Kanser olduğunuzu öğrendiğinizde ne yapmalısınız?
  27.12.2021  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Çoğu kanser türü maalesef erken dönemde belirti vermediği ve insanlar da kanser hakkında yeteri bilgiye sahip olmadıkları için nasıl başa çıkabilecekleri konusunda maalesef doğru hareket etmiyorlar.

Kanser olduğunuzu öğrendiğiniz de ne yapmalısınız?

Kanser hastalıkları, günümüzde yaygın bir şekilde kendini göstermeye başlayan hastalıklar arasına girmeye başladı. Dış etkenleri çevresel faktörler, genetik durumlar vs. kanser oluşumunda önemli etkilere sahip nedenlerdir. Kanser, aslında ilk dönemlerde fark edilip tedavi edildiğinde kişinin sağlığına yeniden kavuşması mümkün olan hastalıklardır.

Kanser nedir?

Kanser, vücudun herhangi bir organında veya dokusunda normal seyirde gelişmesi gereken hücrelerin birden bire düzensiz şekilde artması ile öncelikle bulunduğu bölgeyi daha sonra da vücudun uzak bölgelerini etkisi altına alan ur veya diğer adıyla tümörlerin gelişmesine verilen isimdir. Akciğer kanseri, karaciğer kanseri, böbrek kanseri, pankreas kanseri, gırtlak kanseri, bağırsak kanseri gibi kanser türleri yaygın olarak bilinen kanserler iken bunlar dışında da kanser türleri bulunmaktadır. 

“Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalması” eylemine kanser denmektedir. Genel anlamda ise “vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek çoğalması ile 100’den fazla hastalık grubuna verilen isimdir. Yunanca “cancer” kelimesinden türetilen “kanser” kelimesi, Yunan fizikçi Hippocrates (MÖ 460-370) tarafından oluşturulmuştur. “Hippocrates carcinos” ve “carcinoma” terimleri ise “ülser oluşturan” ve “ülser oluşturmayan tümörler” için kullanılan kelimelerdir. 

Kansere yakalanan biri ne yapmalı, nasıl davranmalıdır?

Kanser ile ilgili gerekli açıklamayı yaptıktan sonra bir kişinin kanser olduğunu öğrendiğinde nasıl bir tepki vermesi ve ne şekilde hareket etmesi gerektiği ile ilgili bilgi vermek doğru olacaktır. 

Kanser hastalıkları, yukarıda da söylediğimiz gibi çoğunlukla ilk evrelerde anlaşılmayan, ileri evrelerde kendini daha fazla belli ettiren hastalıklardır. Erkeklerde yaygın olarak görülen prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri de bu türden hastalıklardır. İlk dönemlerde ya hastanın ciddiye almaması veya belirtilerin kendini net şekilde göstermemesinden dolayı genellikle ihmale yer verilir ve ilerleyen dönemlerde ciddi sorunların yaşanmasına neden olur. Buraya kadar her şey, çoğu hastanın düştüğü durumların başında geliyor. Peki, kanser olduğunu öğrenen bir kişi nasıl hareket etmelidir?

- Bağışıklık sisteminizi sağlam tutun

Bağışıklık sistemi, insan hayatının düzenli ve norm seviyelerinde olması için gerekli bir sistemdir. Kanser olduğunu öğrenen bir kişinin öncelikle yapması gereken şey, bağışıklık sistemini sağlam tutarak düzensiz hücre oluşumunu engellemeye çalışmalıdır. 

- Kanser hakkında bilgi toplayın

Kanser, günümüzün en tehlikeli hastalığıdır ve çoğu zaman ileri evrede ölümle sonuçlanmaktadır. Aslında ilk dönemlerde kanser ve yakalanılan kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak, kanseri yenmek adına önemli bir birikim olacaktır. Mesela prostat kanseri birinin nasıl beslenmesi gerektiği, meme kanseri bir kadının nasıl hareket ederek ne gibi besinleri tüketmesi gerektiği, hangi besinlerden uzak durması gerektiği hakkında bilgi sahibi olursa, daha kısa sürede kanseri yenebilir. 

- Kendinize zaman ayırın

Çoğunlukla kanser hastaları, uzun dönem kanserli hücreleri vücudunda taşımasına rağmen hastalığının ciddiyetini öğreninceye kadar hayatına normal şekilde devam eder. Ama doktordan “kansersiniz” kelimesini duyduktan sonra hayatını zindana çevirmeye başlar. Aslında kanser hangi aşamada olursa olsun, kişinin kendine zaman ayırması, hastalığını mümkün mertebe aklına getirmemesi gerekir. Bunu başarabilen bir insan, kanser ile mücadelede önemli adımlar atmayı başarır. 

- Strese yer vermeyin

Kanser hastalıklarını en çok etkileyen ve tetikleyen durumların başında stres gelir. Stres, birçok hastalığın habercisi olmakla birlikte oluşan hastalıkların artmasına da neden olmaktadır. Elbette kanserli bir hastanın psikolojisinin normal bir insan ile aynı olmasını beklemek çok doğru olmaz. Ama yine de uzmanlar; “kanser olduğunuzu öğrendiğinizde dünyadan kendinizi soyutlamayın, hayatı akışına bırakarak kanser ile mücadele etmeye başlayın” demektedir. 

- İkinci bir fikriniz mutlaka olsun

Hastaların yaygın olarak düştükleri hatalardan biri de bir doktora gidip sonuç aldığında artık kendini tamamen hastalığın pençesinde hissetmeye başlar ve artık bununla ilgili herhangi bir şey yapmak istemez. Unutulmamalıdır ki kanser hastalıklarının tanısında ve teşhisinde kullanılan araçlar elektronik araçlardır ve bu işin sonuçlandırılmasında etkili olanlar ise hata yapmaya meyilli olan insanlardır. Yani tek bir yerden bilgi almak yerine biraz daha araştırın ve gerçekten kanser iseniz çözümlerinin ne şekilde olabileceği yönünde değişik fikirler edinmeye çalışın. 

- Randevularınızı aksatmayın

Kanser hastalıkları ciddi hastalıklardır. Türü ve evresi ne olursa olsun hiçbir kanser hastalığı için “basit bir durum” değerlendirmesinde bulunmamak gerekir. Alanında başarılı bir hekimde tedavi olmayı kesinlikle aklınızdan çıkartmayın ve doktorunuzun verdiği randevulara zamanında gidin, verilen ilaçları ihmale yer vermeden düzenli bir şekilde kullanmaya devam edin. 

- Ani karar almaktan kaçının

“Pes etmek” genellikle ani alınan kararlar neticesinde oluşur. Kanserli hastaların zaman zaman düştükleri hatalardan biri de budur. Hastalığın çaresinin olmadığı endişesine kapılarak tüm tedavileri tek bir anda bırakmak, kesinlikle hasta sağlığı açısından etik bir davranış değildir. Unutulmamalıdır ki kanser hastalıkları, mücadele ederek yok olabilecek hastalık türleridir. Bu nedenle verilen ilaçları ve diğer tedavi yöntemlerini öfke ile hareket ederek ani kararlarla bırakmayın. 

- Doktorunuzdan bilgi almadan hareket etmeyin

Son olarak hastaların en çok düştükleri hatalardan biri de çevreden aldıkları tavsiyeleri veya değişik ilaçları kullanarak tedavi olmaya kalkışmalarıdır. Yapılan bu hatalar, zararı telafi edilmez sorunlara dönüşebilir. Bu yüzden doktorunuzda danışmadan böyle bir şeye girişmeyin.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.