Kanser belirtileri, nedenleri ve çeşitleri
  25.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kanser ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattığımız bu makalemizde, toplumun bilinçlenmesini amaçladık. Kanser hakkında şüphesi olan kişilerin zaman kaybetmeden muayene olmaları gerektiğini unutmamaları gerekir. Unutmayın; bütün hastalıkların tedavisi vardır ancak önemli olan hangi aşamada muayene olduğunuzdur. Sağlığınızı ihmal etmeyin.

 

Kanser, tek bir çeşitten oluşan bir hastalık değildir ve her kanser türünün belirtileri de birbiri ile aynı değildir.

Tıp dünyasında geliştirilen modern cihazlar her ne kadar kanser tanılamasında ve teşhis edilmesinde etkili bir güce sahip olsalar da kişinin de dikkatli olması, hayat akışını doğru şekilde değerlendirmesi ve başına gelen bazı belirtiler veya hastalıklar karşısında “boş ver” demeyip sağlığı için muayene olması gerekir.

Yani işin özetinde; kanser hastalıkları çözümü olmayan hastalıklar değildir fakat erken tanı için erken davranmak önemlidir. 

Kanser belirtileri birbirinden farklı olsa da genel olarak ortak şekilde kendini gösteren bazı belirtileri vardır. Bu yazımızda kanserin en çok görülen belirtilerini sizlere açıklayacağız. 

Ani iştahsızlık ve kilo kaybı

Kanser hastalıklarının en büyük belirtilerinden biri olan ani iştahsızlık ve nedeni çözülemeyen kilo kaybıdır. Özellikle son 6 ay içerisinde kişinin ağırlığında yüzde 10 düşme yaşanmış ise bunu normal görmemek ve en kısa sürede tedavi olmak gerekir. Ani iştahsızlık ve kilo kaybı özellikle pankreas, mide, gırtlak, akciğer ve diğer kanser türlerinde görülen belirtilerdendir. 

Dinmek bilmeyen yüksek ateş

Kanser belirtileri, başında da söylediğimiz gibi türüne göre değişebiliyor. Lösemi, hodgkin ve hodgkin olmayan lenfomanın önemli belirtileri arasında yer alan yüksek ateş, dikkat edilmesi gereken durumların başında geliyor. Soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyon durumu olmadığı halde birden başlayan ateşlenmeler kanserin belirtisi olarak kabul ediliyor. 

Vücutta kanama

Ortada herhangi bir neden olmadığı halde vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen cilt kızarıklıkları veya morluklar ve bunlardan sonra oluşan kanamalar, en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında gelir. Lösemi kanserinde önemli belirti olarak kabul edilen vücutta kanama durumlarında zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. 

Yutkunma problemi ve kronik ses kısıklığı

Gırtlak kanseri ve yemek borusu kanseri vakalarında daha sık görülen yutkunma problemi ile kronik ses kısıklığı aniden başlayan şikâyetlerdir. Herhangi bir enfeksiyon veya grip gibi hastalık olmamasına rağmen seslin kesilmesi ve yutkunmada zorluk yaşanması karşısında kişilerin son derece dikkatli olmaları gerekir. 

İdrarda veya dışkıda kanama

İdrarda kan görülmesi aslında ciddi bazı problemlerin habercisi olarak tanımlansa da insanlar arasında basit bazı hastalıkların belirtileri olarak tanımlanabiliyor.

Böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonunun buna neden olduğunu düşünenler dışkıda kanama problemlerini de hemoroide (basur) bağlayabiliyorlar. Aslında bu son derece tehlikeli bir yaklaşımdır.

Çünkü idrarda kan görülmesi her zaman böbrek taşından dolayı olmayabilir. Bu durum, idrar kesesi veya böbrek kanserinin belirtisi olabilir. Aynı şekilde dışkıda kan görülmesi de kolon kanseri habercisi olabilir. 

Nedeni bilinmeyen ağrılar

Ortada herhangi bir hastalık yok iken aniden başlayan vücut ağrıları da tümörün habercisi olabiliyor. Karın ağrısı, baş ağrısı, eklem ağrısı veya vücudun diğer organlarında veya bölümlerinde oluşan ağrıların şiddeti, tümör oluşumunun çapına göre değişiklik gösterebildiği için ağrıların boyutu da birbirinden farklı olabilir.

Nedeni bilinmeyen ağrılar durumunda zaman kaybetmeden doktora gitmek en doğrusudur. 

Vücutta meydana gelen şişlikler

Kanser belirtileri arasında en yaygın olarak görülen durumların başında vücutta şişliklerin meydana gelmesidir. Aslında kişilerin bu konuda son derece dikkatli olmaları gerekir.

Bazen fark edemedikleri bir şişkinlik, kötü bir kanserin habercisi olabiliyor ve vücutta meydana gelen şişlikler, bazen kanserin ilk evresinde kendini gösterirken erken tanı için ideal bir belirti olabilir.

Bazen de çok sonraki dönemlerde yani son evrede kendini gösterdiği için hasta için çok da yapılacak bir şeyin olmaması durumu söz konusu olabilir. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.