PSMA PET çeken yerler, PSMA PET fiyatları
  02.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Psma Pet nerelerde çekilir sorusunun yanıtı tek bir tane değil dir. PSMA PET nerelerde yapılır? PSMA PET çekimi yapan sgk anlaşmalı hastaneler varmı? PSMA PET ücretleri gibi bir çok merak edilen sorunun yanıtını sizler için hazırladık.

 

PSMA PET CT işlemini eğer sgk anlaşmalı olan yerler de yaptırmak istiyorsanız sadece Biyorad ve Üniversite hastanelerinde yaptırabilirsiniz. Eğer ücretli olarak yaptırmak istiyorsanız İstanbul da bulunan bir kaç özel hastane de PSMA PET çekimini yaptırabilirsiniz. 

Özel merkezler de ise sgk ınızı kullanarak çekim yaptırmak istediğiniz de bir den fazla prosedür ile karşılaşırsınız ki bunlar bir hasta için gerçekten uğraşmazı zahmetli süreçlerdir.

PSMA PET çekimi Türkiye genelinde çok yaygın olmasına rağmen sadece Üniversite hastanelerinde sgk nızı kullanarak yararlanabileceğiniz bir hizmettir. Ancak Pet cihazları her hastane ve görüntüleme merkezinde bulunmamaktadır.

Özellikle pahalı cihazlar olduğundan şuan da birçok ilde Psma Pet testi yaptırmak mümkün değildir. Buna karşın İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde birden fazla hastanede bu testi yaptırabilirsiniz.

Özel hastane ve görüntüleme merkezleri dışında üniversite hastanelerinde de bu cihazlar bulunmaktadır. Birçok ülkede bulunmayan cihazlar ülkemizde üniversite hasteleri bünyesinde de bulunmaktadır. Böylelikle SGK kapsamında bu hizmetten yararlanabilirsiniz ve ücret ödemenize gerek kalmaz. 

Psma Pet Nasıl ve Neden Uygulanır?

Psma Pet uygulaması prostat kanserinin teşhisi, tedavi sürecinin belirlenmesi, ilerlemesinin gözlenmesi ve nüks durumlarının tespiti için kullanılan gelişmiş bir görüntüleme yöntemidir. Yapılan uygulama adımları şu şekildedir:

• Prostat kanseri olan hastaya testten önce özel olarak hazırlanmış radyoaktif madde enjekte edilir.

• Hasta bir saat bekletirilir.

• Sonrasında yatar pozisyonda tüm vücut görüntülemesi yapılarak test tamamlanır.

Psma Pet Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Psma Pet testi süresi yaklaşık bir buçuk saat süremektedir. Son derece basit ve acısız bir uygulama olan test için ilk olarak radyoaktif madde enjeksiyonu enjekte edilmesi ve 1 saat bekleme süresi vardır.

Sonrasında yapılacak görüntüleme yaklaşık yarım saat süremektedir. Görüntüleme sonrası hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri nasıl belli olur eğer bilinirse bu kanserin teşhisi ve tedavi süreci de ona göre belirlenebilir. Bu nedenle kanserin belirtileri oldukça önemlidir.

Çünkü prostat kanserinin erken evrelerinde herhangi bir belirti göstermez. Ancak ilerlediğinde bazı belirtiler hastalar tarafından anlaşılabilir. Bunun için aşağıda belirteceğimiz durumlardan bazıları sizde de mevcutsa çok geç olmadan kontrol için doktorunuza başvurunuz.

• İdrar akımında normalden daha zayıf akım ve daha sık tuvalet ihtiyacı. Özellikle bu durum geceleri başınıza geliyorsa.

• İdrarınızda veya meninizden kan gelmesi

• Ereksiyonda sertleşme bozukluğu

• Kasık bölgelerinizde rahatsızık hissi ve kemikleriniz ağrıması

• Bacak ağrıları ve ayakta durmakta güçsüzlük

Eğer bu durumlardan birisi veya bir kaçı başınıza geliyorsa hemen hastaneden randevu alarak uzman bir hekime kontrol olunuz. Erken teşhisi zor olan bu kanserin teşhisi ne kadar erken konulursa tedavi süreci o denli başarılı olmaktadır.

Prostat Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Prostat kanseri aşamalarının neler olduğunun bilinmesi hem sizi gereksiz endişelerden kurtaracak hem de yaşanan hastalığın tedavi sürecini anlamanızı sağlayacaktır. Prostat kanserinin evrelere ayrılmasında TNM yani tümor, lenf nodu ve metastaz yöntemi kullanılmaktadır.

Burada metastaz ile kanserin yayılma uzaklığı belirtilmektedir. 4 ana evreden oluşan prostat kanserinde T1 evresinde çok küçük boyutlu tümörler bulunmaktadır.

Bu aşamada tümörün tespiti iğne biyopsisi verilen yöntem ile sağlanabilir. T2 evresinde durum biraz daha ilerlemiştir ancak tümörlü hücreler tamamen prostat bezi içerisindedir. Kendi içerisinde de üçe ayrılan T2 evresinde alt evreler tümörün yayılımına bağlı olarak adlandırılmaktadır. T3 evresinde tümör prostat kapsülüne ulaşmış ve dışarı yayılıma başlamıştır.

Son evre olan T4 evresinde ise tümörlü hücreler kalın bağırsak, kas gibi çeşitli komşu organlara yayılmaya başlamıştır. Psma Pet testi sonucu bu evreler kesin ve doğru şekilde kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.