Prostat Kanseri hastalarda daha net sonuçlar için Galyum PSMA PET/CT
  22.11.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
PSMA PET, akıllı moleküllerin kullanmaya başlaması ile kendini gösteren bir tanılama yöntemi olarak tıp dünyasında kullanılmaya başladı. Akıllı moleküller kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan bazı bağlayıcı yapıtaşlarına bağlanarak hücre içerisine girerek tümörün görüntülenmesine yardımcı olmaktadır.

 

Son dönemlerde prostat kanseri ile ilgili yapılan tetkik ve muayenelerde daha net sonuç verdiği için kullanılan PSMA PET/CT için gelişmiş bir görüntüleme yöntemidir demek en doğru açıklama olacaktır. 

PSMA Nedir?

Prostat hücrelerinin yüzeyinde fizyolojik olarak bulunan PSMA (prostat spesifik membran antijen) bir proteindir.

Normal şekilde seyretmesi gereken bu protein, prostat hastalarının üzerinde yüzde 95 oranında pozitif olarak tespit edilmektedir. Yani bir başka deyişle, PSMA proteininin fazla olması ya da dengesiz bir düzeyde olması prostat kanserinin habercisi olarak kabul edilmektedir.

Bunu saptamak ve yerini tam olarak tespit ederek uygun tedavi yöntemini belirlemek için hastadan PSMA PET çekilmesi istenir. 

PSMA PET Ne İşe Yarar?

Özellikle metastik prostat kanseri hastalarında ve orta düzeyde yayılım gösteren kanser hastalarında hastalığın evrelemesinde kullanılan tedavi sonrası nükslerin ve metastazların tespitinde kullanılan PSA değerleri, ultrason, tomografi, MRI gibi görüntüleme yöntemleri net sonuç vermede başarısız kalabilmektedir.

Bunun yerine geliştirilerek tıp dünyasına sunulan PSMA PET ya da bilinen diğer adıyla Galyum 68 PSMA PET-CT daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu da hastalığın tedavi sürecinde daha fazla hız kazanmaya ve tedavinin daha sağlıklı şekilde sonuç vermesine yardımcı olmaktadır. 

PSMA PET Nasıl Uygulanır?

Prostat kanseri, günümüzde akciğer kanserinden sonra erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir. İlk dönemlerde hastaların ciddiye almaması ya da çekinmeleri, ilerleyen dönemlerde kanserin yayılım göstererek vücudun diğer doku ve organlarına sıçramasına neden olmaktadır.

Prostat spesifik membran antijeni (PSMA) galyum 68 izotopu ile bağlanarak radyoaktif bir ajan haline getirildikten sonra hastaya damar yolundan enjekte edilmektedir. Bu ajanlar hastaya enjekte edildikten sonra vücuda yeteri kadar yayılması için ortalama 1 saat kadar beklenir ve daha sonra çekim işlemleri başlar. 

Ga-68 PSMA PET-CT yöntemini diğer tarama ve görüntüleme yöntemlerinden ayıran en büyük özelliği, henüz başlangıç seviyesinde olan kanserli hücrelerin görüntülenmesine ve metastik durumunun incelenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu da prostat kanseri şüphesi olan hastalar için hayat kurtarıcı bir özelliği beraberinde getirmektedir. 

PSMA PET Nerede Uygulanır?

Devlet hastanelerinin bazılarında ve özel hastanelerde uygulanan PSMA PET için devlet hastanelerinden randevu almak eskiden zordu. Şimdilerde COVID-19 salgınının Türkiye’de yaygın bir şekilde görülmesinden sonra daha da kalabalıklaşan devlet hastanelerinde PSMA PET yaptırmak oldukça zordur. Bu da hastaların özel hastanelere gitmelerini gerekli kılmaktadır. PSMA PET CT sadece 3. basamak sağlık kuruluşlarında sgk kapsamında yapılabilmektedir.

PSMA PET Fiyatları

Alanında uzun zamandan beridir hizmet veren firmamız Biyorad, İstanbul’da birçok özel hastane ev görüntüleme merkezi ile anlaşmalı bir kurumdur. Hastalarımızın ihtiyacını erken sürede temin etmek ve sağlıklarına yeniden kavuşmalarına yardımcı olmak amacıyla sürekli kendimizi geliştirmeye ve yeni anlaşmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu sayede PSMA PET fiyatları konusunda en uygun fiyatların Biyorad ile alınabileceğini söyleyebiliriz. 

PSMA PET Randevu

Size en yakın özel hastane ve görüntüleme merkezinden randevu oluşturmamız için Biyorad iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz. Prostat kanserinden erken dönemde kurtularak hayatınıza kaldığınız yerden sağlıklı bir şekilde devam etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.