VENOGRAFİ
Venografi
Venografi, toplardamarların incelenmesi için toplardamarlar içerisine kontrast madde (ilaçlı boya) verilerek görüntülenmesini sağlayan radyolojik bir görüntüleme sistemidir. Opak madde (kontrast) kullanılmasının nedeni damarların yapısı hakkında kesin bilgilere ulaşmak ve ayrıntılı şekilde görüntülenmesini sağlamaktır.
 
Birçok alanda kullanılan ancak daha çok Derin Ven Trombozu tanısının konulmasında kullanılan bir yöntemdir. Derin Ven Trombozu, toplar damarlar içerisinde (bacak, baldır, kalça) kanın pıhtılaşmasıdır. Bu incelemeyi yapmak için kullanılan venografi bölgedeki sıkıntı ile ilgili kesin bilgileri verir.
 
Özel donanım gerektiren venografi çekimi, anjiyografi veya radyoloji ünitelerinde floroskopi cihazı yardımı ile yapılan bir işlemdir. X-ışınları altında yapılan görüntüleme, video şeklinde bilgisayar ortamına aktarılır ve doktor gerekli incelemeyi yaparak hastalık hakkında bilgi edinmeye çalışır. Buna göre de uygun tedavi şeklinin planlanması yapılır.

Venografi MR

Toplardamarlardaki kanın pıhtılaşması ile başlayan birtakım hastalıkların incelenmesi için modern tıp dünyasına sunulan venografi MR, daha hızlı sonuç almak ve sonuç alınırken daha kesin bulgulara ulaşmak için yapılan bir işlemdir.
 
Hemodiyaliz hastalarının, varis hastalarının ve toplardamarlarında sorun olan hastaların genel durumu hakkında bilgi almak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla yapılmaktadır.
 
Daha önce omuz bölgesinden katater takılan hastalara, kol veya omuzdan cerrahi operasyon geçiren hastaların durumunu analiz etmede, birden fazla başarısız geçen fistül ameliyatları sonrasında, fistül ameliyatı olabilecek durumda olmayan hastalarda yeni bir fistül arayışını gerçekleştirmek amacıyla yapılan venografi MR, operasyonlardan önce aksamaların yaşanmaması için yapılan bir tür tetkiktir.

BT (Bilgisayarlı Tomografi) Venografi

Dünyada SVT tanısında en sık kullanılan görüntüleme yöntemi olarak kendinden söz ettiren BT venografi, duyarlılığı en yüksek, invaziv olmayan inceleme yöntemidir. Ancak MRV, her zaman çekilebilen bir işlem olmadığı için MRG ile birlikte çekilmesi gerekmektedir.
 
Bunun nedeni, MRG’nin (trombüsün yaşına, venlerdeki ve venöz sinüslerdeki akımın hızına ve uygulanan tekniğe bağlı olarak) tanılanmasında yeterli olmaması gösterilmektedir. Bilindiği üzere MRG veya diğer adıyla bilgisayarlı tomografi sistemleri, X-ışınları ile görüntü alan sistemlerdir.
 
Bu sistemlerin en büyük riski ise radyasyon yaydıkları için insan vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olmalarıdır. İngiltereli bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, Bilgisayarlı tomografi (BT) çektiren insanlar, Hiroşima’ya atılan atom bombasından sonra kurtulan insanların yaşadıkları radyasyon etkisi kadar etkilenmektedir.
 
Bu nedenle Türk doktorları ve dünyanın diğer yerlerindeki uzman doktorlar, gerekli görülmediği sürece bilgisayarlı tomografi (BT) çekilmesini önermemektedirler. BT vonografi de bu nedenle daha çok zorunlu kalınan durumlarda kullanılan bir yöntemdir.

MR venografi ne kadar sürer?

Normal röntgen çekiminde toplardamarların iç yapısı hakkında ayrıntılı bilgi alınamadığı için MR venogrofi daha çok tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir. Yöntem kullanılırken hastaya damar yoluyla iğne ile ya da katater yardımı ile verilmektedir.
 
İlacın çekim yapılacak bölgeyi tamamen kaplamasını bekledikten sonra görüntüleme işlemi başlamaktadır. Ortalama 1 saat içerisinde kontrast madde bölgeye ulaşır. Bu işlemin arından görüntü alma süresi ortalama 15-20 dakika kadar sürmektedir.

MR Venografi öncesi hazırlık

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) öncesinden bazı hazırlıkların yapılması gerekebilir. MR venografi öncesinde özel bir hazırlık yapılmaya gerek duyulmamakla birlikte aç kalınması istenebilir. Kontrast maddeye karşı alerjisi olan kişilerin MR çekiminden önce bu durumu doktora bildirmeleri gerekmektedir. Ayrıca hamile veya hamilelik şüphesi olan kadınların da MR venografi çekiminden önce durumlarını doktorla paylaşmaları gerekmektedir.

MR Venografi sonucu

15-20 dakika kadar süren venografi çekimini uzman bir radyolog yapmaktadır. Değerlendirmesini de yine radyoloji uzmanı yaparak rapor oluşturur. Hasta oluşturulan raporu doktoruna verir, doktoru gerekli incelemeyi yaptıktan sonra nasıl bir tedavi yönteminin uygulanacağına karar verir.

MR venografi zararlı mı?

MR sistemleri, herhangi bir radyasyon yaymadıkları için insan vücudu üzerinde yan etki oluşturan bir görüntüleme sistemi değildir. sadece kontrast madde verilerek görüntüleme yapıldığı için ilaçlı maddelere karşı alerjisi olanların durumlarını önceden doktoruna bildirmeleri gerekmektedir.
 
Bununla birlikte yukarıda da belirttiğimiz gibi hamile veya hamilelik şüphesi olan kadınların da aynı şekilde durumlarını doktoruyla paylaşmaları gerekmektedir. Bunun dışında MR venografi ile ilgili yan etkilere henüz ulaşılmış değildir.

MR Venografi nerede çekilir?

Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve radyoloji görüntüleme merkezlerinde çekilen MR venografi, bazı durumlarda acil olarak istenebilmektedir. Hastanın toplardamarlarındaki sorunların kısa sürede belirlenmesi ve çözüme kavuşturulması, erken sürede çektirilmesini gerektirebilmektedir. Biyorad olarak bu tip durumlarda hastalarımıza en yakın çekim merkezinden randevu oluşturarak kısa sürede sonuçların elde edilmesine yardımcı olmaktayız.

Venografi fiyatları

İki farklı şekilde çekilen venografi fiyatları, çekime göre değişebilmektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) venografi fiyatları ve MR venografi fiyatları birbirinden farklıdır. Ancak tıp dünyasında yaygın olarak kullanılan her iki yöntem sayesinde fiyatların eskisine göre daha düşük olduğunu söylemek gerekir. Venografi fiyatları MR venografi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak ve size en yakın özel hastane veya görüntüleme merkezinden randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz. Venografi fiyatları Sağlıklı bir yaşam ve sevdiklerinizle bir arada olduğunuz günlerin tadını çıkartmak için tedavileriniz ihmal etmeyin.
HİZMET MERKEZLERİ
 
 

Bu hizmetin verildiği merkezler aşağıdaki gibidir.
 
İSTANBUL / ŞİŞLİ
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.