Gırtlak kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?
  19.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Gırtlak kanseri, ülkemizde ve dünyada sık görülen kanser türlerinden biridir. Baş ve boyun bölgesinde en sık görülen kanser türü olması sebebi ile bireylerin kanser konusunda bilgi sahibi olmaları ve ne yapmaları gerektiği konusunda fikir sahibi olmaları gerekir.

 

Türkiye’de ve dünyada erkeklerde 66 yaşından sonra kadınlarda ise 63 yaşından sonra sık görülen kanser türlerinden biri olan gırtlak kanserinin en büyük nedeninin ise sigara ve alkol olduğu uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. 

Gırtlak kanseri nedir?

Boğazda bulunan ve nefes borusu ile yemek borusunu birbirinden ayıran organa verilen isim gırtlaktır. Ses üretiminin yapıldığı yer olmasından dolayı kansere yakalanmış kişilerde ilk olarak görülen durum ses kısıklığıdır. Yutma sırasında yemeğin nefes borusuna kaçmasını engelleyen gırtlak, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp büyümesiyle birlikte kanserin oluşmasına neden olur.

Aslında her kanser türünde olduğu gibi gırtlak kanserinde de “iyi huylu” ve “kötü huylu” tümörler vardır ve diğer kanser türlerinde olduğu gibi kötü huylu tümörlere verilen isim kanserdir. 

Tıp dünyasında gırtlak kanserine verilen isim “larenks”tir yani bir diğer isim ile larenks kanseri demek de doğrudur. Gırtlakta bulunan “glottis” bölgesinde ortaya çıkan kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile başlar.

Gırtlak kanseri nedenleri nelerdir?

Gırtlak kanseri belirtileri ile ilgili bilgi veren uzmanlar, buna neden olan faktörün henüz ne olduğu konusunda tam bir somut bilginin elde edilmediğini belirmektedir.

Fakat bununla birlikte uzun süre alkol kullanmak ve sigara tüketimi kansere neden olan en büyük etkenler olarak değerlendirilmektedir. Tabi bunun yanında doğru beslenmeme, spor yapmama gibi bazı faktörlerin de buna neden olduğu söylenmektedir. 

Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir?

Kanser çeşitlerinin çok azında erken dönemde belirtileri ortaya çıkmaktadır. Akciğer kanseri, meme kanseri ve gırtlak kanseri gibi kanser türlerinde ise belirtiler çok sonradan ortaya çıkabilmektedir.

Glottis bölgesinde hücrelerin çoğalmasından dolayı oluşan kanser türünde, daha çok ses kısıklığı ve yutma problemleri en çok görülen belirtiler arasındadır. Yutma güçlüğü, solunumda zorluk, boğazda yabancı cisim hissi gibi belirtiler de yine gırtlak kanseri belirtileri arasında değerlendirilmektedir.

Ancak tüm bunlarla birlikte yine de kişiden kişiye göre belirtileri değişebilmektedir. 

Gırtlak kanseri tanısı nasıl konur?

Gırtlak kanserinin oluşup oluşmadığını anlamak için hastanın doktora başvurması gerekir. tanı koymak için fiziki muayeneden net bir sonuç alınamaması durumunda Kötü huylu bir kitleden şüphelenilirse, genel anestezi altında mikrolaringoskopi ile daha ayrıntılı bir şekilde inceleme yapılır.

Genel anestezi altında yapılan incelemeden sonra hastanın gırtlak kanseri olduğu teşhis edilirse, cerrahi operasyon, kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilmektedir. Ancak bu durum tamamen kanserin yayılması durumuna göre değerlendirilmektedir.

Kanser türlerinin genelinde erken dönemde teşhis koymak önemlidir. Erken dönemde tanılanan kanser hastalıklarına uygulanan tedavi yöntemleri hem daha ağrısız hem de daha kısa sürelidir.

Gırtlak kanserine yakalanmış ve erken dönemde tanılanmış hastalara organ koruyucu cerrahi prosedürler veya radyasyon tedavisi kullanılabilir. Bu evrede hastalık “larenjektomi” adı verilen ve larinksin kısmen çıkarılması şeklinde yapılan cerrahi uygulama ile tamamen tedavi edilebilir.

Erken tanı önemlidir

Kanser ile mücadele eden uzmanlar, tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken dönemde tanı konulmasının hayat kurtarıcı özelliklere sahip olduğunu belirtmektedir.

Hastalık belirtilerinin kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren tedavi olmayı ertelemeyen hastalar, kolay bir şekilde tedavi edilerek kanserden arınabiliyorlar. Ancak bundan da önemlisi kişilerin sigara içiminden ve alkol tüketiminden uzak durmalarının gerektiğini de bildirmek gerekir. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.