Lenf Kanseri, Lenfoma belirtileri nelerdir? tedavisi nasıl yapılır?
  31.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Halk arasında “lenf kanseri” olarak adlandırılan lenforma kanseri, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemde görülen bir tür kanserdir. Özellikle beyaz kan hücresi (lenfoasitleri) etkileyen bir kanser türü olduğunu belirtmemiz gerekir.

 

Lenformanın farklı alt türleri vardır. Fakat buna karşın temel olarak iki ana alt türünden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu alt türler; "Hodgkin lenfoma" ve "Hodgkin olmayan lenfoma" olarak adlandırılmaktadır. Lenf kanseri vakalarında daha çok görülen hodgkin olmayan (NHL) türüdür.

Lenf kanseri, ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan ve kadın-erkek ayırmayan bir kanser türüdür. Farklı belirtilerle kendini gösteren lenformada, daha çok; uzun süre geçmeyen grip, astımı anımsatan kuru öksürük, bademciklerden birinin sürekli şiş olması gibi durumlar, lenf kanseri hastalığında en sık karşılaşılan belirtilerdir. Bireylerin bu belirtiler karşısında zaman kaybetmeden doktorları ile görüşmeleri faydalı olacaktır. 

Lenforma kanseri neden olur?

İlerleyen yaş ile birlikte lenformanın hücre büyümesini kontrol eden genler artık düzgün çalışmamaya başlar. Bu da lenforma kanserine neden olur şeklinde bilgi verilmektedir.

Ancak uzmanlar, henüz lenf kanserine tam olarak neden olan etkenin tam olarak ne olduğu belirlenemeyen bir hastalık tip olduğunu söylüyorlar ve genellikle lenformanın doğal yaşlanma süreci ile birlikte kendini gösterebileceğini vurguluyorlar. Bu kısa bilgi haricinde risk faktörleri hakkında da bilgi veren uzmanlar, lenf kanseri risk faktörlerini şu şekilde belirlemektedir;

- Bağışıklık sisteminin bastırılması,

- Bazı enfeksiyonlara maruz kalma (Hepatit C, HIV, AIDS, HTLV-1, Epstein-Barr virüsleri),

- Otoimmün hastalığına yakalanmak (Romatoid artrit, çölyak hastalığı vs.)

- Kimyasal ve radyasyona maruz kalmak

- Obezite

Yukarıda belirttiğimiz nedenler, lenformayı en çok etkileyen durumların başında gelir. Ancak dediğimiz gibi henüz bununla ilgili olarak kesin bir sonucun bulunmadığını söylememiz gerekir.

Lenforma kanseri belirtileri nelerdir?

Hastalık ne olursa olsun, hastalık ile ilgili önlem alabilmek için en çok dikkat edilmesi gereken konu, erken tanının konulmasıdır. Bir hastalığa erken tanı konulabilmesi için ise hastalık hakkında ön bilgi sahibi olmak gerekir.

Son yıllarda daha fazla görülmesine rağmen, tedavisi daha kolay kanser türlerinden biri olan lenf kanseri belirtileri de bireylerin bilmeleri gereken bir durumdur.

Özellikle de ailede kalıtsal olan lenforma bulunuyorsa, kesinlikle bu aile bireylerinin daha bir temkinli olmaları gerekir ve rutin olarak kontrollerine gitmelidirler. Lenforma kanserinde kendini en çok gösteren belirtiler şunlardır;

- Yüksek ateş, gece terlemeleri,

- Nedeni açıklanmayan kilo kaybı,

- Kalıcı orgunluk,

- Kaşıntı ve bununla birlikte döküntü,

- Öksürük ve nefes darlığı,

- Kemik ağrıları,

- Büyümüş dalak,

- Boyun, koltuk altı, üst göğüs, mide ve kasıkta elle dokunulduğunda büyüyen bir kitle,

- Cilt kıvrımlarında meydana gelen döküntü,

- Karın ağrısı, ishal veya kabızlık.

Yukarıda saydığımız belirtiler, lenformada kendini en çok belli ettiren belirtilerdir. Ancak hastalığın boyutu ve alt türüne bağlı olarak farklı belirtilerle de kendini gösterebilmektedir. Bu yüzden bireylerin belirtiler karşısında zaman kaybetmeden bir an önce doktora görünmeleri ve uygun tedavinin uygulanmasını gerektirir. 

Lenforma tanısı nasıl konur?

Tıp dünyasının büyük oranda gelişmesiyle birlikte hastalıklara tanı konma işlemleri de daha kısa sürelere yayılmakta ve sonuçlar daha kesin şekilde alınabilmektedir.

Son yıllarda yaygın şekilde görülmeye başlanan lenforma kanseri konusunda da tanı konulması daha rahat hale gelmiştir. Hasta boyun, koltukaltı ya da kasıklarında tespit ettiği nodüllerin varlığı şikayeti ile doktora gittiğinde doktor öncelikle fiziki muayene yapar, herhangi bir bulgu ile karşılaşması durumunda biyopsi yapılmasını ister ve alınan sonuçlara göre lenforma kanseri tedavisi şekli belirlenir. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.