Lutesyum Tedavisi
  23.11.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Lutesyum tedavisi, prostat kanserli hastalar da, nöroendokrin tümörlerin tedavisinde ve yaygın kemik metastası nedeni ile dayanamıyalacak kadar kemik ağrıları olan kanser hastalarının tedavisinde, çevre organ dokularına zarar vermeyen bir akıllı atom tedavi seçeneğidir.

 

Metastik prostat kanseri, son yıllarda daha yüksek bir artışla kendini göstermeye başladı. Metastik, “metastaz” kökünden gelir yani vücudun diğer organlarına yayılması anlamına gelir. Genellikle kanserin üçüncü ve dördüncü evresinde kanser vücudun diğer organlarında yayılım göstermeye başlar. 

Son evre olmasından dolayı hastalara uygulanması gereken tedavi yönteminin de elbette daha farklı olması gerekir. Lutesyum-177 PSMA tedavisi metastik prostat kanseri hastalıklarında sık başvurulan yöntemdir. 

Bu tedavinin amacı, kanserli hücrelerin vücudun diğer organlarına yayılmasını engellemek ve tümörün boyutunu azaltmaya yönelik olarak uygulanmaktadır. İleri derecede prostat kanseri yaşayan hastalarda kemik ağrıları ciddi anlamda artmaya başlar ve bu da kişinin yaşam kalitesini düşürmeye neden olur. Luetsyum tedavisinin uygulanmasının bir diğer nedeni de oluşan bu kemik ağrılarını azaltmaktır. 

Prostat kanserinde Lutesyum tedavisi

Prostat kanserinin ileri evrelerde olması, genellikle hastaların tedaviye cevap vermemesine neden olmaktadır. Bu tip durumlarda genellikle hastalığı azaltmaya yönelik olarak Lutesyum-177 PSMA tedavisi uygulanmaktadır. Bazı hastaların uzun dönem kontrol altında tutulmaları gerekir ve eğer Lutesyum tedavisi uygulanacaksa öncelikle tümörlerin PSMA için pozitif olup olmadığını değerlendirmek için bir tanısal tarama yapılır ve buna göre karar verilir.

PSMA nedir?

PSMA, prostat hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir tür proteindir. Kanserin3 ve 4. Evrelerinde genellikle PSMA değeri daha yüksek miktarlarda bulunur ve bu da çoğunlukla hastaya farklı şekilde tedavi uygulanmasını gerektirir. 

Lutesyum tedavisi, genellikle bu tip durumlarda başvurulan yöntemlerden biridir. Hastanın kanserli hücrelerine bağlanan “Lutesyum-177” adı verilen yüksek enerjili radyoaktif madde sayesinde artan hücrelerin tahrip edilmesi sağlanır.

Radyasyonun tümör bölgesine taşınmasını ve diğer bölgelere diğer organların radyasyona en az maruz kalması için bir araç görevi gören PSMA molekülü, bu özelliği sayesinde kanserli hücrelerin artmasını ve diğer organ ve dokulara yayılmasını engellemeye yardımcı olur. 

Lutesyum tedavisi güvenilir mi?

Lu-177 PSMA tedavisi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kanserli hücrelerin metastaz yapması durumunda hastaya uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavinin asıl amacı tümör hücrelerinin hedef alınarak, kanserli hücrelerin azaltılarak yok edilmesidir. 

Ancak PSMA sadece prostat bölgesinde yer alan bir protein türü değildir, bunun yanında tükürük bezleri, gözyaşı bezleri, böbrekler ve ince bağırsakta da yer almaktadır. Durum böyle olunca tedavinin uygulanması esnasında hastada ağız kuruluğu, yorgunluk ve kan hücrelerinin üretiminde kısa süreli düşüşlerin yaşandığı görülebilmektedir. 

Uzman bir doktor ve alanında başarısını kanıtlayan bir hastanede yapılan tedavilerde, Lutesyum-177 tedavisinin sağlıklı organlara zarar verip vermediğini kontrol etmek amacıyla belli aralıklarla hastaya kan testi uygulanmaktadır. 

