NET Galyum DOTATE PET ile daha net!!!!!
  29.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
GA-68 DOTATE PET, tümör bölgesinin saptanmasında ve NET’lerin evrelemesi açısından kullanılan diğer sintigrafik tetkiklerden daha yüksek hassasiyet sunar.

 

Nöroendokrin kanserler, nadiren görülen hastalıklar olsa da “ölüm oranı” bakımından üzerinde hassasiyetle durulması gereken kanser türleridir. Modern tıp dünyasında nöroendokrin kanser türlerine karşı ciddi bir çalışmanın yapılması sayesinde hastalığı tanımak ve uygun tedavi yöntemlerini bulmak mümkündür. 

GA-68 DOTATE PET,  tümör bölgesinin saptanmasında ve NET’lerin evrelemesi açısından kullanılan diğer sintigrafik tetkiklerden daha yüksek hassasiyet sunar. Nöroendokrin kansere neden olan etkenler hakkında henüz kesin bir sonuç elde edilmiş değil. Belirtileri de genellikle gastroenteroloji ve endokrinoloji polikliniklerinde; yüz kızarması ve terleme atakları, hipoglisemi ya da salgılanan ektopik hormona bağlı bulgular olarak görülmektedir. Bunun dışında gastroenteroloji/genel cerrahi polikliniklerinden tesadüfen saptanan nöroendokrin kanserler, diyabet, pankreas kitlesi ya da diyare ile kendini gösterebilmektedir. 

Galyum Dotatate PET Neden İstenir?

Nöroendokrin kanserler, belli belirtiler vermediği için bazı muayenelerde veya cerrahi operasyonlarda tesadüfen görülür. Gastroenteroloji ve Endokrinoloji polikliniklerinde yapılan muayenelerde görülen yüz kızarması, terleme atakları, hipoglisemi veya salgılanan ektopik hormona bağlı bulguların tespit edilmesi durumunda hastadan Galyum DOTATATE PET istenir.

68-Galyum DOTATATE PET görüntüleme, negatif anatomik görüntülemesi olan semptomatik hastalarda NET’lerin tespitinde faydalı sonuçlar verdiği için çekilmesi istenir. Aynı şekilde fiziki muayene ile tespiti mümkün olmayan durumlarda nöroendokrin kanserlerinin tespit edilmesi amacıyla da istenmektedir. 

Galyum DOTATE PET Nasıl Çekilir?

Fonksiyon göstermeyen kanser türlerinden biri olan nöroendokrin kanserler, büyüyerek çevre yapılara baskı uygulamasından sonra şüphe edilen kanser türleridir.

Bulunduğu organa ve salgıladığı hormona göre farklı şikayetlere neden olan nöroendokrin kanserlerin tanınması ve uygun tedavinin belirlenebilmesi için doktor hastadan GA-68 DOTATE PET çekilmesini ister. Bu işlem, doktor ve uzman teknisyenlerin hastayı yönlendirmesi ve çekim öncesinde dikkat edilmesi gereken konularda bilgilendirmesinden sonra yapılır.

İşlem süresi, nöroendokrin kanserin şüphe edildiği bölgeye göre uzayabilmekte veya kısalabilmektedir. 

Galyum DOTATE PET Avantajları Nelerdir?

Kanser hastalıkları üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde çoğu hastalığı önceden tespit etmek ve tedavi etmek mümkündür. “Gizli büyüyen kanserler” arasında yer alan ve ciddi anlamda kişinin yaşam kalitesini düşüren nöroendokrin kanserlerin kesin olarak tespit edilip uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için kullanılan Galyum DOTATE PET’in, sunduğu sonuçlar ve tedavi yönteminin planlamasında yardımcı olması en büyük avantajı olarak görülmektedir. 

Nöroendokrin Kanserlere Dikkat

Uluslararası Nöroendokrin Kanserler birliği (INCA) tarafından verilen bilgilere göre;

- Dünyada her yıl 100 bin kişiden 5 ile 7 arasındaki kişiye nöroendokrin tümör(NET) tanısı konuluyor.

- Tanı esnasında hastaların yarısından daha fazlasında NET’e bağlı olarak ikinci bir tümör gelişimi saptanıyor.

- Nöroendokrin kanseri hastalarının yüzde 60-80’ine ancak ileri aşamalarda tanı koyuluyor. 

- NET , daha çok; mide, bağırsak, akciğer ve pankreasta görülüyor.

- NET, gizliden büyüyen ve farklı şikayetlere neden olan bir kanser olduğu için tanı koyuluncaya kadar hasta en az 5-6 farklı uzmana görünüyor. 

- NET belirtileri sıklıkla irritabl bağırsak sendromu, astım ve diyabet hastalıkları ile karıştırıldığı için çoğu zaman tedavisi ertelenebiliyor. 

 

 

                                                            

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.