Mide kanseri nedir? Belirtileri ve Tedavi yöntemi nelerdir?
  14.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Mide kanseri, yaygın olarak görülen kanser türlerinden biri olup dünyadaki yaygınlık oranı bakımından kanserler arasında 4. Sırada yer almaktadır.

 

Çocukluktan itibaren beslenme alışkanlığı ve düzensiz beslenme başta olmak üzere ileri yaşlarda alkol içimi, sigara içimi gibi farklı etkenler mide kanserinin oluşmasında en büyük nedenler olarak görülmektedir.

Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanıyor ve erken dönemde tedavi olmayanlarda ölüm oranı çok daha yüksektir. 

Mide kanseri neden olur?

Mide kanserine neden olan etkenlerin sayısı fazladır. Düzensiz beslenme, asitli içecekler, sigara kullanımı, alkolizm gibi etkenler başta olmak üzere dış etkenlerin neden olduğu kanser, dünyada en yaygın olarak görülen 4. Kanser türüdür.

Her yıl dünyada 800 bin insanın mide kanserinden öldüğü tahmin edilmektedir. Mide kanserinin oluşumu mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi ile birlikte kendini göstermeye başlar. 

Mide kanseri erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen bir hastalık türüdür. Ancak erken dönemde tedavi olmak, ölümcül etkenleri ortadan kaldırmak adına yeterli gelebilmektedir.

Günümüzün gelişmiş modern tıp cihazları sayesinde erken dönemde tedavi edilebilen kanser, yaşam koşullarının yeniden düzene girmesi adına önemli gelişmeler arasında değerlendirilmektedir. 

Mide Kanseri Belirtileri

Gizli şekilde büyüyen mide kanseri, kişiden kişiye göre farklı belirtilerle kendini gösterebilmektedir. İlk evrelerde fark edilmesi çok zor olan kanser türünde genellikle kişilerin hazımsızlıktan şikayet ettikleri görülür.

Bazı kişilerde iştahsızlık veya bulantı, şişkinlik, şiddeti karın ağrısı ve kilo kaybı gibi şikâyetler de mide kanserinin habercisi olarak değerlendirilmektedir. Belli bir yaşa gelmiş kişilerde görülen bu belirtiler durumunda zaman kaybetmeden uzman doktora görünmek, kanseri erken dönemde tanılamaya yardımcı olmaktadır.

Genel olarak mide kanseri belirtileri hakkında bilgi vermek gerekirse aşağıdaki belirtiler daha sıklıkla karşılaşılan belirtiler olarak değerlendirilebilir;

- Kişide doygunluk hissi,

- Sürekli artan ve hızlı kilo kaybı,

- Kan pıhtıları ve kanamalar,

- Halsizlik, bitkinlik ve sürekli yorgunluk,

- Sık sık mide bulantısı ve kusma,

- İleri evrede dışkılamada kanama. 

Mide Kanseri Evreleri

Mide kanseri evreleri 4 evreden oluşmaktadır. İlk evrede kendini çok fazla belli ettirmese de son evrelere yaklaşıldığında kendini daha fazla hissettirir ve ölüme neden olur. Evreler hakkında bilgi veren uzmanların değerlendirmelerine göre evreler şu şekilde gerçekleşmektedir. 

Evre 1: Birinci evrede tümör özofagusun (yemek borusunun) veya midenin iç kısmını oluşturan üst katman dokusu ile sınırlı kalır. 

Evre 2: ikinci evrede mide kanseri daha yüksek risk barındırır ve  yemek borusu veya mide duvarının derinliğindeki kas tabakasına yayılır. 

Evre 3: bu aşamada kanserli hücreler midenin tamamını kaplar ve mide duvarını aşarak diğer yapılara yayılır. 

Evre 4: Bu aşamada kanser vücudun diğer bölgelerine de yayılır. 

Mide kanseri teşhisi

Modern tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde mide kanseri gibi ciddi hastalıkların teşhisi de kolaylaşmıştır. Görüntüleme testleri, yapılarak teşhis edilen kanserde CT ve pozitron emisyon tomografisi ve bazı durumlarda PET CT kullanılması gerekebilir.

Bunun haricinde endoskopi yapılarak da mide kanseri hakkında bilgi edinilebilir ve böylelikle hasta için uygun olan tedavi yöntemleri belirlenebilir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinde de en önemli detay erken dönemde tanılanması ve tedavi edilmesidir. 

Mide kanseri tedavisi

Mide kanserinin evrelerine göre tedavi şekli belirlenmektedir. Buna göre en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır;

1- Radyasyon tedavisi

2- Kemoterapi

3- Hedefe yönelik terapi

4- Destekleyici (palyatif) bakım

5- Cerrahi yöntemler. 

Saygılarımızla
Biyorad

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.