Kanser Hastalıklarının Tanısında Modern Çözüm PET/CT
  05.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan PET/CT sayesinde, vücudun en ücra köşesindeki kanserli hücre bile kolaylıkla bulunabiliyor, hangi aşamada olduğu tespit edilebiliyor ve bu sayede hastalık için ne tür tedavinin uygulanacağı konusunda uzman doktora net bilgi veriyor.

Görüntüleme teknolojisinde altın çağ buluşu PET/CT

Yaşamın ve sağlığın değeri, hastalıkların başlaması ile birlikte daha fazla anlaşılır. Aslında modern tıp dünyasının getirilerinden doğru şekilde yararlanıldığında, başa gelen hastalıklarla mücadele etmek de kolaylaşır. Ama çoğu zaman insanların “hastane fobisi” yüzünden hastalıklara tanı konmada geç kalınabilmektedir. Oysa, hastanenin bir eziyet yeri değil, hastalıkların tedavisinin yapıldığı bir yer olduğunu bilmek gerekir. Modern tıp dünyasına her geçen gün kazandırılan yeni yöntem ve sistemler sayesinde, hastalığın hangi boyutta olduğu rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Görüntüleme teknolojisinde altın çağ buluşu olarak değerlendirilen pet/ct de yeni nesil sistemlerden biri olup daha kısa sürede hastalığın derecesini öğrenmeyi sağlayan bir sistemdir.

PET/CT nedir?

Pozitron emisyon tomografisi ile Bilgisayarlı Tomografi’nin (BT) birleştirilmesinden elde edilen PET/CT, bir görüntüleme sistemidir. 2000 yılında “Yılın Buluşu” olarak seçilen bu sistem, vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3D görüntüsünü almayı sağlamaktadır. Daha önceleri anatomik ve fizyolojik bilgilerin elde edilebilmesi için iki seansa ihtiyaç duyulurken PET ile CT’nin birleştirilmesi sayesinde tek seansta bilginin elde edilmesini sağlar ve hastalığın tanısı kolaylıkla konuluyor.

Damar içine verilen FDG (florodeoksi glukoz), tümör hücreleri gibi hızla çoğalır ve yüksek metabolik aktivite gösteren hücrelerde birikir.

PET/CT nasıl çekilir?

Her görüntüleme sisteminin kendine has özellikleri olduğu gibi görüntüleme sistemlerinden net sonuç almak için uyulması gereken kurallar da vardır. PET/CT görüntüleme sisteminden net şekilde sonuç alabilmek için hastanın cihaza girmeden 6 saat öncesinden bir şey yiyip-içmemsi gerekmektedir.
Hastalar bu süre içinde insülin veya oral antidiyabetik ilaçlar dışında diğer ilaçlarını alabilirler. Akciğer kanserleri başta olmak üzere birçok hastalığın teşhisisinde ve tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili özelliklere sahip olan PET/CT, lenfoma, malign melanoma, baş boyun tümörleri, meme kanseri, kolorektal kanserler dışında birçok hastalıkta kullanılmaktadır.

Kanser hastalıklarının tanısın da modern çözüm

Kanser hastalıkları, türleri bakımından bir hayli fazladır ve bazı hastalıkların teşhisi, eski teknik ve yöntemlerle yapılamıyordu veya çok uzun süre alabiliyordu. Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan PET/CT sayesinde, vücudun en ücra köşesindeki kanserli hücre bile kolaylıkla bulunabiliyor, hangi aşamada olduğu tespit edilebiliyor ve bu sayede hastalık için ne tür tedavinin uygulanacağı konusunda uzman doktora net bilgi veriyor.

Yan etkileri var mıdır?

PET/CT çekimi hakkında yapılan değerlendirmelerde herhangi bir yan etkisinin olduğu saptanmamıştır. Hata payı %5 olarak değerlendirilen sisteme giren hastalara verilen ilaç yüzünden kısa süreli rahatsızlıkların yaşandığı görülse de geçici rahatsızlıklar olduğunu söylemek gerekiyor.
Modern tıp dünyasının “altın buluşu” olarak değerlendirilen sistem sayesinde kanserli hücreler artık vücudun hareketli bölümlerinde saklanamıyorlar. Uzmanlara göre, herhangi bir yan etkisi olmayan bu sistemin, günümüz tıp dünyasına büyük katkıları vardır ve hastaların yan etkileri ve ağrılarını çok da problem haline getirmemeleri gerektiği konusunda bilgi veriyorlar.

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.