Rahim kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
  23.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Bu yazımız da sizler için faydalı olabileceğini düşündüğümüz, Rahim kanseri nedir, rahim kanseri belirtileri nelerdir, rahim kanseri tedavisi konularını sizler için kaleme aldık. Rahim kanseri, kadın üreme sisteminde, hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve diğer organlara bulaşmasına verilen isimdir.

 

Dünyada kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri olması, kadınların rahim kanserine karşı dikkatli olmalarını gerektiriyor. 

Rahim kanseri nedir?

“Endometrium” veya  “uterus kanseri” olarak da adlandırılan rahim kanseri, kadınlarda 50’li yaşlardan sonra (menopoz dönemi) daha sık görülen bir kanser türüdür. Ancak kanserin görüldüğü tek dönem menopoz dönemi değildir, yani her kadının risk altında olduğunu bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerekir.

Rahim kanseri belirtilerinden en sık görülen iki belirti vardır. Menopoz döneminde olan kadınlarda “vajinal kanama” daha sık görülürken menopoz geçirmemiş kadınlarda ise adetler arası kanamalar daha sıklıkla görülmektedir. 

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

Kadınlara özgü olan rahim kanseri, ciddi ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Sadece üremeyi etkileyen bir hastalık olmadığının bilincinde olmak ve başa geldiğinde tedavi olunması gerektiğini unutmamak gerekir.

Modern tıp dünyasının büyük bir hızda ilerlemesi sayesinde kanser türlerine karşın etkili çözümlerin sunulmasını fırsat bilerek hastalıklara karşı tedbir almak gerekir. Rahim kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olan kadınlar, başlarına geldiğinde daha erken dönemde tedbir alabiliyorlar. İşte rahim kanseri belirtileri…

- Menopoz sonrası vajinal kanama,

- Adet kanamaları arasında alışılmadık şekilde meydana gelen kanamalar,

- Vajinal akıntıda renk değişmesi, kötü koku.

- Karnın alt kısmında ağrı veya rahatsızlık,

- Cinsel ilişki esnasında karın ağrısı.

Rahim kanseri belirtileri yukarıdaki gibi iken kadınların bilmeleri gereken önemli bir ayrıntı, rahim kanserinin evresine göre saydığımız belirtilerin dozajı da artar veya eksilir. 

Rahim kanseri neden olur?

Uterus (rahim) kanserine neden olan etkenlerle ilgili yapılan çalışmalardan henüz net bir sonuç alınmış değil. Yani rahim kanserine neden olan faktörlerin tam olarak neler olduğu belli değildir. Ancak daha çok menopoz döneminden sonra görülmesinden dolayı uzmanlar en büyük nedeninin hormon salımında yaşanan düşmelerin neden olduğunu belirtmektedir.

Hormon düzensizliğinin daha çok neden olduğu rahim kanseri, sadece 50 yaşlardan sonraki kadınlarda görülen bir hastalık türü değildir. Bazen genç kızlarda da görülebilmektedir.

Adet kanamalarının erken yaşta başlaması, aşırı kilolu olma, ailede kalıtsal hastalığın olması gibi faktörler de rahim kanserine neden olan durumlar arasında değerlendirilmektedir. 

Rahim kanseri tedavisi

Rahim kanseri tedavisinde kullanılacak yöntemler birbirinden farklıdır. Hastalığın boyutuna göre veya kanserli hücrelerin yayılımına göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir.

Genel olarak en çok yapılan tedavi rahim kanseri ameliyatı tedavisidir. Ameliyatla rahim alınır ve gerekli incelemelerin yapılması için patolojiye gönderilir. Sonuçlar incelenerek kanserin yayılma durumu saptanır ve kemoterapi, hormonal tedaviler ve ilaç tedavisi gibi farklı tedavi yöntemlerinden biri uygulanarak kanserin yeniden yayılması durumunun önüne geçilir. 

Unutmayın; kanser yenilmeyecek bir hastalık değil, sadece erken dönemde tedavi olmayı ihmal etmemeniz gerekir…

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.