Dinamik Böbrek Sintigrafisi Nasıl Çekilir?
  10.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Böbrek hastalıkları, bilinen ciddi hastalıklar grubunda yer almaktadır. Hastalığın derecesine bağlı olarak bazen böbrek nakli de gerektiren hastalıkların erken sürede tanı konulması, büyük oranda hastalıkların önüne geçmesine yardımcı olmaktadır.

 

Dinamik Böbrek Sintigrafisi Nedir?

Böbrek hastalıkları, bilindiği gibi ciddi hastalıklar grubunda yer almaktadır. Hastalığın derecesine bağlı olarak bazen böbrek nakli de gerektiren hastalıkların erken sürede tanı konulması, büyük oranda hastalıkların önüne geçmesine yardımcı olmaktadır.

Modern tıp dünyasının gelişmiş ve çağdaş teknolojilerle hastalıklara çözüm bulması sayesinde böbrek hastalıklarında da kesin sonuçlara ulaşılabilmektedir.

Günümüzün gelişmiş ve en modern yöntemlerinden biri olarak kabul edilen dinamik böbrek sintigrafisi (DMSA), böbreklerin vücuttaki yerleşimini, biçimlerini ve boylarını ölçerek normal değerlerde olup olmadığını gösteren bir yöntemdir.

Sistem, böbrekte idrarın oluşmasını sağlayan korteks tabakasının özelliklerini araştırmada ve her bir böbreğin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediği konusunda da net bilgiler vermektedir.

DMSA Nasıl ve Neden Çekilir?

Piyelonefrit (piyelumuna pelvisine ulaşmış bir yükselen idrar yolu enfeksiyon) hastalığının teşhisi için kullanılan dinamik böbrek sintigrafisi, hastalığın hangi boyutta olduğunu kesin sonuçlarla vermektedir.

Aynı zamanda Renal skar ve akut pyelonefritin sonrasında böbreklerin doğru çalışıp çalışmadığını tespit etmek, gerekli bir muayene varsa hangi doğrultuda uygulanmasını gösteren bir yöntemdir.

Bazı hastalarda böbreklerin şekli ve boyutu olması gerektiğinden farklıdır. Bu da böbrek hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. DMSA, böbreklerin şekil, boyut veya pozisyonlarının normalliğini tespit etmek amacıyla da kullanılır.

Renal kitlenin hangi aşamada olduğunu tespit etmek amacıyla da kullanılan DMSA, renal kitle araştırması için kullanılan en sağlıklı yöntemlerden biri olarak tıp dünyasına kazandırılmıştır.

Dinamik Böbrek Sintigrafisi (DMSA) nasıl çekilir?

Diğer sintigrafilerden farklı olan DMSA çekimi öncesinde herhangi bir hazırlık aşaması yoktur. Bu da özellikle sintigrafi çektirmekten korkan hastalara umut ışığı oluyor.

Hastalığın boyutuna bağlı olmakla birlikte genellikle çok kısa sürede çekilebilen böbrek sintigrafisi çektirecek hastaların daha önce doktorundan aldığı raporları göstermeleri gerekmektedir.

Sürecin hızlı işlemesi ve doğru tanının konulabilmesi için mutlaka raporların sintigrafi uzmanına gösterilmesi gerekmektedir.

Dinamik böbrek sintigrafisinin çekilmesi için hastaya ilgili ilaç enjekte edildikten sonra 2-4 saat arasında çekim işlemi yapılmaktadır.

Bekleme süresinde hastanın bol miktarda su tüketmesi gerekir. Uzmanlara göre bu sürede hastanın en az 500 ml-1 lt. kadar su tüketmesi, görüntüleme işleminin daha kesin sonuç vermesine yardımcı olmaktadır.

Sonuçlar ne kadar sürede çıkar?

Dinamik böbrek sintigrafisi sonuçları genellikle Biyorad' da aynı gün çıkmaktadır. Çekim sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken en önemli detay, diğer radyasyon odaklı çekimlerde olduğu gibi bol su tüketmesidir.

Bunun haricinde önemli bir hususu olmamakla birlikte yaşanabilecek herhangi bir yan etki durumunda hastanın doktoruna mutlaka başvurması gerekmektedir.

Evli hastaların sintigrafi çekiminden sonra 2-3 gün kadar cinsel ilişkide bulunmaması konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, bunun haricinde bir etkisinin olmadığını belirtiyorlar.

 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.