SAYFA BULUNAMADI
Aterektomi ya da damar tıraşlama yöntemi atardamar darlık ve tıkanıklıklarını açmak için kullandığımız nisbeten yeni bir yöntemdir. Yöntemin çalışma prensibi, balon ya da stentten farklıolarak damarı genişletmek değil damar duvarında oluşan kireçlenme dediğimiz kısmı tıraşlayarak temizlemektir. Bu nedenle aterektomi yöntemine damar tıkanıklığının tıraşlanarak tedavisi adı verilir. Aterektomi yapan cihazlara aterektomi cihazı ya da damar tıraşlama cihazı denir. Bu cihazlar son derece incedir ve anjiyografide kullanılan 2-3 mm genişliğindeki kılıf içinden kolaylıkla geçer. İstenen damara yönlendirilir ve burada damarda darlık ya da tıkanıklık oluşturan kısmı tıraşlayarak temizler. Tıraşlanaran alınan doku cihazın haznesinde depolanır ve dışarı çıkarılır. Aşağıdaki resimlerde dışarı çıkarılan doku (damar kireçlenmesi oluşturan etli yapı) izlenmektedir.
 
Aterektomi cihazı bir tek kere kullanılmaz. Bir damarı açmak için 7-8 kere yapılır. Her seferinde bir kısım doku dışarı çıkarılır.
 
Gerek görülürse damar tıraşlama işleminden sonra o damara balon yapılabilri ya da stent yerleştirilebilir. Ancak genellikle tek başına o damarı açmada yeterlidir.
 
Damar tıraşlama hangi damarlarda kullanılabilir?
• Damar tıraşlama yöntemi sadece atardamar tıkanıklığı durumunda kullanılabilir, toplardamar tıkanıklığında (ven trombozu) kullanılmaz.
• Burada belirtilen damar tıraşlama tedavisi sadece bacak damar tıkanıklıklarını açmak için kullanılır. Bacak damarları dışında kullanılmaz. Damar tıraşlama şahdamar, böbrek damarı gibi damarların darlık ve tıkanmalarında henüz kullanılmamaktadır.
• Kasık bölgesi atardamarlarında, kasık altındaki uyluk damarında diz bölgesi damarında ve diz altındaki küçük damar tıkanıklıklarının açılmasına kullanılır.
• Özellikle diyabetik ayak yarası olan ve bacak damar tıkanıklığı olan hastalarda etkili bir yöntemdir. Damarın açılmasını sağlayabilir ve yaranın iyileşmesine katkıda bulunur.
• Damar tıraşlama işlemi daha önce bir stent yerleştirilmiş ve bu stent içinde tekrar tıkanıklık olmuşsa da etkilidir.
 
Damar tıraşlama tedavisi nasıl bir işlemdir?
• Tedavi anjiyo ile yapılan bir işlemdir. Ameliyat değildir. Narkoz gerekmez.
• Anjiyografide balon ve stent ile damar açma işlemine benzer.
• İşlem ağrısızdır.
• Anjiyo ile damar tıraşlama işlem süresi tedavi edilecek damarın uzunluğuna göre değişir. İşlem genellikle 30 dakika ile bir saat arası sürer.
• Anjiyo işleminden sonra hastalar genellikle aynı gün evlerine dönebilir ve normal hayatına devam edebilir.
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.