Kemik Sintigrafisi Nedir?
  25.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Günlük yaşantıda insanın başına her durum gelebilir. Spor yaparken, herhangi bir beslenme sorunundan kaynaklı durumlarda vs. kemiğin enfeksiyon kapması durumu söz konusu olabilmektedir. Bu tip durumların erken dönemde fark edilebiliyor olmaları, daha kısa sürede net çözümlere ulaşmayı da kolaylaştırmaktadır.

 

         İÇİNDEKİLER

  1. Kemik Sintigrafisi nasıl çekilir?
  2. Kemik Sintigrafisi için bilinmesi gerekenler
  3. Kemik Sintigrafisi nerede çekilir?

 

Günlük yaşantıda insanın başına her durum gelebilir. Spor yaparken, herhangi bir beslenme sorunundan kaynaklı durumlarda vs. kemiğin enfeksiyon kapması durumu söz konusu olabilmektedir. Bu tip durumların erken dönemde fark edilebiliyor olmaları, daha kısa sürede net çözümlere ulaşmayı da kolaylaştırmaktadır.

Modern tıp dünyasının gelişmeleri arasında yer alan ve çoğu kemik hastalıklarına tanı koyma ve tedavi şeklini belirlemede yardımcı olan kemik sintigrafisi, kemiğin enfeksiyon kapması durumunu, kırık ve spor yaralanmaları gibi tümör ve benzeri hastalıklara tanı koyma ve teşhis etmede kullanılmaktadır.

Kemik Sintigrafisi nasıl çekilir?

Sintigrafi çekimi öncesinde kemikte tutucu özelliğe sahip olan “radyoaktif ajan” adı verilen madde damar yoluyla vücuda enjekte edilir.

Bazı hastalarda madde verilmeden önce bir krem yardımı ile lokal anestezi uygulanabilmektedir. Özellikle kırık ve spor yaralanmaları gibi ağrı veren durumlarda lokal anestezi yapılmaktadır.

Vücuda enjekte edilen radyoaktif madde 2-3 saat içerisinde vücuda yayılır ve bu sayede görüntülenme sağlanır.

Ortalama olarak 20 ile 40 dakika arasında süren kemik sintigrafisi, özel çekim olarak değerlendirilen (SPECT, tomografik çalışma) durumlarda daha uzun süre alabilmektedir.

Kemik Sintigrafi için bilinmesi gerekenler

Hastalıkların birçoğunun tedavi yöntemi, günümüzün modern cihazları ve sistemleri sayesinde çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir.

Elbette sintigrafi çekiminden önce yapılması gerekenler hakkında doktor mutlaka hastayı bilgilendirir. Ancak genel olarak hastanın bilmesi gereken bazı durumlar da vardır.

Bunları, şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Sintigrafi çekimine girmeden önce elinizdeki en son laboratuvar sonuçlarını doktorunuzla paylaşın.
  •      Kemik sintigrafisi çekimi ile ilgili öncesinden yapılması gereken özel bir hazırlık bulunmamaktadır. Ancak özellikle küçük çocukların cihazdan korkmalarını engellemek için çekim öncesinden teskin edilmeleri ve korkulacak bir durumun olmadığı konularında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
  •    Kemik sintigrafisi çekimi için hastanın tek başına kalmasına gerek yoktur. Özellikle çocuk hastalar için sintigrafi çekiminde yanında bulunulacağı bilgisi verildiğinde, hasta daha emin bir şekilde çekime hazırlıklı hale gelebilir.
  •       Kemik sintigrafisi çekimi öncesi ve sonrasında hastanın bol miktarda sıvı tüketmesi, daha kaliteli görüntü alınmasına yardımcı olmaktadır.
  •    Testin bitiminden sonra hasta rutin olarak hayatına devam edebilir, herhangi biri ile temas etmesinde yemede-içmede herhangi bir kısıtlamaya girmesine gerek yoktur.

Kemik Sintigrafisi nerede çekilir?

Özel hastanelerin artması sayesinde ve aynı zamanda radyolojik görüntüleme merkezlerinin sayısında artışın olması sayesinde çok kolay bir şekilde sintigrafi çekilebilmektedir. Ancak fiyat bakımından bazı hastanelerin daha yüksek fiyat vermeleri durumu söz konusu olabilmektedir.

Biyorad, bu alanda en uygun fiyatları karşılaştırarak hastalara sunmaktadır. Çağrı merkezi numaramızdan arayarak kemik sintigrafisi fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilir, size en yakın merkezden randevu talebinde bulunabilirsiniz.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.