Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
  01.05.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Karaciğer kanseri bölgesel olarak oranları değişen bir kanser türü olmakla birlikte son dönemlerde artan bir kanser türü haline gelmiştir. İleri görüntüleme ve tanı hizmeti olan Emar cihazında Karaciğer kanseri belirtileri görülebilirmi bir çok hastanın merak ettiği bir konu olmuştur.

 

Daha çok farklı organlarda başlayan kanserlerin metastaz yaparak karaciğere sıçraması sonucu meydana gelen karaciğer kanseri, kendi dokusunda ortaya çıkan tümörler şeklinde değerlendirilmektedir. İnsan vücudunun en önemli organlarından biri olmakla birlikte en hassas organı olması da dikkat etmeyi gerektirmektedir. 

Karaciğer kanserinin yaygın bir hal almaya başlaması ile birlikte hastalık hakkında bilgi edinenlerin sayısı da artmaya başladı.

Uzmanlar, toplumun hastalıklar konusunda bilinçli şekilde davranmasının, hastalığın önüne geçmek adına oldukça etkili olduğunu belirtmektedir. Bu yazımızda, karaciğer kanseri belirtileri ve kanserden korunma noktasında faydalı olacak önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız. Faydalı olması ümidi ile…

Karaciğer kanseri nedir?

Karaciğer, vücutta önemli bir işlevi olan bir organdır. Karın boşluğunun sağ üst köşesinde, diyaframın hemen altında ve midenin ise hemen üstünde yer almaktadır. Konumu itibari ile diğer organlarda meydana gelen kanserlerin metastaz yaparak karaciğere bulaşması işten bile sayılmaz.

Karaciğer kanseri, organın kendi dokusu üzerinde ortaya çıkan tümörlerdir. Bu tümörler, ilk dönemde fark edilmeyecek kadar küçüktür ve önlem alınmadığında kanserli hücreler gittikçe yaygınlaşmaya başlar ve vücudun diğer organlarına da yayılım göstererek ölümcül vakaların meydana gelmesine neden olur.

Karaciğer kanserinin en önemli ve dikkat edilmesi gereken risklerinden biri de eğer kişi karaciğer kanseri olmuşsa, diğer kanser türlerine yakalanması da çok daha kolay olur.

Bu yüzden belirtileri kendini göstermeye başladığı anda zaman kaybetmeden uzman bir doktorla görüşerek gerekli tedavinin yapılmaya başlamasını talep etmek gerekmektedir. 

Karaciğer kanseri iki farklı yapıda incelenir. Bunlardan birincisi; primer karaciğer hücresinden kaynaklanan "primer karaciğer kanseri” adı verilen kanser türüdür.

Diğeri ise meme veya kalın bağırsak veya vücudun diğer organlarında başlayan kanserin yayılım göstererek karaciğere sıçraması ile oluşan “metastik karaciğer kanseri” olarak tanımlanır.

Her iki kanser türü de son derece riskli ve dikkat edilmesi gereken bir kanserdir. Erken dönemde tanının konulması, kişinin sağlığına yeniden kavuşması ihtimalini yükseltir. 

Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir?

Karaciğer kanseri, diğer bazı kanser türleri gibi erken dönemde belirti vermediği için çoğu zaman kişi tarafından fark edilmez. Ancak başka bir hastalık nedeni ile MR, ultrason veya tomografi çekildiğinde anlaşılabilir bir kanser türüdür. Karaciğer kanseri belirtileri ileri aşamada genel olarak şu belirtilerle kendini göstermeye başlar. 

1- İstem dışı zayıflama, kilo kaybı, yorgunluk hissi,

2- İştahsızlık, mide bulantısı ve kusma,

3- Karın ağrısı ve sağ üst köşede şişkinlik hissii,

4- Cildin ve göz akının sararmaya başlaması (sarılık),

5- Beyaz ve açık renkte büyük tuvalet ve koyu renkli idrar.

Yukarıda saydığımız belirtiler karaciğer kanseri belirtileri arasında en sık görülenler olsa da kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için bazı hastalarda bir veya birden fazla belirti aynı anda görülebilirken bazı hastalarda ise daha az belirti görülmektedir.

Ancak daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi karaciğer kanseri risk faktörü taşıyan kişilerin, özellikle 30’lu yaşlardan sonra daha dikkatli olmaları ve yıllık periyodik olarak karaciğer kanser taraması yaptırmaları gerekmektedir. 

Karaciğer kanseri önlenebilir mi?

Karaciğer kanserinin tam olarak neden oluştuğuna dair kesin bilgiler mevcut değil. Ancak bazı dış faktörler, kanser oluşumunu tetiklediği için uzak durulması gereken şeylerden uzak durmak, kansere karşı kişinin kendini korumasına daha fazla yardımcı olacaktır. Karaciğer kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

1- Alkol tüketimine dikkat etmek, mümkünse içmemek,

2- Aşırı kilo almamaya dikkat etmek, boy ile kilonun orantılı olmasına dikkat etmek,

3- Kimyasal maddelerden uzak durmak,

4- Hepatit B aşısı yaptırmak,

5- Hepatit C’ye neden olacak etkenlerden uzak durmak,

6- Mümkün olduğunca Intravenöz (IV) ilaçları kullanmamak, kullanılması gerekiyorsa da temiz olduğundan emin olmak,

7- Hijyeninden emin olunmayan yerlerde Piercing veya dövme yaptırmamak, karaciğer kanserinden korunmada etkili kurallardır. 

Sağlığınızı ihmal etmeyin

Kanserler, genel olarak erken dönemde belirti vermedikleri için çoğu zaman kişiler başlayan şikâyetleri ciddiye almazlar. Ancak karaciğer kanseri de diğer kanserler gibi ölümcül kanser türlerinden olduğu için şikâyetlerin belirti verdiği anda uzman bir doktora görünmek gerekir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.