Düşük Doz 128 Multisilice Tomografi
  30.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Radyasyon yayması ile bilinen bilgisayarlı tomografi sistemlerine de yenilik kazandırılarak daha az radyasyon yayması sağlanmıştır. Bu özelliği sayesinde hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlarda yine çok fazla tercih edilmese de zararın minimuma indirildiği bilinmektedir.

 

Gelişmiş bir tıp dünyasının içerisinde yer almamız, hastalıklarla mücadele konusunda gelişmiş tekniklerin uygulanmasını sağlamaktadır. Bu alanda yapılan çalışmaların her biri yenilikçi olmakla birlikte dünya tıbbı tarafından kabul edilmiş çalışmalardır. 

Tomografi, “X” ışınları ile vücudun incelenmesi gereken yerleri incelemeye yarayan, vücudun kitlesel görüntüsünü oluşturan bir radyolojik yöntemdir. Radyasyon içeren cihaz, hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınların kullanılmasını yasaklamaktadır.

Hastanelerde tomografi çekilen bölümlerin kapısında yazan “Hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlar giremez” yazısını ana nedeni de budur.

Gelişmiş Tomografi sistemleri

Her geçen sezon daha farklı ve daha gelişmiş teknolojik cihazlar sayesinde sağlık alanında büyük adımlar atılıyor ve riskler, geçmişte kullanılan cihazlara göre çok daha az seviyeye indirilmektedir.

Radyasyon yayması ile bilinen bilgisayarlı tomografi sistemlerine de yenilik kazandırılarak daha az radyasyon yayması sağlanmıştır. Bu özelliği sayesinde hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlarda yine çok fazla tercih edilmese de zararın minimuma indirildiği bilinmektedir.

Yeni nesil düşük doz 128 kesitli BT cihazları

Tıp dünyasının ileriye yönelik attığı adımların ardı arkası kesilmiyor. Son zamanlarda adından daha çok söz ettirmeye başlayan düşük doz 128 kesitli BT cihazları da bu gelişmeler arasında yer alan yeni nesil bir sistemdir.

Bu sistemin özelliği, tek bir nefes tutma süresinde tüm vücudun ince kesitlerini tarayabilmesidir. Aralıksız alınan kesitlerin anlık olarak bilgisayara yüklenmesi sayesinde farklı planlarda kesitler, 3 boyutlu anatomi ve detay ortaya konulabilmektedir.

Gelişmiş ve modern hastanelerde yaygın şekilde görülen 128 kesitli BT cihazı, geliştirilen I-DOSE teknolojisi ile yüksek çözünürlüklü görüntülemeye minimum doz ile ulaşılabilmektedir. Bu da yenilik ve devrim niteliğinde bir gelişme olarak tıp dünyasında konuşulmaktadır.

Hangi durumlarda tomografi kullanılır?

Günlük yaşantıda insanın başına gelecek kazaların sayısı bir hayli fazladır. Acil servislerinin 24 saat hizmet vermesinin nedeni de budur. Bilgisayarlı tomografi sistemleri, hastanelerin diğer bölümlerinde olduğu gibi acil servislerinde de aktif şekilde çalışırlar.

Özellikle kanamaya duyarlı bir sistem olan tomografi cihazı, beyin kanaması şüphesiyle acil servislere gelen hastalara birkaç saniyelik bir işlem sonucunda beyin kanamasının olup olmadığı saptanabilmektedir.

Bilgisayarlı Tomografi cihazlarının geliştirilerek daha fazla işlem ve daha fazla işlevsellik kazandırılması sayesinde, vücudun en ince kesitleri bile 3 boyutlu olarak görüntülenebilmektedir. Dedektörlü BT cihazları, bu alanda en iyisi olarak tanımlanmaktadır.

Bunun haricinde BT Anjiografi yöntemi ile beyin, boyun, böbrek ve ekstremite damarları detaylı bir şekilde incelenebilmekte ve hastalık teşhisi çok daha kolay bir şekilde konulabilmektedir.

Randevu için arayın!

Acil vakalarda veya diğer durumlarda tomografi çektirmek sıra beklemek yerine kısa sürede işlemleri tamamlamak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşarak randevu oluşturabilirsiniz.

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.