Kanser Tanı ve Tedavisi nin Her evresin de PET/CT
  23.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kanserli hücrelerin saptanmasında son derece etkili bir yöntem olarak tıp dünyasına sunulan PET/CT, kanserli hücrelerin büyüme ve kontrolsüz şekilde çoğaldığı durumlarda kullandıkları şeker, protein ve bazı özel yapı taşları gibi maddeler, PET/CT görüntüleme sistemi sayesinde radyoaktif olarak işaretlenerek kanserli dokuların yerleri saptanabilmektedir.

Kanser tanı ve tedavisinin her evresinde PET/CT

Kanser hastalıkları, günümüzün en çok ölüme neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Birçok türden kendini gösterebilen kanserlerde erken tanı ve teşhis önemli bir yere sahiptir. Kanserli hücrelerle normal hücreler arasında değerlendirme yapan uzmanlar, iki arasındaki farkı; kanserli hücrelerde çoğalma kontrolsüz bir şekilde ilerler ve erken dönemde tanı konulmayan kanserli hücreler, hastanın ölmesine neden olmaktadır.

Kanserli hücrelerin saptanmasında son derece etkili bir yöntem olarak tıp dünyasına sunulan PET/CT, kanserli hücrelerin büyüme ve kontrolsüz şekilde çoğaldığı durumlarda kullandıkları şeker, protein ve bazı özel yapı taşları gibi maddeler, PET/CT görüntüleme sistemi sayesinde radyoaktif olarak işaretlenerek kanserli dokuların yerleri saptanabilmektedir. Bu da uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde son derece etkili bir yöntem olup, hastalığın ilerlemesini önemli oranda azaltmaktadır.

PET/CT hangi aşamalarda kullanılır?

PET/CT, bazı durumlarda kullanılarak kanserli hücrenin saptanmasına yardımcı olur ve aynı zamanda büyümenin hangi boyutta olduğunu tespit etmeye yardımcı olur. Kanser tedavisine önemli ölçüde yön veren PET/CT tanı ve tedavinin şu aşamalarında kullanılmaktadır;

-          Kanser şüphesinde dokunun metabolizmasını belirler,

-     Farklı görüntüleme sistemleri kullanılarak tespit edilen kanser metabolizması gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla kullanılır. Görüntüleme yapılan kitlede PET/CT pozitif ise kitlede fazla oranda glikoz tüketildiği anlaşılır ve kanser olma ihtimalinin daha yüksek olduğu üzerinde çalışma yapılır.

   Kanserli hücrelerin net olarak anlaşılması için biyopsi yapılır. Biyopsi yapılmadan önce PET/CT uygulanması dokunun doğru olan bölgesinden parça alınmasına yardımcı olur. Yani bir anlamda biyopsiye rehberlik etmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Tedavinin belirlenme süreci

Tıp dünyasının muazzam bir şekilde ilerleyerek hastalıklar alanında getirdiği çözümleri sayesinde, çoğu kanserli hastalıkları önceden saptamak ve uygun tedavi şeklini belirlemek son derece kolay hale geldi. PET/CT, kanserli hücrenin belirlenmesinde ve tanı koymak için yapılacak biyopsiye rehberlik etmesi amacıyla kullanılır. Yapılan biyopsi incelemesinden sonra hasta için en uygun tedavi şekli belirlenir.

Kanser ilaçlarının sonuçlarını belirlemede PET/CT

Kanser hastalıkları, ilk dönemlerde ilaç tedavisi ile tedavi edilir. Bu evrede doktorun verdiği ilaçları kesinlikle kullanmak gerekir.

Yan etkileri konusunda bazen hastaların şüpheye düşmesi, ilaçların kullanılmasını engellemektedir. Ancak uzman doktorlar, kanser ilaçlarının bu yönlerinin dikkate alınmadan kullanılması gerektiği konusunda hastaları uyarıyorlar. PET/CT, kanserli hastalıklar için verilen ilaçların kullanımından sonra yani tedavinin 1 ve 2. Küründen sonra PET/CT ile değerlendirme yapılır ve ilacın hastalık üzerinde ne kadar etkili olduğu konusunda bilgi alınır.

PET/CT hakkında daha fazla bilgi için arayın

Biyorad, görüntüleme sistemleri alanında uzun zamandır hizmet veren bir kuruluş olup, hastalar için en uygun fiyatlarla tedavi olma konusunda yardımcı olmaktadır.

Günümüzün gelişmiş sistemleri arasında değerlendirilen PET/CT hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu talebinde bulunmak için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.