Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
  22.03.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Füzyon biyopsi, erkeklerde sık görülen prostat kanserinin tanılanması için kullanılan ve prostat kanserinin teşhisinde kullanılan son tekniktir.

 

Prostat kanseri, 65 yaş sonrası erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken dönemde tedavi edilmemesi durumunda kişinin ölümüne kadar yol açabilen bir kanser türüdür. Prostat ejekulasyon (boşalma) esnasında spermin dışarı atılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Akışkan sıvının ve enzimlerin 1/3 ünü salgılan prostat, mesanenin altında, ceviz büyüklüğünde bir organdır. Doğal yaşlanma süreci ve ailede kalıtsal prostat kanseri bulunan kişilerde risk faktörünün daha yüksek olduğu kanserin gelişimi, bu organdaki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile meydana gelmektedir.

Modern tıp dünyasının prostat kanserine yönelik yaptığı çalışmalar sayesinde erken dönemde tanılamak mümkün olmasa da belirtileri ile birlikte doktora başvuran hastalarda prostat kanserinin teşhisi yapılabilmekte ve uygun tedavi yöntemi belirlenebilmektedir. 

Prostat kanseri tanısı nasıl konur?

Prostat kanserine tanı koymak için eskiden beri kullanılan yöntem biyopsidir. Biyopsi, iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan birincisi “klasik prostat biyopsisi” diğeri ise “prostat füzyon biyopsisi” seçeneğidir. Birinci seçenekte MR taraması yapılmasına gerek duyulmadan toplamdan 12 parça örnek doku ve hücre alınarak tanı koyulmaktadır.

Eski bir yöntem olmasının yanında kesin tanı için yeterli kalmayan ve kanserli bölgenin net olarak hangi bölgede olduğu ile hücrelerin yayılım oranının tespitini de başarılı bir şekilde yapmadığı için günümüzde daha çok füzyon biyopsisi yapılmaktadır. 

Füzyon biyopsisi nedir?

Tıp dünyasında yaşanan ilerlemeler sayesinde prostat kanseri ile ilgili somut bilgilere ulaşmak çok daha kolay hala gelmiştir. Biyopsi yapılmadan önce Multiparametrik Prostat MR (emar) çekilerek kanserli bölge taraması yapılmaktadır.

Yüksek tümör riski olan bu bölgelerin taranmasından sonra yine tıp dünyasına geliştirilerek sunulan füzyon biyopsisi yapılır ve alınan doku ve hücre örnekleri patolojik laboratuvarda incelenir. 

Multiparametrik prostat MR’ın yapılmasının amacı, multiparametrik prostat MR ile yapılan taramada tespit edilen kanserli bölgelerdeki pıhtı, enfeksiyon vb. durumların patoloji sonuçlarında daha net görülmesidir.

Bu sayede hastaya gereksiz yere biyopsi yapılmaz ve kanseri bölgenin tam olarak yeri daha rahat şekilde tespit edilir. 

MR TRUS füzyon biyopsisi nedir?

Tıp dünyasında hastalıklara karşı atılan adımlar sayesinde öncesinden kanserli bölgeyi tespit etmek, tanı koymak ve tedavi yöntemlerini belirlemek son derece kolay hale gelmiştir.

Bu gelişmeler arasında yer alan MR TRUS füzyon biyopsisi, “akıllı biyopsi robotu” olarak tanımlanmaktadır. Bilgisayar yazılımları kullanılarak yapılan bu işlem, kanser hakkında en keskin bilgileri vermektedir. Kanserli bölgenin tam olarak yerini, kanserin vücudun diğer organlarına metastaz yapma (yayılma oranı) seviyesini belirleme ve hangi tedavi şeklinin uygulanması gerektiği konusunda önemli bilgiler vermektedir.

Ancak klasik prostat biyopsisi, her özel hastanede ve devlet hastanelerinde bulunabilen bir yöntem olsa da füzyon biyopsi için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Türkiye’de sayılı bazı hastanelerde bulunabilen bu yöntem için öncesinden randevu oluşturmak gerekiyor. 

Füzyon prostat biyopsisi uygulama

Füzyon biyopsisi, ultrason ile MR görüntüleri bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak yan yana getirilerek prostatın 3 boyutlu görüntüsü incelenerek yapılan bir işlemdir.

Kanser odaklarının minimal olarak saptanmasında önemli bir role sahip olan füzyon biyopsisi sayesinde hastaya uygulanacak tedavi yöntemi de, hastadaki kanser oranının hangi boyutta olduğu da kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir.

Son yıllarda tıp dünyasında kendinden çokça söz ettirmesinin en büyük nedeni de budur. 

Füzyon biyopsi yapan hastaneler İstanbul' da var mı?

İstanbul ülkemizde ki sağlık sektörünün modern teknolojiler ile donatılmış hastanelerin bulunduğu adeta üssü gibidir. Füzyon biyopsi işlemleri genel olarak A sınıfı özel hastaneler de ve Üniversite hastanelerinde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bu işlemi yaptıracağınız hastane ne kadar önemli ise işlemi yapacak doktorunda bir okadar deneyimli olması gerekmektedir.

Füzyon biyopsi işlemleriniz hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

Girişimsel Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Bir çok tedavi seçeneği olarak konuşulan Kök Hücre Nedir?
Füzyon Biyopsi Fiyatları
Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
Mide Biyopsi nedir? Neden yapılır?
Kan vermeden önce Sadece su için
Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.