Akciğer Kanseri
  16.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Akciğer kanseri, dünyada ölümlere en çok neden olan kanser türlerinden biridir. Farklı evrelerde kendini gösteren ve erken evrelemede tedavisi mümkün olan akciğer kanseri, dikkatten kaçırılmayacak bir hastalık türüdür.

 

Akciğer, vücudun oksijen ihtiyacını karşılayan organdır. Birçok hücreden oluşan akciğer, hücrelerin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için sürekli olarak bölünüp parçalanırlar. Yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin normalin dışında büyüyüp çoğalmasıyla akciğer kanseri hastalığı ortaya çıkar. 

Diğer adıyla “tümör” oluşumuna neden olan bu hücre çoğalması, erken dönemde teşhis edilemezse zaman içinde diğer organlara yayılarak yaşam kalitesini düşürmeye başlar ve en sonunda ölüme sebebiyet verir. 

Akciğer kanseri belirtileri nelerdir?

Akciğer kanseri, kişiye göre gizliden büyüyebilen bir hastalıktır. Ancak genel olarak belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, erken dönemde tedavi olmaya yardımcı olabilmektedir. Araştırmalar neticesinde elde edilen bilgilere göre akciğer kanseri belirtileri şunlardır;

- Giderek kötüleşen ve geçmeye öksürük,

- Öksürme esnasında kan veya kanlı balgamın görülmesi,

- Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken ağırlaşan göğüs ağrısı,

- Halsizlik, aşırı kilo kaybı, yorgunluk ve iştahsızlık,

- Ses kısıklığı,

- Nefes darlığı,

- Tekrarlayan ve durmayan bronşit ve zatüre gibi akciğer hastalıkları.

Akciğer kanseri türleri

Akciğer kanserinde genel olarak görülen türler ikidir. Bunlardan biri “küçük hücreli akciğer kanseri” bir diğeri ise “küçük hücreli olmayan akciğer kanseri” türüdür. 

Küçük hücreli akciğer kanseri:

Nadir görülmesine rağmen diğer akciğer kanseri türlerine göre daha tehlikeli olan bu tür, hızlı ilerleyen ve beyin, kemik ve böbreküstü bezi gibi diğer organlara daha kısa sürede yayılabilen bir kanser türüdür. genellikle kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) uygulan bu kanser türünde erken tanı son derece önemlidir. Erken dönemde fark edilmesi durumunda cerrahi operasyonla çıkartılması mümkün olmaktadır. 

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri:

Akciğer kanserleri arasında %85 dolayında görülen bu tür, en sık karşılaşılan kanser türlerindendir. Bu tür akciğer kanserinin küçük hücreli akciğer kanserine göre diğer organlara yayılması daha az ihtimaller dâhilindedir. Hastalık ile ilgili uygun tedavi, doktorun yapacağı incelemeden sonra belirlenmektedir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri de kendi arasında başka türlere bölünmektedir. Bunlar;

- Epidermoid (squamöz hicreli) akciğer kanseri

- Adenokarsinom

- Büyük hücreli akciğer kanseri

- Pleomorfik karsinom, karsinoid tümör ve sınıflandırılamayanlar

Akciğer kanseri nasıl teşhis edilir?

Modern tıp dünyasının gelişmesiyle birlikte birçok hastalığa tanı koymada olduğu için akciğer kanserine de tanı koymak eskisine göre çok daha kolay bir hale geldi. PET/CT ile akciğer kanseri taramasında kesin sonuçların elde edilebildiği günümüzde, evremelede ve tedavi yönteminin belirlenmesinde daha iyi sonuçlara ulaşılabilmektedir. 

Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT)  teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek birçok hastalığa tanı koymada başarılı sonuçlar verdiği gibi akciğer kanseri taramasında da geniş bilgiler vermektedir. Bu nedenle tıp dünyasında daha fazla tercih edilen bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. 

Akciğer kanseri ne kadar yaşar?

Akciğer kanseri hastalığı Evre 1, Evre 2, Evre 3A, Evre 3B ve Evre 4 olmak üzere 5 evreden oluşmaktadır. İlk evrede hastalığın tedavi edilmesi durumunda hasta yeniden sağlığına kavuşabilir. Ancak diğer evrelere gelindiğinde hastalığın vücut üzerinde yayılma hızı arttığı için kemoterapi gibi bazı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 

Bu tedavi yöntemlerinin aslında daha çok ağrıları gidermeye yönelik olduğunu söylemek gerekir. Tıp dünyasında geliştirilen yeni teknikler sayesinde ileri evredeki akciğer kanseri hastalarının da kurtulmaları mümkündür. Ancak hastanın ne kadar yaşayacağı ile ilgili bilgi vermek doğru değildir. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.