Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
  07.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Biyopsi işlemi, sadece hücreden doku alınarak yapılan bir işlem değildir. Hastalığın durumuna ve hastalık çeşidine bağlı olarak hastadan bir parça deri, doku, organ veya şüphelenilen tümör cerrahi olarak çıkarılarak da yapılabilen bir işlemdir.

 

Bazı hastalıkların nedenini öğrenmek ve buna göre uygun tedavi yöntemini geliştirmek için farklı tekniklere ihtiyaç duyulur. Biyopsi de bu tekniklerden biri olup doktorun isteyebileceği bir işlemdir. Biyopsi, “kanser şüphesi” olan hücreden doku örneği alınarak laboratuvar ortamında incelenmesi işlemidir. Bu işlem her ne kadar ürkütücü gibi gelse de aslında çok da ağrılı geçen bir işlem değildir.

Biyopsi neden yapılır?

Kanserli hastalıklar ilk zamanlarda diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi bazı belirtiler verir. Bu belirtilerle doktora giden bir hasta, doktor tarafından muayene edilir gerekli tetkikler yapılarak hastalığın nedeni öğrenilmeye çalışılır.

Ancak bazı klasik muayene yöntemleri, hastalığın kanserli olup olmadığını anlamak için yeterli gelmeyebilir. Bu tip durumlarda doktor biyopsi yapılmasını ön görür. Kanserli hastalıkların teşhis edilmesi ve tanı konması işlemi Bilgisayarlı tomografi (BT) ve X ışınları gibi görüntüleme yöntemleriyle de yapılabilir ancak kanserli hücreler derken tüm vücudu saran bir hastalıktan bahsedilmediği için hangi hücrenin kanserli olduğunu hangisinin olmadığını ayırt etmek önemlidir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve X ışınları gönderilerek yapılan testlerde kanserli hücrelerin kanserli olmayan hücrelerden ayırt edilmesi çok zordur. Bu yüzden de biyopsi yapılır. Çünkü biyopsi, hücreden alınan doku ile laboratuvar ortamında test edildiği için hücrenin anatomik yapısı hakkında daha net bilgiler verir.

Her biyopsi istenmesi kanserle ilişkilendirilemez

Bir hasta doktora gittiğinde doktoru biyopsi istiyorsa, bunu hemen kanser olunduğuna yormak doğru değildir. Evet, biyopsi genellikle kanserli hastalıklar için istenen bir işlemdir fakat her istenme durumunda illa kişinin kanser olduğu düşünülemez. Hastalığın nedenini daha iyi öğrenmek ve varsa kanserli hücre buna uygun bir tedavi yöntemini belirlemek amacıyla da istenebilmektedir.

Doktor, hastanın vücudundaki anormal durumların nedeninin kanser olup olmadığını incelemek ve net tanı koymak amacıyla hastadan biyopsi ister. Yani bu durumu çok ciddi bir vaka imiş gibi değerlendirmek ve psikolojik çöküntülere yer verecek tutumlardan uzak durmak gerekir.

Biyopsi türleri nelerdir?

Biyopsi türleri birkaç farklı türden oluşmaktadır. Doktor, hastanın durumuna göre ve vücudunda meydana gelen anormalliklere göre farklı türden biyopsi isteyebilir. En yaygın olarak yapılan biyopsiler ise şunlardır;

1-      Kemik iliği biyopsisi

2-      Endoskopik biyopsi

3-      İğne biyopsileri,

4-      Cilt biyopsisi,

Biyopsi yaptırmak zararlı mı?

Doktorlar, durduk yere hastadan biyopsi yapılmasını istemezler. Yapılan incelemeler ve muayeneler sonucunda net sonuç elde edilmediği için istenir. Alanında uzman olan bir doktorda muayene olmuş iseniz ve doktorunuz biyopsi olmanız gerektiğini söylemişse bu konuda tereddüt etmemeniz gerekmektedir.

Girişimsel Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Bir çok tedavi seçeneği olarak konuşulan Kök Hücre Nedir?
Füzyon Biyopsi Fiyatları
Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
Mide Biyopsi nedir? Neden yapılır?
Kan vermeden önce Sadece su için
Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.