Açık MR Fiyatları 2020
  20.09.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
MR, büyük mıknatıslarla oluşturulan ve güçlü manyetik alanın içerisinde radyo dalgalarının kullanımı ile yapılan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan kesin bir şekilde ayırt etmek, hastalık barındıran ve sağlıklı olan dokular arasındaki farkı belirlemek için kullanılan MR, tüm hastalar için kullanılabilen güvenli bir yöntemdir.

 

MR Nedir, Nasıl Çekilir?

Emar (MR) taramasının yapıldığı sırada, aksi belirtilmediği sürece hasta her zaman olduğu gibi yemeye, içmeye ve rutin olarak kullandığı ilaçlara devam edebilir. Bazı durumlarda tarama işleminin 4 saat öncesinden başlayarak hiçbir şey yememesi ve içilmemesi gerekebilir.

BazI durumlarda ise de Emar (MR) öncesi bol su içilmesi istenebilir. Bu durumların hepsi taranacak olan bölüme göre değişiklik gösterebilir. 

Emar Çekiminin Yan Etkileri Varmıdır?

Bazı MRG taramaları kontrast boya enjeksiyonu yapılmasını gerektirebilir. Bu durum bazı kan damarlarının ve bazı dokuların daha ayrıntılı ve kesin bir şekilde gözükmesini sağlar.

Bazı Emar (MR) çekiminde kontrast maddeler; bulantı, baş ağrısı, deri döküntüsü, baş dönmesi gibi yan etkiler göstermeye neden olabilir. Bu yan etkiler çoğunlukla kısa sürer ve hafif geçirilir.

Emarın (MR) yan etkilerinden biri de böbrek rahatsızlığı bulunan hastalarda kontrast boyanın doku veya organ hasarına ya da böbrekte oluşan hasarın ilerlemesine neden olabilir. Böbrek hastalığı olan kişilerde böbreklerin ne durumda olduğunu anlamaya ve taramaya devam etmenin güvenli olup olmadığını görmek için kan testi yapılması gerekir. Bunun yanı sıra enjeksiyondan önce alerjik reaksiyon, kanama ya da kan testi yapılabilir. 

Emar (MR) cihazı, iki ucu açık olan kısa bir silindir şeklindedir. Hasta, çekim için cihazın içerisindeki hareketli yatağa uzanır. Vücudun taranacak olan bölümüne bağlı olarak yatış pozisyonu değişiklik gösterir. Bazı durumlarda vücudun taranan bölümü üzerine bir çerçeve yerleştirilir.

Bu yerleştirilen çerçeve, tarama yapıldığı sırada vücut tarafından gönderilen sinyalleri alan alıcılar içerir ve daha kaliteli bir şekilde görüntü oluşturulmasında etkili olur. Emar (MR) tarayıcısı tarafından oluşturulan manyetik alan sebebiyle MR tarayıcısının çalıştırılması için farklı odada bulunan bilgisayarlar kullanılır. 

MR Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Bazı Emar (MR) çekiminin öncesinde önlük ya da elbise giyilmesi gerekebilir.

2. Önlük giyilmesi gerekmeyen durumlarda ise, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka bulundurmayan kıyafetlerin tercih edilmesi istenebilir.

3. Klostrofobisi olan hastalar, Emar (MR) çekimi öncesinde doktordan kendisi için bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler. Klostrofobi rahatsızlığı bulunan hastalara açık MR taraması da önerilebilir fakat açık emar düşük mıknatıs gücüne sahip olan bir işlem yöntemidir. 

Açık Emar (MR) Nedir?

Açık emar (MR), 3 tarafı açık olan cihazlarla yapılan bir tarama yöntemidir. Hastaların vücudunu detaylı görüntülenmesine olanak sağlayan Açık MR daha hızlı sonuç vermesi ve hastalar için bu sürecin daha kolay ve ağrısız geçmesi nedeniyle doktorlar tarafından oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir.  Açık MR çekimlerinde bazı çekimlerin görüntü kalitesi klasik mr cihazlarına göre iyi olmayabilir.

Açık ve Kapalı Emar (MR) Arasındaki Fark Nedir?

Açık emar ve kapalı emar arasında birtakım farklar vardır. Bu farklar ise şu şekildedir:

1. Kapalı emar süresinin 20 ila 40 dakika arası olması, emara giren hastaların huzursuz olmaya başlamasına neden olurken, açık emarda hastalar görüntüleme boyunca daha sakin ve daha rahat hissederler.

2. Belirli ölçülerde olan emar cihazına sığmayan hastalar için genellikle açık emar (MR) tercih edilmektedir. 

3. Kapalı cihazlara oranla daha rahat olan açık emar (MR) yöntemi, aynı zamanda kapalı emara (MR) göre daha az gürültülü bir ortam sağlar.

4. Hasta yakınları kapalı emarda hastanın yanında bulunamazken, açık emarda hastanın yakınları hastanın yanında durarak ona destek olabilir. 

5. Kapalı emarda hasta, ortamın karanlık, gürültülü ve basık olmasından dolayı endişe duyabilir ve rahat hareket etmemesi gerekirken uzuvlarını oynatabilir. Bu da yapılan ölçümlerin yanlış sonuç vermesine yol açabilir. Fakat açık emarda hasta, refakatçısıyla konuşabilir, can sıkıntısını gidermek amacıyla müzik dinleyebilir ve kitap ya da derdi okuyabilir. 

6. 7 yaşının altında olan çocuklarda kapalı emar, açık emara oranla daha zor ve daha az tercih edilmektedir. 

7. Kalp hastaları, tansiyon hastaları, astım hastaları ve klostrofobisi olan hastalarda açık emar, daha kolay sonuç veren bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. 

8. Açık emar (MR), kapalı emara göre daha uygun kullanım şartlarına sahip olmasına rağmen ülkemizde yeni bir teknoloji olmasından kaynaklı çok yaygın bir kullanıma sahip olmayan bir görüntüleme yöntemidir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.