PET CT Nedir?
  25.12.2018  |  Yazar: Özkan Korkmaz
PET CT kanser olaylarının erken teşhis ve tedavisinde çok önemli bir yere sahip olan bir görüntüleme yöntemidir.

PET/CT Nedir?

PET CT kanser olaylarının erken teşhis ve tedavisinde çok önemli bir yere sahip olan bir görüntüleme yöntemidir.


Tüm vücut için metabolik ve moleküler düzeyde görüntüleme sağlayan sistem sayesinde milimetrik büyüklüğe sahip kanserli alanların bile teşhis imkanı sunmaktadır. Pet, dokuların kanlanması metabolizmasını etkin ve canlı yansıtan üç boyutlu görüntülerinin alındığı bir yöntemdir.


Pet CT ise pet ve bilgisayarlı Tomografinin aynı cihazda birleştirilmesiyle oluşan bir sistemdir. Pet CT işlemi en çok onkolojik hastalıklarda kullanılmakta olmakla birlikte kanserin teşhisinde evreleşmesinde ve yaygınlaşmasında tedaviye cevabın değerlendirilmesine, tedavinin verileceği canlı kanser hücrelerinin yoğunluğunu tespit edilmesine kadar birçok onkolojik hastalıklarda rahatlıkla ve hasta konforu en üst düzeyde olacak şekilde yapılan bir sistemdir.

Pet CT’nin başlıca kullanım alanları ise şunlardır.

Kanserin erken teşhisi ve evrelerinin analizinde, tedavinin yararlı olup olmayacağının belirlenmesinde, kanserli bölgenin en etkin şekilde tedavisinde, tedavi sırasında ortaya çıkan yan etkilerinin azaltılmasında, tedavi uygulanan bölgede nüks gelişmesinin izlenmesi ve hastaya gereksiz kemoterapiden korunma yollarından, kardiyolojik hastalıklarda, kalp kasının canlılığının belirlenmesinde, Alzheimer hastalığının erken teşhisinde kullanılmaktadır.


Pet CT akciğerdeki bir nodülün kötü huylu olup olmadığından, meme kanseri, baş boyun kanserleri gibi hastalıkların ve kolon ve mide kanseri gibi birçok kanserin teşhisinde ve takibine kadar etkin bir şekilde kullanılan bir yöntemdir.


Bu yöntem sayesinde hastalıklara ön tanı ve tedavi sürecinin en kısa sürede başlamasında etkin bir şekilde rol oynamasından dolayı Pet ÇT işlemi birçok donanımlı hastaneler, özel klinikler ve özel görüntüleme merkezlerinde yapılmaktadır.

Pet CT fiyatları

Hastane özel klinik ve özel görüntüleme merkezlerinde fiyatları değişkenlik gösteren bir görüntüleme işlemidir. En hızlı ve kaliteli pet işlemleri görüntüleme merkezlerinde yapılmaktadır.

Pet ÇT İşleminin Zararları

Bu uygulamada hasta olan bireylere yan etki olarak zarar olabilecek tek konu radyasyona maruz kalınmasıdır. Bu radyasyon bazı bireylerde belli başlı yan etkileri ortaya çıkarmaktadır.

Radyasyon miktarı genellikle düzgün bir şekilde verildiği için genellikle hastalarda yan etki yapmamaktadır. Pet tarama işlemlerinde radyasyon maddesi flor 18 olarak bilinen bir glikoz maddesidir. Glikoz ise bildiğimiz şekerle aynı içeriklere sahip olan bir maddedir.

Dünya genelinde yapılan ve yan etkisi olmayan bir madde olarak bilinmektedir. Pet CT işlemi yaptırmak isteyenlerin korkacağı kadar büyük bir yan etkisi yoktur. Rahatlıkla çekim işlemlerinizi uzman hekimlere yaptırabilirsiniz.

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.