Kolon Kanseri
  28.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kolon kanseri, hücrelerin kontrolsüz olarak büyümesi ve çoğalması ile başlayan bir hastalıktır. Türkiye’de yayınlanan verilere göre kalın bağırsak kanserleri (kolon kanseri), tüm kanserler içerisinde üçüncü sırayı yer almaktadır.

 

Birçok nedeni olan hastalık, aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel aktivitelerin tam olarak yerine getirilememesi, fazla miktarda işlenmiş gıdaların tüketilmesi, sigara ve tütün ürünlerinin tüketilmesi, fazla miktarda alkol tüketmek gibi nedenlerden dolayı meydana çıkan bir kanser türüdür.

Pet CT ile tanı konulmasının yanısıra, yaptıracağınız kolonoskopi esnasın da alınan parça, patolojiye gönderildekten sonra da, gelen patoloji sonucu ile kolon kanseri olup olmadığınız hakkında kesin bilgi sahibi olabilirsiniz. Kolon kanseri olan hastalarda pet ct isteği bazen ameliyat öncesin de bazen de ameliyattan sonra alınacak kemoterapi ve ya radyoterapi tedavisinin ardından tedaviye yanıt olarak da istenebilir.

Kolon Kanseri neden olur?

Yukarıda saydığımız nedenlere bağlı olarak gelişen kolon kanserinde değiştirilemez risk faktörleri de bulunmaktadır. Bunlar;

- Doğal yaşlanma süreci,

- Kişide kalın bağırsak poliplerinin olması,

- İnflamatuvar bağırsak hastalığı (Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı),

- Daha öncesinden kişinin kolon bağırsağı hastalığı geçirmesi

- Ailede kalıtsal kanserin olması,

- Tip 2 diyabet hastalığı. 

Yukarıda sayılan faktörler, değişmez risk faktörleri olarak belirlenmektedir. Hastalıktan korunmanın en kolay yolu ise erken dönemde tedavi edilmesidir. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon bağırsağı tedavisi de sürecin erken dönemde başlamasını gerektirmektedir.

Tabi tanının erkenden konulabilmesi için hastanın belirtilerle karşı karşıya kaldığı ilk anda doktora görünerek gerekli tanının konulmasını sağlaması gerekmektedir.  

Kolon kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

Bütün kanser türleri veya hastalıkların oluşmasında etkin rol alan bazı durumlar vardır. Kişi sağlığına dikkat ettiğinde, beslenmesine öze gösterdiğinde ve sağlık adına zararlı olan davranışlardan uzak durduğu takdirde, rahatsızlıklarla karşı karşıya kalması daha zor olur. 

Kolon kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren uzmanlar; hastaların öncelikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunduktan sonra alkolizm ve aşırı sigara ve tütün ürünleri tüketmekten uzak durmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bununla birlikte kolon kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde belirtilmektedir;

- Düzenli beslenme: kalın bağırsak kanserinin oluşumunda en çok etkili olan durumlardan biri de düzensiz beslenmektir. Kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri ve tükettikleri gıdaları doğru şekilde seçmeleri ile kanser riski ile karşı karşıya kalmaları daha az ihtimal dahilinde olur. 

- Sigara ve alkolden kaçınmak: birçok hastalığın tetikleyicisi olarak belirlenen sigara ve alkol tüketimi, kolon kanseri için davetiye çıkartan iki riskli şeydir. Kişilerin bunlardan da uzak durmaları gerekmektedir. 

- Fazla kilo almamaya dikkat etmek: fazla kilo almak da kolon kanseri için davetiye çıkartan durumların başında gelmektedir. Dengesiz beslenme ve spor yapmama gibi durumlar, obeziteye neden olmaktadır bu yüzden insanların bu konuda dikkatli davranmaları gerekir. 

- Düzenli egzersiz yapmak: egzersizler, vücudun sağlıklı bir şekilde kendini korumaya alması için önemli bir aktivitedir. Kolon kanseri oluşumuna en çok neden olan durumların başında hareketsiz kalmak geliyor. Bu yüzden her insanın düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. 

- Tarama testleri: özellikle de ailesinde kalıtsal kolon kanseri bulunan kişilerin, düzenli olarak kolon kanseri testlerinden geçmeleri gerekmektedir. 50 yaşın üzerine gelmiş her insanın mutlaka yılda en az 2 defa kanser taramasından geçmesi gerekir. 

Kolon Kanseri Teşhisi

Kolon kanseri teşhisinde kullanılan modern tıp teknikleri ile hastalığın hangi boyutta olduğunu anlamak daha kolaydır. Kan tahlili, kolonoskopi gibi testler yapılarak kanserden korunmak ve tedavi olmak mümkündür. 

Kolon kanseri teşhisi için kullanılan yeni sistemlerden yararlanılarak erken dönemde tanılanmasının sağlanması, risk altında olan hastaların kısa sürede sağlıklarına yeniden kavuşmalarına yardımcı olmaktadır. Sağlığınızı ertelemenin yaşam kalitenizi düşüreceğini ve erken ölüme neden olacağını unutmayın. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.