Kanser Teşhisinde PET/CT
  08.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Hastalıkların ilerlemesine karşın tıp dünyasının geliştirdiği çözümler, kanserli hastalıkların daha kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. PET/CT de bu gelişmeler arasında değerlendirilmekte olup, hastalığa teşhis koyma alanında büyük anlamda yardımcı olmaktadır.

 

Kanserli hastalıklar, günümüzün gelişen teknolojisi, dengesiz beslenme, dış etkenler gibi pek çok nedenden ötürü geçmişe göre daha fazla görülmektedir. Yıllık olarak kanserli hastalıklardan hayatını kaybedenlerin sayısına bakıldığında, belirtilerinin kendini göstermesi ile birlikte en kısa sürede tedavi olmak için harekete geçilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. 

PET/CT nedir, neden çekilir?

Geliştirilmiş teknolojik cihazlar sayesinde kanserli hastalıklara daha erken dönemde tanı koymak mümkün hale gelmiştir.

Bu gelişmeleri değerlendirirken tıp dünyasında sunulan çözümleri de değerlendirmek gerekiyor. PET/CT’ nin kanserin erken dönemde teşhis edilmesinde ve tedavide önemli bir rol oynadığını belirtmek gerekiyor.

Tüm vücut için metabolik ve moleküler düzeyde görüntüleme imkânı sağlayan sistem, çok küçük kanserli alanların bile teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır. 

PET/CT aslında iki farklı yöntemlerdir. PET; dokuların kanlamasını, metabolizmasını ve canlılığını görüntülemek amacıyla 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamına kaydedilmesini sağlayan sistemdir. PET/CT çekimi ise PET ile bilgisayarlı tomografi nin ayı cihazda birleştirilmesine verilen isimdir. 

Kanserin erken dönemde teşhis edilmesinde büyük oranda yardımcı olan PET-CT, onkolojik hastalıklarda kullanılmaktadır.

Kanserin evrelemesinde, yaygınlığının ve büyüklüğünün teşhis edilmesinde bir hayli etkili olan yöntem, bu alanlar dışında hastanın tedaviye cevap verip vermediğini değerlendirmek amacıyla da kullanılmaktadır. 

PET/CT hangi alanlarda kullanılır?

Gelişen tıp dünyasında kullanılan yöntemler sayesinde kanserin erken dönemde teşhis edilmesi ve tedavi yönteminin belirlenmesi daha kolay hale gelmiştir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi onkoloji alanında kullanılan PET/CT çekimi, kanserli hastalıkların tedavi edilmesinde son derece etkili bir yöne sahiptir. Peki, PET-CT hangi alanlarda kullanılır?

1- Kanserin çok erken evrede teşhis edilmesi ve evrelerin analiz edilmesi için kullanılır. 

2- Hastaya uygulanacak tedavinin faydalı olup olmadığını değerlendirmek için kullanılır.

3- Kanserli bölgenin etkin bir şekilde nasıl tedavi edilebileceğini belirlemek amacıyla kullanılır. 

4- Kanserli hastalığın tedavi edilmesi esnasında meydana gelebilecek yan etkilerin azalması için kullanılır. 

5- Tedavi uygulanmış kanserli bölgede hastalığın yeniden nüks edebileceği ihtimali üzerinde, gelişimin izlenmesi amacıyla kullanılır ve hastayı gereksiz yere kemoterapi görmekten kurtarır. 

6- Kardiyolojik hastalarda enfarktüs sonrasında kalp kasının canlılığının belirlenmesi için PET-CT kullanılır. 

7- By pass veya stent uygulanacak hastalara önceden PET-CT uygulanır, nedeni ise hastanın operasyona uygun olup olmadığını anlamak içindir.

8- Epileptik hastalarının cerrahi önceliğini tespit etmek amacıyla kullanılır. 

9- Alzheimer hastalığında erken teşhiste bulunmak için PET-CT kullanılmaktadır. 

Hangi kanser hastalıkların teşhisinde PET/CT kullanılır?

Kanserli hastalıklar, daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi farklı olabilirler ve teşhis edilmesi için farklı yöntemlere başvurulabilir. PET/CT de belli bazı kanser hastalıklarının teşhisi için kullanılmaktadır. Bunlar;

1- Akciğerdeki nodülün iyi veya kötü huylu olduğunu belirleme,

2- Memem kanseri,

3- Baş-boyun kanserleri

4- Malign melenom deri kanserlerinde,

5- Kolon ve mide kanserinde PET-CT uygulanmaktadır. 

PET/CT Randevusu ve detaylı bilgi için;

Biyorad, İstanbul da bulunan Nişantaşı ve Levent merkezleri ile hastalarına SGK kapsamında PET/CT çekimi hizmet veren bir kuruluş olup, başvuran hastalarına ve hasta yakınlarına özel ilgi göstermekte ve en iyi şekilde yardımcı olmaktadır.

Son teknoloji ile geliştirilen ve kanser hastaları için tedavi öncesi çok önemli bir yer tutan PET/CT hakkına detaylı bilgi ve randevu almak için iletişim numaralarımız dan bize ulaşmanızı rica ederiz.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.