Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
  11.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tıp dünyasında fazlasıyla kullanılan ve hastaların aşina olduğu bir terim olan “biyopsi” kısaca hastalıklara teşhis konulması için bölgesel olarak alınan doku ve hücrelerin incelenmesine verilen isimdir.

Biyopsi nedir, neden yapılır?

Tıp dünyasında fazlasıyla kullanılan ve hastaların aşina olduğu bir terim olan “biyopsi” kısaca hastalıklara teşhis konulması için bölgesel olarak alınan doku ve hücrelerin incelenmesine verilen isimdir. Genellikle kanserli hastalıklara tanı konulması için yapılan biyopsi, tıp dünyasının büyük buluşlarından biridir. “Biyopsi nedir?”, “biyopsi neden yapılır?” gibi sık sorulan sorulara yanıt vereceğimiz bu yazı, size rehber olabilecek bir yazıdır.

Biyopsi nedir?

Herhangi bir ağrı veya bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye gittiğinizde, doktorunuz gerekli muayeneyi yaptıktan sonra sizde biyopsi isteyebilir. Elbette biyopsi her hastalık için istenen bir şey değildir. Eğer doktorunuz, hastalığınız hakkında büyük şüphe duyuyorsa ve kanser olasılığı üzerinde duruyorsa, o zaman biyopsi ister. Biyopsi, bölgesel olarak yaşadığınız rahatsızlığa neden olan etkenin ne olduğunu anlamak ve tanı koyarak gerekli tedaviyi uygulamak için bölgesel alınan doku ve hücrenin incelenmesine verilen isimdir.

Çoğu hasta biyopsi yaptırmaktan korkar. Nedeni ise genellikle bilinçsizce internet sitelerinde biyopsi hakkında ortaya atılan asılsız iddialardır. Ağrının çok yüksek olduğu, kanser olma riskinin yüksek olduğu zamanlarda istenir gibi paylaşımların yapılması, hastaların biyopsi yapmalarını engellemektedir. Aslında uzmanların aktarımına göre biyopsi, söylendiğinin aksine çok daha ağrılı hatta bazı durumlarda ağrının hissedilmeyecek kadar düşük olduğunu belirtiyor. Hastalığın durumuna bağlı olarak bir parça deri, doku, organ veya şüphelenilen tümör cerrahi olarak çıkarılır ve gerekli testler yapıldıktan sonra hastalığa tanı konulur.

Biyopsi neden yapılır?

Tıp dünyasının muazzam bir şekilde gelişmesi ve tekniklerin tedavilerde uygulanması ile birlikte kanserli hastalar için de umut ışığı artık daha fazladır. Kanser teşhisi yapmak için kullanılan BT taramaları ve X-ışınları gibi görüntüleme testleri endişe alanlarının belirlenmesine yardımcı olsa da kanserli olan veya olmayan hücreler arasında ayrım yapılmasını güç hale getirir. Bu nedenle doktorunuz kanserli bir hücre taşıyıp taşımadığınızı incelemek için biyopsi yaptırmanızı isteyebilir. Bu durum, korkmanızı gerektirecek bir durum değildir. Zira her biyopsi sonucunun kanser teşhisi ile sonlanmadığını bilmeniz gerekiyor.

Kadınlarda meme kanseri, yaygın olan hastalıklardan biridir. Memede görülen bir yumu durumunda doktor biyopsi isteyebilir. Ama bunun kesin olarak “meme kanseri” hastası olduğunuz için istediğini düşünmeyin. Bazen polikistik fibroz gibi kanserli olmayan durumun netleştirilmesi için de biyopsi sonuçlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Biyopsi türleri nelerdir?

Biyopsi türleri, şikayet durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat şikayetler ne olursa olsun, hastalığın durumu hangi boyutta olursa olsun biyopsi yapılırken lokal anestezi uygulandığı için hastanın ağrı duyması çok az ihtimallerle sayılmaktadır.

Genel olarak yapılan biyopsi türleri şunlardır;

  • -          Kemik iliği biyopsisi,
  • -          Endoskopik biyopsi
  • -          İğne biyopsisi,
  • -          Cilt biyopsisi,
  • -          Cerrahi biyopsi.

Biyopsi tehlikeli mi?

Doktor, hastalığa teşhis koymak amacıyla hastadan biyopsi ister. İnternet sitelerinde yer alan kirli bilgilere kapılarak biyopsinin tehlikeli olduğu düşüncesine kapılmanız yersizdir.

Girişimsel Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Bir çok tedavi seçeneği olarak konuşulan Kök Hücre Nedir?
Füzyon Biyopsi Fiyatları
Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
Mide Biyopsi nedir? Neden yapılır?
Kan vermeden önce Sadece su için
Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.