Ga-68 PSMA PET/CT Prostat Kanseri için etkili bir tanı
  31.10.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
PSMA PET, herhangi bir evredeki prostat kanserine tanı koymak için kullanılan bir tanı yöntemidir.

 

Günümüzün gelişen modern tıp teknolojisi sayesinde erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanserinin tüm evreleri kolaylıkla tanılanabiliyor. 

Prostat kanseri, dünyada erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle ilk zamanlarda belirti vermediği için dikkat edilmeyen ya da kişilerin çekingenlik yapmalarından kaynaklı olarak tedaviyi ertelemeleri, ilerleyen dönemlerde kanserin metastaz yaparak tüm organlara yayılmasına ve bu da kişinin ölümüne neden olmaktadır.

PSMA PET/CT, Gallium 68’li (Ga-68), prostat kanseri bulunan kişilerde kanserin hangi aşamada olduğunu belirlemek ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir. Tıp dünyasına bu yöntemin girmesi sayesinde artık kanserleri tedavi etmek çok daha rahattır. 

PSMA PET Neden Çekilir?

Prostat kanseri, diğer kanser türlerinden farklı olarak erken dönemde belirti gösteren bir hastalık değil. Genellikle ikinci ya da üçüncü evreden sonra fark edilmeye başlanan prostat kanseri, bazen de hastaların farklı şikâyetlerle hastaneye gitmesi ile anlaşılabilmektedir.

Bu yüzden uzmanlar, özellikle ailesinde genetik olarak prostat kanseri bulunan kişilerin belli periyotlar arasında mutlaka kanser taraması yapması gerektiğini belirtmektedir. PSMA PET, kanser taramasında çok küçük seviyelerde olan kanserlerin tanılanmasında bile başarılı sonuçlar vermektedir.

Avrupa ve ABD’de yapılan araştırmalara göre Ga-68 PET/CT’nin PSA seviyesinin 0.2 ng/ml seviyesindeki kanserlerin tanılanmasını bile başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Bu da hem hasta hem de uzman için tedavinin başarılı geçmesini sağlamaya yardımcı olabilmektedir. 

Diğer tanılama yöntemlerine göre çok daha hassas olan Ga-68 PSMA PET/CT, sadece kanserin evrelendirilmesinde değil, çok küçük kemik metastazlarında bile başarılı sonuçlar vermektedir. Bu da yine hastanın sağlığına daha erken sürede kavuşmasını sağlamaktadır. 

PSMA PET Neden Çekilir?

Kanser hastalıklarının ortak özelliklerinden biri tedavi tamamlansa bile hastanın yapılan tedaviye karşı nasıl bir cevap verdiğinin araştırılmasıdır. Prostat kanserinde de durum bundan farksız değildir, bu yüzden Ga-68 PET/CT sadece kanserin evrelendirilmesinde değil, hastanın tedaviden sonra tedaviye karşı nasıl bir tepki verdiğini anlamak için de kullanılmaktadır. Bunun haricinde Ga-68 PET/CT kullanılmasının başlıca nedenleri şunlardır;

1- Biyopsi sonuçlarının negatif çıkmasına rağmen habis tümörden şüphe edilmesi durumunda,

2- Daha önce yapılan tanılarda şüpheli verilerin bulunması durumunda, tanının kesinlik kazanması için,

3- Prostat kanserinin metastaz durumunu kontrol etmek ve kanseri evrelendirmek için,

4- Tedavinin lokal mi yoksa sistemik şekilde yapılması gerektiğine karar vermek için,

5- Hastanın tedaviden sonra tedaviye yanıtının değerlendirilmesi için,

6- Tedavi sonrası kanserin nüks ve metastazlarının saptanması için Ga-68 PET/CT kullanılmaktadır. 

PSMA PET Nerede Çekilir?

Gelişmiş tıp teknolojisinin bir parçası olan Ga-68 PET/CT, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilmektedir. Devlet hastanelerinin bazılarında da görüntüleme işlemi yapılsa da hastanelerin yoğun olmasından dolayı randevu oluşturmak bir hayli zordur.

Prostat kanseri gibi ciddi ve üzerinde durulması gereken bir hastalık için bu kadar zaman kaybetmek kesinlikle doğru değildir. Bu yüzden erken dönemde Ga-68 PET/CT çekilmesi için özel hastanelerden ya da görüntüleme merkezlerinden destek alınması gerekir.

Biyorad, bu alanda uzun zamandır hizmet veren ve hastalara en yakın görüntüleme merkezlerinden randevu oluşturan bir kurumdur. İletişim numaramızı arayarak size en yakın Ga-68 PET/CT görüntüleme merkezinden ya da özel hastaneden randevu alabilir, PSMA PET hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın, sağlık zamana bırakılmaz.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.