Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
  29.01.2023  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Dünyada erkekler arasında akciğer kanserinden sonra en yaygın olarak görülen prostat kanseri, geliştirilen modern tıp teknolojisi ile kâbus olmaktan çıkıyor. Lutesyum-177 PSMA tedavisi; Metastatik prostat kanseri olan hastalar için kullanılan en etkili tedavidir.

 

Tedavi yönteminin prostat kanseri üzerinde son derece etkili olduğu tespit edilmiş bir durum olup tümörün boyutunu azaltmayı, büyüme ve yayılmasını durdurmayı ve prostat kanserli hastalarda sık görülen kemik ağrıları gibi şikayetleri azaltmayı sağlamaktadır.

Prostat kanserinin ileri dönemlerinde ve İmmino terapi ve Kemoterapi tedavi yöntemlerine cevap vermeyen durumlarda kullanılan Lutesyum-177 PSMA, bazı hastalarda hastalığın ilerlemeksizin daha uzun süre kontrol altında tutulmasına yardımcı olmaktadır. 

Luteysyum-177 PSMA Nedir?

Lutesyum-177 PSMA, metastatik ve kastrasyona dirençli prostat kanseri (MKDPK) tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Yaklaşık olarak 30 sene önce bulunan PSMA, diğer adıyla “glutamatkarboksipeptidaz II” olan ve hücre içerisinde enzim fonksiyonları bulunan bir transmembran glikoproteindir. Folat’ın hücre içine alınmasında etkin bir rolü olmasının yanında hücre migrasyonu, hücre sağkalım ve proliferasyonunda da görev almaktadır.

Sağlıklı prostat epitel hücrelerinde düşük düzeyde ekspresyonu bulunmakla birlikte prostat kanseri metastazlarında 1000 kata varan oranlarda daha fazla bulunabildiği tespit edilmiştir. Yapılan inceleme ve araştırmalar sayesinde geliştirilen PSMA molekülü, prostat kanserinin tanınmasında ve tedavisinde hedef haline getirmiştir.

LUTESYUM-177 PSMA Neden İstenir?

Günümüz modern tıp teknolojisinde yapılan çalışmalar sayesinde çeşitli kanserleri hedefleyen akıllı moleküller geliştirilmiştir. Bu akıllı moleküller sayesinde normal dokuya zarar vermeksizin kanserli dokuyu hedef alabilmekteyiz. Prostat kanserinde standart tedavilere yanıt alınamadığında ya da standart tedavilerden özelliklede kemoterapinin yan etkilerinden kaçınılıyorsa LU-177 PSMA akıllı molekülü ile tedavi başarılı bir alternatiftir.

Akıllı moleküller arasında yer alan PSMA ile LU-177 (Lutesyum-177) birleştirilerek hastaya damar yolundan verilir. Sadece prostat kanserli hücrelerin ve metastazların bulunduğu yerleri ışınlar.

LUTESYUM-177 PSMA Hangi Hastalarda Çözüm Sağlıyor?

Prostat kanserinin tanınması ve tedavi edilmesinde günümüzde yapılan birçok çalışmaya rağmen, prostat kanseri yine de erkeklerde ölüme en çok sebebiyet veren hastalıklar arasından çıkamıyor.

Günümüzde prostat kanseri tedavisinde medikal veya cerrahi kastrasyon ile uygulanan hormonal tedavilerin etkinliğinin tespit edilmiş bir gerçek olmasına rağmen, prostat kanseri hastaları metastatik safhaya ilerlemekte olup hormonal tedavilere karşı direnç göstermektedir. “Metastatik prostat kanseri” (KDMPK) olarak tanımlanan hasta grubu “Prostat spesifik membran antijeni” (PSMA)'ni hedef alan tanı ve tedavi amaçlı radyonüklid bileşiklerin kullanıma girmesi sayesinde KDMPK hastalarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. 

LUTESYUM-177 PSMA Nasıl Çalışır?

prostata özgü membran antijeni pozitif metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri (PSMA-pozitif mCRPC) olarak adlandırılan ilerlemiş bir kanseri olan yetişkinleri tedavi etmek için kullanılan bir radyofarmasötiktir:

Lutesyum-177 PSMA Tedavisi hakkında bilmem gereken en önemli bilgi nedir?

Lutesyum-177 PSMA Tedavisi, radyoaktiviteye maruz kalmayı içerir. 

Lutesyum-177 PSMA tedavisi uygulamasını takiben başkalarına radyasyon maruziyetini en aza indirmek için, 2 gün boyunca evdeki kişilerle veya 7 gün boyunca çocuklar ve hamile kadınlarla yakın teması (1 metreden az) sınırlayın, 7 gün boyunca cinsel aktiviteden kaçının ve ayrı bir yatak odasında uyuyun ev temaslılarından 3 gün, çocuklardan 7 gün, hamile kadınlardan 15 gün.

 

Lutesyum-177 Tedavisi aşağıdakiler dahil ciddi yan etkilere neden olabilir :

Düşük seviyede kan hücresi sayımı. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere herhangi bir yeni veya kötüleşen semptom geliştirirseniz hemen doktorunuza söyleyin:

Yorgunluk veya zayıflık

Soluk ten

Nefes darlığı

Normalden daha kolay kanama veya morarma veya kanamayı durdurmakta zorluk

Ateş, titreme, boğaz ağrısı veya ağız ülseri gibi belirtileri olan sık enfeksiyonlar

Böbrek sorunları. Daha seyrek idrara çıkma veya normalden çok daha az miktarda idrar kaçırma dahil olmak üzere herhangi bir yeni veya kötüleşen semptom geliştirirseniz derhal doktorunuza söyleyiniz.

 

Lutesyum-177 PSMA Tedavisinden önce , bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse doktorunuza söyleyiniz:

Düşük kan hücre sayınız var (hemoglobin, beyaz kan hücresi sayımı, mutlak nötrofil sayısı, trombosit sayısı)

Yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, nefes darlığı, normalden daha kolay kanama veya morarma veya kanamayı durdurmada zorluk veya ateş, titreme, boğaz ağrısı veya ağız ülseri (olası miyelosupresyon belirtileri) )

Böbrek problemleriniz var veya olduysa

Lutesyum-177 PSMA uygulamasından önce ve uygulamadan sonraki ilk saatlerde mümkün olduğunca sık idrara çıkmak için bol su içmelisiniz .

Lutesyum177-PSMA Tedavisi'nin en yaygın yan etkileri şunlardır:

Yorgunluk

Kuru ağız

Mide bulantısı

Düşük kırmızı kan hücresi sayısı

İştah kaybı

Bağırsak hareketlerinde değişiklikler (kabızlık veya ishal)

Kusma

Düşük kan trombosit sayısı

İdrar yolu enfeksiyonu

Kilo kaybı

Karın ağrısı

 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.