SGK Anlaşmalı Mikro Küre Tedavisi Yapılan Yerler
  12.03.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Mikro küre tedavisi, çıkartılan yeni yasa ile birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu da karaciğer kanseri hastaları için yeni bir umut ışığı halini aldı.

 

Son yıllarda artan bir oranda kendini göstermeye devam eden karaciğer kanseri, geliştirilen mikro küre tedavisi ile iyileşme oranını yükseltiyor.

İlaçlı tedavi, kemoterapi ya da cerrahi operasyona cevap veremeyen hastalarda uygulanan ve direkt olarak karaciğer lezyonlarını hedef alan mikro küre tedavisi, çıkartılan yeni yasa ile birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu da karaciğer kanseri hastaları için yeni bir umut ışığı halini aldı. 

Karaciğer kanseri, bölgesel olarak oranları değişebilen bir kanser türüdür. Primer karaciğer kanseri ve metastik karaciğer kanseri olmak üzere iki başlık altında incelenen kanser türünün daha sık görüleni metastaz yapan kanser türüdür.

Kalın bağırsak, mide kanseri ve pankreas kanserlerinin ileri evrelere ulaşmasından sonra çevre doku ve organlara sıçraması durumundan en çok etkilenen organ karaciğerdir. Erken dönemde belirti vermediği için çoğunlukla tedavinin geç yapılmasına neden olan bu kanser türü, ciddi anlamda hayatı tehlikeye atmaktadır.

Uzmanlar, özellikle risk grubu içinde olan kişilerin periyodik olarak kanser taramasından geçmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Ailede kalıtsal bir karaciğer kanseri öyküsü varsa ve diğer risk faktörlerini taşıyan kişilerin 40’lı yaşlardan itibaren düzenli olarak kanser taramalarından geçmeleri, erken dönemde tanılamak adına önemli bir detay olarak belirtiliyor. 

Mikro küre tedavisinde başarı oranı

Son yıllarda tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde kanser hastalıkları üzerinde olumlu sonuç veren çalışmalara daha fazla imza atılmaya başlandı. Akıllı moleküllerin tıp dünyasında yer edinmesi sayesinde kanserli hastalar, diğer tedavi yöntemlerinin yan etkilerine maruz kalmadan hastalıklarından daha kolay bir şekilde kurtulabiliyorlar.

Karaciğer kanserinde mikro küre tedavisi, oldukça başarılı bir yöntem olup, hastanın karaciğerine giden atar damarlarından enjekte edilen radyoaktif madde, direkt olarak lezyonların üzerine gider ve böylelikle oluşan tümörleri yok eder.

Bu da hastanın herhangi bir şekilde yan etkilere maruz kalmasını engellediği için tedavide daha başarılı sonuçların elde edilmesine olanak sağlamış olur. 

Mikro küre tedavisi nerede yapılır?

Yeni geliştirilen bir yöntem olduğu için bazı devlet hastanelerinde sınırlı olarak uygulanan mikro küre tedavisi, daha çok başarılı ve büyük özel hastanelerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Daha önceleri SGK kapsamında geri ödeme yapılmadığı için hastalara çıkan yüksek maliyetler, tedavi olmayı engelliyordu.

Ancak yapılan düzenlemeden sonra mikro küre tedavisi, SGK kapsamına alındı ve bu sayede hastalar tedavilerini olurken aynı zamanda çok fazla masrafa da girmemiş oluyorlar.

Tabi kısıtlı bazı hastanelerde uygulanan bir tedavi olduğu için randevu alımı bir hayli zora giriyor, bu da hastaların tedavilerinde daha ileri tarihlerde randevu almalarına neden oluyor. Biyorad, özel hastanelerle anlaşmalı bir kurum olup randevu ayarlama konusunda hastalara yardımcı olmaktadır.

Mikro küre tedavisi ile karaciğer kanserini yenmek isteyen hastaların iletişim bilgilerinden kurumumuza ulaşmaları yeterlidir. 

Mikro küre tedavisinin diğer tedavilerden farkı nedir?

Kemoterapi, cerrahi operasyon veya ilaçlı kanser tedavileri, sistemik tedavilerdir. Yani sadece tümörün bulunduğu bölgeyi etkilemez, aynı zamanda çevre organları da olumsuz yönde etkileyebilir.

Ama mikro küre tedavisi spesifik bir tedavi yöntemidir yani sadece lezyonun bulunduğu organ veya dokuyu etkiler ve bu da tedavi başarısının daha yüksek sonuçlarla sonuçlanmasını etkiler.

Özellikle diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalarda etkili olan bu tedavi yöntemi, son dönemlerde karaciğer kanserinde en çok tercih edilen yöntem olmaya başladı. Başarılı bir şekilde kanser hastalığından kurtulmak için bu yöntem tercih ediliyor. 

Mikro küre tedavisi her karaciğer hastalığında uygulanabilir mi?

Karaciğer kanseri, farklı tiplerde görülebilen bir hastalıktır ve buna ek olarak bazı kişilerde kanserden daha farklı olarak karaciğer yetmezliği sorunu çıkabilmektedir.

Bu tip durumlarda mikro küre tedavisi uygulanmamaktadır. Tedavinin uygulanıp uygulanamayacağı, hastadan istenen tetkikler sonucunda belli olmaktadır.

Bu yüzden öncelikle ön muayenenin yapılması ve gerekli tetkik sonuçlarının çıkması beklenir. Alanında başarılı olan bir uzmandan destek alarak yapılan tedavilerin daha yüksek başarı ile sonuçlanacağını unutmamak gerekir. Bu nedenle kanser tedavisinde öncelikle hastane ve doktor araştırması yapmak ve buna göre tedavi olmaya karar vermek önemlidir.  

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.