Parkinson Hastalığı Evreleri
  24.03.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Parkinson hastalığı, 5 evreden oluşan bir hastalıktır. İlk dönemlerde şikâyetler ve belirtiler daha az iken sonraki dönemlerde belirtiler kendini daha fazla göstermeye başlar ve kişinin yaşam kalitesi de bir hayli düşmeye başlar.

 

Parkinson hastalığı, 40-70 yaşları arasında görülen bir hastalıktır. Beyinde dopmain salgılayan hücrelerde gerilemenin başlaması ile ortaya çıkan hastalık, ilk dönemlerde belirti vermediği için çoğunlukla hastalar ileri evrelerde hastalıklarının farkına varıyorlar.

Beyinde dopmain salgılayan hücrelerde azalmaların başlaması, kişide hareket etme kabiliyetinin yitirilmesine neden olmaktadır. İlk dönemlerde istirahat halinde iken el, bacak, yüz ile çene titremesinin görülmesi gibi belirtiler vere Parkinson hastalığı, tedavi edilmediğinde kişinin felç kalmasına yol açabilecek kadar ciddi ve tehlikeli bir hastalığa dönüşmektedir.

Parkinson hastalığı tanılamasında kullanılan DAT Scan, erken dönemde hastalığı tespit etmede kullanılan ve buna göre uygun tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olan bir yöntemdir. Peki, Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir, nedenleri nelerdir, Parkinson hastalığı evreleri nelerdir?

Parkinson hastalığının nedenleri

Beyinde dopmain üreten hücrelerin azalmasından itibaren başlayan Parkinson hastalığının birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak genel olarak en yaygın şekilde kabul edilen nedenlerin başında zirai ilaçların geldiği söylenmektedir.

Bununla birlikte genetik faktörlerin de etken olduğu hastalığı, beyindeki bazı sinir hücreleri (nöronlar) yavaş yavaş parçalanarak ölmesiyle başlayan bir hastalıktır.

Yapılan birçok araştırma ve verilen bilgilere göre Parkinson hastalığının nedenlerinin tam olarak belirlenmediği bildirilmektedir. Ancak buna karşın; alkol, sigara kullanımı, düzensiz beslenme, vitamin eksikliği gibi etkenlerinde Parkinson hastalığına neden olduğu yönünde de bilgiler verilmektedir.

Netice olarak nedenleri ne olursa olsun, bu hastalığın başlamasına neden olan şey, beyindeki dopmain üreten hücrelerin yaşa bağlı veya diğer nedenlere bağlı olarak yavaşlamasından kaynaklandığı kabul edilen bir görüştür.

Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?

Parkinson hastalığının belirtileri, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazılarında daha yüksek belirtiler söz konusu iken bazılarında da hastalığın şüphesine düşürmeyecek kadar az belirti yaşanabilmektedir.

Genel olarak en yaygın şekilde görülen belirtilerin başında titreme, kas sertliği ve hareket yavaşlığı gibi belirtiler gelir. Ancak yine de dediğimiz gibi bu belirtiler kişiden kişiye göre değişebilir.

Bazı kişilerde sadece istirahat halinde iken el ve bacaklarda titreme meydana gelirken, bazı kişilerde çenede titreme ile konuşma bozukluğu gibi birçok belirti kendini gösterebilmektedir. 

Parkinson hastalığı belirtileri genel olarak yukarıda saydığımız belirtilerdir fakat bu belirtiler, yoğun stres altında olan kişilerde de görülebilen durumlar olduğu için zaman zaman hastalığın nedeni stres olarak algılanabiliyor.

Uzmanlar, bu tip belirtilerin kendini göstermeye başladığında, vakit kaybetmeden gerekli tetkiklerin yapılması için uzman bir doktora görüşülmesinde fayda olduğunu belirtiyor. 

Parkinson hastalığı evreleri nelerdir?

Parkinson hastalığı, 5 evreden oluşan bir hastalıktır. İlk dönemlerde şikâyetler ve belirtiler daha az iken sonraki dönemlerde belirtiler kendini daha fazla göstermeye başlar ve kişinin yaşam kalitesi de bir hayli düşmeye başlar. Uzman doktorların verdikleri bilgiler ışığında, Parkinson hastalığı evrelerini şu şekilde sıralamak mümkündür. 

Evre 1: Parkinson hastalığının ilk başladığı dönem olarak da kabul edilen birinci evrede sıklıkla ekstremitede titreme gibi belirtiler görülür. Ancak bu evrede hastanın özürlülük gibi bir durumu söz konusu olmaz. Kişi istirahat halinde iken el ve bacaklarda titremelerin meydana geldiği ilk evrede görülen belirtilerdir. 

Evre 2: Hastalığın ilerlemeye başladığı ikinci Parkinson evresinde, duruş ve yürüyüşte bozukluklar görülmeye başlar. Ancak bu dönemde de hastanın özürlük durumu söz konusu olmamaktadır. Tabi bu dönemde yürüyüş ve duruş bozuklukları, hastayı tanımayan bir kişi tarafından fark edilecek kadar belirgin değildir. 

Evre 3: Denge bozukluğu, hareketlerde anormallik gibi durumların daha sık görülmeye başlandığı üçüncü evrede, orta derecede yaygın işlev bozuklukları görülebilmektedir. Özürlük durumu bu evrede de söz konusu olmasa da bir sonraki evrede ciddi anlamda kendini göstereceği için erkenden hareket ederek gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir. 

Evre 4: Parkinson hastalığının dördüncü evresinde hastalık belirtileri net şekilde kendini göstermeye başlar. Kişiden kişiye göre farklılık gösterse de bu evrede hastalar yürümede güçlük çekmeye başlarlar ve tedavi, bu dönemde artık kesin olarak yapılması gerekir. Hareketlerde yavaşlık ve katılık gibi şikâyetlerin arttığı bu dönem, Parkinson hastalığının iyiden iyiye ilerlediği dönem olarak tanımlanmaktadır. 

Evre 5: Parkinson hastalığının son evresinde, kişi tekerlekli sandalye veya yatağa bağlı olarak yaşamını sürdürmeye başlar. Bu evre, hastalık için en tehlikeli dönemdir ve ciddiye alınması gerekir. 

Parkinson hastalığı tedavisi

Genel olarak Parkinson hastalığını tedavi edilebilir bir hastalık olmadığını söylemek gerekir. Ancak bununla birlikte ilaçla tedavi edilerek semptomların kontrol altına alınması sağlanmaktadır.

Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekli görülse de genel olarak fizik tedavisi uygulanmaktadır. Denge ve kaslardaki sertliğe odaklanan bu fizik tedavi yöntemi, hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yönelik yapılmaktadır. 

Parkinson hastalığı tedavisi nerede yapılır?

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde oluşturulan özel birimlerde, Parkinson hastalığı tedavisi uygulanmaktadır. Fakat günümüz koşullarında devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle hastalar daha çok özel hastanelerde tedavi olmayı ön görmektedir.

Biyorad olarak bu alanda hastalara sunduğumuz hizmetlerimiz sayesinde, kendilerine en yakın hastaneden randevu oluşturarak hastalığın tanılanması ve gerekli tedavinin yapılmasına yardımcı olmaktayız. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.