Kolon ( Bağırsak ) kanseri nedir? Belirtileri ve Tedavi yöntemleri nelerdir?
  14.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kalın bağırsak kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir. Erken dönemde tedavi edilmesi, hayati önem arz eder ancak ileri evrelerde ameliyat edilmesi veya diğer tedavi seçeneklerinin uygulanması, çok da iyi sonuçlar vermemektedir.

 

Sindirim sisteminin bir bölümünü oluşturan kalın bağırsak; “kolon” ve “rektum” olmak üzere iki kısma ayrılırlar.

Kolon olarak adlandırılan kısım, bağırsağın büyük bir bölümünü oluşturur. Rektum ise anüsten önceki yaklaşık 15 cm. büyüklüğündeki kısmına denilmektedir.

Halk arasında “bağırsak kanseri” veya “kalın bağırsak kanseri” olarak adlandırılan kolon kanserinin oluştuğu ve de yine kendine ait olan bölgede normal hücrelerin yerini iyi veya kötü huylu hücrelere bırakması ile tümör oluşumu ile kanser başlar.

Kanser rektum bölgesinde ise “rektum kanseri” adı verilmektedir. İkisi de kalın bağırsakta çıkmasına rağmen her iki kanser türü farklıdır ve riskleri de birbirlerinden farklıdır. 

Bağırsak ( Kolon ) kanseri belirtileri nelerdir?

Hastalıklara karşı mücadele etmek ve hastalıkları yenebilmek için hastalık ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Kalın bağırsak kanseri, sık görülen bir hastalık olmakla birlikte erken dönemde tedavi edilmesiyle başarılı sonuçlar alınabilen bir hastalıktır.

Kişiden kişiye göre belirtileri ve görülen dönemi değişse de genel olarak kalın bağırsak kanseri belirtileri şunlardır;

- Uzun süreli kabızlık ve ishal (bu belirti en sık görülen belirtidir),

- Dışkıda kan görülmesi,

- Kabızlık ve ishalin karında yaptığı ağrılar dışında da karın ağrısı,

- Karın bölgesinde kramp,

- Bağırsakların tam boşalmaması hissi,

- Kansızlık,

- Kansızlığa bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik hissi,

- Nedeni açıklanmayan kilo kaybı.

Kolon kanseri neden olur?

Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan kalın bağırsak kanseri veya diğer adıyla kolon kanseri, 2,0000’de bir görülme sıklığına sahip bir hastalıktır.

Tam olarak nedenlerinin neler olduğu bilinmese de kansere her şeyin neden olabileceğini söylemek de yanlış olmaz. Düzensiz beslenme, sigara içimi, alkol, spor yapmama gibi sıralanabilecek birçok neden vardır.

Bağırsak kanseri kendi arasında ikiye ayrılır. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi; iyi huylu (sıklıkla polip) ve kötü huylu (kanser) şeklinde ikiye ayrılan kanser türüne göre tedavi şekli uygulanmaktadır. 

Kalın Bağırsak kanseri tedavisi

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi kalın bağırsak kanserinde de erken dönemde tedavi olmak hayat kurtarıcı özelliğe sahiptir. İlk evrede tespit edilmesi durumunda ameliyata bile gerek bırakmayan, ilaçlı bazı tedavilerle yok edilebilen bir hastalık iken ilerleyen dönemlerde tanılanması durumunda ilk tedavi yöntemi cerrahi operasyondur.

Cerrahi operasyon ile tümörlü bölgenin çevreden bir miktar sağlam doku ve lenf düğümleriyle birlikte çıkarılır. Operasyondan sonra hastalığın durumuna göre ek tedavi veya kemoterapi uygulanabilmektedir. 

Kolon kanseri tedavisinde geç kalınması durumunda bazen anüsün iptal edilerek karından dışkılamaya geçmek (kolostomi torbaları) bazen kaçınılmaz olabilmektedir. Bu da kanserin son evrelerinde yapılan tedavi şeklidir.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.