PET/CT Çekimi
  29.10.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Günümüz modern tıp teknolojisinde kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biri olan PET/CT, kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesinde önemli bir yere sahiptir.

 

Kanser hastalıkları, günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere birçok sebebe bağlı olarak artmaya devam etmektedir. Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek çoğalmasına denir.  Kanserli hücrelerin tespit edilerek erken dönemde kontrol altına alınması, kişilerin sağlıklarına yeniden kavuşmasını önemli oranda etkilemektedir.

PET CT Nedir?

Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT)  teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT)’nin birleştirilmesi ile oluşan PET CT, birçok kanserli hastalığın erken teşhis edilmesinde ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Dünyada en sık kullanılan ileri teknolojili görüntüleme sistemi olması, sunduğu başarılı sonuçlardan kaynaklanmaktadır.

Kanser hastalıklarının teşhisinde ve evrelemesinde kullanılmasının yanı sıra nedeni bilinmeyen yüksek ateş, tanı konulamayan hastalıklarda, enfeksiyon odaklarının saptanmasında da önemli bir yere sahiptir. 

PET CT İşlemi Nasıl Yapılır?

PET CT istenmesi durumunda uzman doktor öncelikle hastayı bilgilendirir. Bu işlem için en az 6 saat aç kalmak, çekimin daha net olmasını etkiler. Hasta, çekim için hastaneye geldiğinde, öncelikle kan şekeri ölçülür ve uygun seviyede ise hastaya damar yolundan radyoaktif madde enjekte edilir.

PET CT’de kullanılan radyoaktif ajanların çeşitleri fazladır ancak en yaygın olarak kullanılanı F-18 Florodeoksiglikoz dur. Radyoaktif madde hastaya damar yoluyla enjekte edildikten sonra vücuda tamamen yayılmasını beklemek için ortalama 1 saat kadar beklenir ve PET CT çekim işlemi başlatılır. 

Kanser Tanısında ve Evrelemesinde PET/CT

Kanserli hastalıkların geneli erken dönemde belirti vermeye hastalıklar olduğu için çoğu zaman ya başka bir hastalık için muayene edilirken tespit edilirler ya da ikinci evreden sonra kişide belirtiler kendini göstermeye başladığında şikâyetleriyle hastaneye gittiğinde yapılan tetkikler sonucunda kanser olduğu anlaşılır.

Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT), erken dönemde kanser tanısını koymada son derece başarılı bir yöntemdir. Bunun yanında kanserin hangi evrede olduğunu anlamak ve buna göre uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla da kullanılmaktadır. 

Kanser Yaygınlığının Değerlendirilmesinde PET/CT

Kanserler, erken dönemde teşhis edilerek tedavi edildiğinde kişinin sağlığına yeniden kavuşması daha kolay olur. Ancak bunun için öncelikle kanserine aşamada olduğunu yani kaçıncı evrede olduğunun tespit edilmesi gerekir. PET/CT ile kanserin evrelendirilmesi ya da diğer bir deyişle kanser yaygınlığını değerlendirilmesi çok daha kolay olduğu için günümüzde görüntüleme yöntemleri arasında en çok tercih edilen görüntüleme sistemidir. 

Kanser Tedavisinin Yaklaşım Belirlemede PET CT

Kanserli hastalıklar, çözümü olmayan hastalıklar değildir aslında. Sadece hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmek yani doğru tedavi şeklini tespit etmek önemlidir. Modern tıp dünyasının görüntülemede sunduğu başarılı sistemlerinden biri olan Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT), hastaya nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda uzman doktora bilgi verir ve uzman doktor da elde ettiği bilgilerden yola çıkarak nasıl bir tedavi uygulayacağına daha rahat karar verir. 

PET CT Nerede Çekilir?

Tıp teknolojisinin gelişmesiyle birlikte devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılan PET CT işlemi için devlet hastanelerinden randevu almak özellikle COVID-19 salgının yaşandığı bugünlerde çok daha zordur. Biyorad olarak bu alanda hastalara verdiğimiz hizmetlerimiz sayesinde, özel hastanelerden ya da görüntüleme merkezlerinden randevu almalarına yardımcı oluyoruz. 

PET/CT Fiyatı 2020

Son dönemlerde hastanelerde yaşanan yoğunluklardan dolayı ister istemez vücut görüntüleme sistemlerinde fiyat artışları yaşanmaya başladı. Bu alanda da Biyorad olarak PET/CT fiyatları 2020 konusunda hastalara yardımcı olarak daha uygun fiyatlarla sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı oluyoruz.

PET CT fiyatı hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi iletişim numaramızı arayabilirsiniz. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.