Profesyonel olarak yapılan tedavilerde genellikle Lutesyum-177 PSMA tedavisinin herhangi bir yan etkisi görülmemektedir. Ancak başında da dediğimiz gibi ciddi bir tedavi şekli olmasından dolayı araştırılmadan tedavi olmaya karar vermek doğru değildir. 

Lutesyum-177 PSMA neden uygulanır?

Prostat kanseri, çoğu zaman erkeklerin ilk dönemlerde dikkate almadıkları bir hastalıktır. Bazen gururdan bazen de utancından dolayı erkekler böyle bir hastalığa yakalandıklarını açıklamak istemezler.

Prostat kanseri, çoğunlukla erken dönemde belirti vermediği için hastanın kanser olduğunu fark etmesi de uzun dönemler sonrasına yayılabilmektedir, bu da yine kanserli hücrelerin diğer organlara yayılmasına ve hastanın yaşam kalitesini düşürmeye neden olmaktadır.

İleri evre prostat kanserlerinde en sık görülen durumlardan biri, tedavilere cevap vermemesi ve kemoterapiye uygun olmamalarıdır. Bu tip durumlarda hastaya genellikle Lutesyum-177 PSMA tedavisi uygulanır. 2 ay ara ile 4 ile 6 defa arasında uygulanan PSMA tedavisi hastanın ağırlığına göre değişebilmektedir. 

Lutesyum-177 PSMA tedavisi uygulanmaya başladıktan 3 gün sonra sinrigtafi ile hastaya verilen radyoaktif maddenin vücut dağılımı değerlendirilir. Doğru şekilde uygulanmış ise hastanın büyük ölçüde rahatlaması beklenir. 

Prostat kanserinin ileri evrelerinde uygulanan PSMA tedavisinin en büyük amacı, hastalığın ilerlemesinin önüne geçmek ve hasta şikâyetlerini en aza indirmektir.

Tedavinin doğru şekilde yapılması ve hastanın tedaviye uygun olması durumunda tedavinin % 50’den fazlasında hastanın tümör belirteçlerine (PSA) azalma ve hastalığın yaygınlığında azalma görülebilmektedir. 

Prostat kanseri nedir?

Prostat, mesanenin altında, ceviz büyüklüğünde yer alan bir organdır. Bu organ, meninin salgılanmasını ve sıvı içerisinde spermlere (erkek üreme hücresi) canlılık ve hareketlilik kazandıran birtakım maddeleri barındırır.

Yaklaşık 18-20 gram ağırlığında olan prostatta çeşitli bazı nedenlerden dolayı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü görülür ve ilerleyen dönemlerde bu kötü huylu hücreler vücudun diğer organlarına ve dokulara yayılır. Bu tip durumlar tüm kanserlerde olduğu gibi “ileri evre kanser” olarak tanımlanmaktadır. 

Hastanın ileri kanser evresinde olması, tedavilere cevap vermemesi anlamına gelir. Genellikle diğer kanserlerde 4. Evrede hastalara kemoterapi uygulansa da prostat kanserinin 4. Evresinde bazı hastalar kemoterapi ve diğer tedavi şekillerine cevap veremezler. Bu hastaların şikayetlerinin azalması ve kanserli hücrelerin yok edilmesi için Lutesyum-177 PSMA tedavisi uygulanmaktadır. 

Lutesyum tedavisi nerede yapılır?

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde uygulanan tedavi, çoğu zaman devlet hastanelerinin yoğun olmasından dolayı daha çok özel hastanelerde yapılması tercih edilmektedir.

Uzman bir hekimin uygulanması durumunda hasta kısa sürede şikayetlerinden kurtulabilir. Biyorad olarak hastalara en yakın ve uzman olan hastanelerden randevu alarak sağlıklarına yeniden kavuşmaları için yardımcı oluyoruz. Daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.