SGK anlaşmalı Lutesyum 177 Tedavisi nerde yapılır?
  06.07.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Lutesyum 177 PSMA tedavisi, ilgili sağlık merkezlerinin nükleer tıp servislerinde yapılmaktadır. Lutesyum 177 tedavisinin yapılabilmesi için o sağlık kuruluşunun atom tedavi odası ruhsatına sahip olması gerekmektedir.

 

Bir hastanın, Lutesyum 177 tedavisi olabilmesi için Nükleer tıp servisine doktorun yönlendirmesi ile gitmesi gerekmektedir. Şikayetler sonucunda kişinin nükleer tıp servisine yönlendirilebilmesi için gitmesi gereken hastane servisleri şunlardır:

• Üroloji

• Medikal onkoloji

• Radyasyon onkoloji uzmanları

Eğer kişi herhangi bir sağlık merkezine gitmek yerine, üniversite hastanelerine gidecek ise; o zaman doktorun yönlendirmesine ihtiyaç olmadan hastanenin nükleer tıp tedavi polikliniğine direkt olarak başvurabilir. Her hastaya aynı tedavi uygulanmaz, bütün hastalar multidisipliner olarak değerlendirilir. 

Lutesyum 177 Tedavisini SGK Öder Mi?

Lutesyum 177 tedavisini SGK’nın ödeyebilmesi için; üniversite, eğitim ve araştırma hastanelerinde tedaviye başlanması gerekmektedir. Ayrıca bu tedaviyi uygulayabilecek gerekli imkanlara sahip olan bazı sağlık merkezlerinde yaptırılması halinde de SGK öder.

Lutesyumun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Lutesyum 177 tedavisinde kanserli hücrelerin yok edilmesi için kullanılan radyoaktif madde lutesyumdur. Lutesyum atom numarası 71, atom ağırlığı 174.96, yoğunluğu 9.84 olan ve geçiş metali sayılan bir elementtir.

Lutesyum fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından radyoaktif bir elementtir. En ağır ve yoğun elementlerden biridir ve ayrıca nadir bulunan bir toprak metalidir. 150 derecede kolayca yanarak lutesyum oksit oluşturmaktadır. Lutesyumun yerkabuğunda bulunma oranı her kilogramda 0.5 miligram olarak saptanmıştır. Lutesyum 177’nin yarılanma ömrü 160 gündür.

Lutesyum Hangi Alanlarda Kullanılır?

Lutesyumun üretimi zor olduğundan ve kişiye oldukça pahalı gelen bir element olduğundan, kullanım alanı çok fazla olan bir element değildir. Lutesyumun kullanıldığı alanlar şunlardır:

• Lutesyum 176 göktaşlarının yaşının belirlenmesi konusunda kullanılır.

• Petrol rafinerilerinde hidrokarbonların ayrıştırılması için kullanılan bir katalizördür.

• Lutesyum 177 izotopu nükller tıp alanında kullanılır. Nöroendokrin tümörlerde, radyonüklid tedavilerde kullanılan bir radyoaktif maddedir.

• Prostat kanseri tedavisinde kullanılan bir maddedir.

• Vücuttaki hücrelerin aktivitelerinin üç boyutlu görüntüsünü veren ve tıbbi bir cihaz olan dedektörlerde bu madde kullanılmaktadır.

Lutesyum İle İlgili Bilinmeyenler

Lutesyum ile ilgili bilinmeyen bazı durumlar şunlardır:

• Toksitesi düşük olan bir maddedir. Dolayısı ile tuz çıkartıldığında veya bileşik elde edildiğinde ortaya çıkan madde tehlikeli olabilmektedir. Lutesyum oksit ve lutesyum nitrat ile elde edilen metal tozunun patlama riski yüksektir.

• Lutesyum insan vücudunun içerisinde de bulunan bir maddedir fakat çok az bulunmaktadır. Kemikler, karaciğer ve böbreklerde bulunan birkaç miligramının besinler aracılığı ile dışarıdan alındığı tespit edilmiştir.

• Türkiye’de rezervi olmayan ve madenciliği yapılmayan bir maddedir.

• Lutesyumun rezervlerinin en yaygın olduğu ülkeler; Çin, ABD, Malezya, Brezilya, Hindistan, Sri Lanka ve Avustralya’dır.

• Lutesyum, kilogramının fiyatı 10 bin dolar olan pahalı bir elementtir.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.