Galyum PET-CT
  08.11.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Galyum PSMA olarak adlandırılan moleküller, hastalığın durumuna göre uygulanarak kişinin rahatlaması ve hastalığından kurtulması için geliştirilen bir tanı ve tedavi yöntemidir.

 

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olarak nitelendirilmektedir. Ailede genetik durumların olması durumunda risk faktörü daha fazla yüksek çıkarken bunun haricinde prostat kanserine neden olabilen birçok faktör de bulunmaktadır. 

Prostat kanserinin erken tanılanması ve erken dönemde tedavi edilmesi durumunda hastaların sağlıklarına kavuşma ihtimalleri daha yüksektir. Gelişmiş modern tıbbi yöntemlerin sağlık alanına sunulması ile birçok tedavi yöntemi sayesinde prostat kanserinde erken tanı yapmak mümkündür.

Prostat kanserinde ölümlere neden olan durum aslında prostat organında başlayan ve çoğalan kanser hücreleri değildir, daha çok metastazlar yüzünden yani kanserli hücrelerin yayılarak diğer doku ve organlara sıçramasından dolayı ölümler meydana gelmektedir.

Tıp dünyasında prostat kanseri üzerinde yapılan çalışmaların sonuncusu ve en etkili yöntemi olarak değerlendirilen “akıllı moleküller” kanserli hücrelerin yok edilmesi ve tespit edilmesinde son derece başarılı bir yöntem olarak kendinden söz ettirmeye başlamıştır.

Akıllı moleküller kanser hücresi yüzeyinde bulunan bazı bağlayıcı yapıtaşlarına bağlanarak hücre içerisinde giren bu yolla hem tümör hücresinin görüntülenebilmesine hem de tedavisine olanak sağlayan moleküllerdir. PSMA PET olarak adlandırılan bu akıllı moleküller, hastalığın durumuna göre uygulanarak kişinin rahatlaması ve hastalığından kurtulması için geliştirilen bir yöntemdir. 

Galyum PET-CT nedir?

PSMA  yani “prostat spesifik membran antijen” prostat hücrelerinin yüzeyinde bulunan fizyolojik bir glikoproteindir. Yapılan araştırma ve incelemelere göre prostat kanserlerinde PSMA değeri yüzde 95 dolaylarında görülmektedir. 

Özellikle de metastaz yapmış kanserlerde ve agresif seyirli kanserlerde PSMA değeri daha yüksek değerlerde saptanmıştır. Buna ek olarak prostat kanserinden dolayı cerrahi operasyon görmüş hastalarda PSMA düzeyi hastalığın nüks edilmesi ile ilişkilendirilmektedir. 

PSMA, prostat kanserinin tanı ve tedavisinde kullanılan akıllı moleküller için ideal bir yapı taşı olarak tanımlanmaktadır. Özellikle de kanserin ilk evrelerinden çıkılarak ileri evrelere doğru gidildiği dönemlerde ve patolojik incelemelerde son derece etkili sonuçlar vermektedir. 

Galyum PET-CT, aslında bir anlamda hastalığın tanılanmasında kullanılan bir yöntemdir. Ultrason, tomografi veya MR çekimlerinde elde edilen sonuçlara göre çok daha yüksek oranda başarılı sonuçlar sunan PSMA, bu nedenle prostat kanseri hastalıklarında son dönemlerde en çok tercih edilen yöntem olarak tıp dünyasında kullanılmaktadır. 

Nüksün saptanmasında çok düşük PSA kan değerlerinde bile iyi sonuçlar sunan Galyum PSMA, diğer görüntüleme yöntemlerine göre çok daha başarılı sonuçlar verdiği için tercih edilen bir yöntem olarak tıp dünyasında kullanılmaktadır. 

 

PSMA PET nasıl yapılır?

Prostat kanserinde metastaz yapmış durumlarda kullanılan ve son derece etkili sonuçlar veren Galyum PSMA PET CT uygulanmadan önce PSMA, galyum 68 izotopu ile bağlanarak radyoaktif bir ajan haline getirilir. Daha sonra bu ajan hastaya damar yoluyla verilerek 60 dakika kadar vücuda yayılması beklenir. Sürenin tamamlanmasından sonra ise PET/CT cihazları ile tüm vücut taraması yapılır. 

PSMA PET/CT işleminin uygulanması ile çok düşük PSA değerlerinde bile etkili sonuçlar alınabilmektedir. Yani bir diğer deyişle; düşük seviyedeki PSA yüksekliklerinde bile nüks / metastazları büyük doğruluklarda tespit ettiği için başarılı bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla hastalığın hangi evrede olduğunun tespit edilmesinde ve buna bağlı olarak tedavi yönteminin belirlenmesinde de son derece etkili bir yöntem olduğunu söylemek gerekir. 

 

PSMA PET Çekimi Ne Kadar Sürer?

PSMA’ın radyoaktif bir ajan haline getirilmesi için kullanılan galyum 68 izotopu, prostat kanseri hakkında bilgi almayı en kolay hale getiren yöntem olarak değerlendirilmektedir.

Ortalama 20 dakika kadar süren çekim sonrasında yapılan değerlendirme ve incelemeler ile kanser hücrelerinin ne aşamada olduğu, metastaz yapıp yapmadığı, kemiklerle ilişkisinin ne durumda olduğu gibi önemli bilgiler elde edilir ve bundan sonra da uzman hekimin uygun gördüğü tedavi şekli hastaya uygulanmaya başlar. 

Galyum 68’in yan etkisi var mı?

Metastik prostat kanserlerinde kullanılan ve hastalık ile ilgili en ayrıntılı bilgileri veren Galyum 68 hakkında yapılan araştırmalar ve bugüne kadar gerçekleştirilmiş kullanımlarda hasta üzerinde herhangi bir yan etkiye neden olmadığı saptanmıştır. 

Galyum-68 PSMA PET-CT nerede çekilir?

Devlet hastanelerinde prostat kanseri tedavisi yapılmaktadır. Galyum psma pet izmir de devlet hastanelerinin yoğun çalışmalarından dolayı hastalar çoğu zaman randevu almakta bile zorlanabiliyorlar.

Modern tıp dünyasına geliştirilerek sunulan Galyum PSMA PET, günümüzde daha çok özel hastanelerde yapılması tercih edilmektedir. Nükleer tıp uzmanlarının özel hastanelerde daha yaygın olmalarından ve hem hijyen hem de hasta haklarının korunması konusunda özel hastanelerin daha başarılı çalışmalar yapması nedeniyle Galyum-68 PSMA PET-CT, daha çok buralarda yapılmaktadır veya hastalar daha çok özel hastaneleri tercih etmektedir. 

 

PSMA PET fiyatı

Tıp dünyasının ciddi anlamda ilerleyerek hastalıklar üzerinde geliştirdiği tekniklere sahip olması, kanser hastalıkları ile mücadele konusunda önemli oranda yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak hem tedavi yöntemlerinin hem de akıllı moleküllerin daha yaygın şekilde kullanılması ise fiyatların düşmesini etkilemektedir.

Biyorad olarak kurumumuza başvuran hastalarımıza en iyi şekilde yardımcı olarak prostat kanseri ile ilgili yakındıkları şikâyetlerinden kurtulmalarına yardımcı olmaya devam ediyoruz.

Çağrı merkezi iletişim numaramızdan bizimle iletişime geçerek PSMA PET fiyatı hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, randevu oluşturma talebinde bulunabilirsiniz. Sağlığınızı ihmal etmeden yaşamınıza daha kaliteli devam etmek için erken davranmanızı öneririz. 

 

 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.