Yumurtalık kanseri neden olur belirtileri nelerdir? Yumurtalık kanseri tedavisi
  24.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Yumurtalık kanseri; kanser türleri arasında görülebilen bir hastalıktır. Kadınlarda yumurtalık bölgesindeki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla oluşmaya başlar.

 

Yumurtalık kanseri; kanser türleri arasında görülebilen bir hastalıktır. Kadınlarda yumurtalık bölgesindeki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla oluşmaya başlar. Erken dönemde tedavi edildiğinde kanserin önüne geçmek mümkün olsa da geç döneme bırakılan tedaviler, genellikle pek iyi sonuç vermemektedir.

Kadınlarda rahmin iki yanında bire tane olmak üzere iki adet yumurtalık bulunur. Badem büyüklüğünde olan bu organ, östrojen ve progesteron hormonlarını ve yumurtaları (ova) üretir. Bu bölgede oluşan kanserin zaman içinde yayılması ve diğer organlara yayılması ile büyük sıkıntılar başlar ve geç dönemde fark edilen yumurtalık kanserlerinde genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir kanser türüdür. 

Yumurtalık kanserinin belirtileri nelerdir?

Erken evrede kolay anlaşılmayan yumurtalık kanseri, genellikle son evrelerde daha fazla kendini belli eder. Ancak uzmanlar, kanser belitleri hakkında verdikleri bilgilerle birlikte bu tip belirtilerle karşı karşıya kalanların zaman kaybetmeden doktor ile görüşmeleri gerektiği konusunda uyarıyorlar.

Erken yumurtalık kanseri, nadiren herhangi bir semptoma neden olabilir ancak ileri evrede iyi huylu kanser türü ile kötü huylu kanser türünün birbiri ile karıştırılması durumu da söz konusu olabilmektedir. Uzmanlardan edindiğimiz bilgileri derleyerek yumurtalık kanseri belirtileri arasında en sık görülenleri sizlerle paylaşalım;

- Karında şişkinlik veya şişlik,

- Yemek yerken erkenden doyma hissi

- Kilo kaybı,

- Pelvis bölgesinde oluşan rahatsızlıklar,

- Bağırsak hareketlerinde değişiklik (kabızlık vs.),

- Sık idrara çıkma ihtiyacı.

Yumurtalık kanseri nedenleri nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedenleri hakkında henüz kesin bir bulguya rastlanılmamıştır. Ancak uzmanlar; yine de her ihtimale karşı iyi beslenmenin kanser türlerine karşı daha dirençli olmayı sağladığını belirtmektedir. Kanser hastalıkları, bir organ içerisinde veya dokuda iyi huylu hücrelerin yerini kötü huylu hücrelere bırakması ve çarpık bir şekilde yayılıp büyümesine verilen isimdir.

Kadınların yumurtalık bölümünde oluşan kanser türüne de “yumurtalık kanseri” adı verilmektedir. Erken dönemde hastalık tespit edilebilirse muhtemelen önüne geçmek ve kişinin sağlığına yeniden kavuşması daha kolay olacaktır. Ancak geç kalınmış kanser hastalıklarında genellikle sonucun ölüm ile sonuçlandığını bilmek gerekir. 

Yumurtalık kanseri teşhisi

Kanser türlerinin aslında birçoğu gizliden büyüdükleri için erken dönemde fark etmek, sadece rutin muayene olan kişilerde mümkün olabiliyor. Yumurtalık kanseri teşhisi de şüphe edilen durumlarda pelvis muayenesi ile başlar. test şu aşamalarda gerçekleşir;

- Genital bölgenin dış kısmı detaylı şekilde incelenir,

- Fiziki muayenenin ikinci aşamasında doktor eldivenle hastanın vajinasına iki parmağını yerleştirir ve yumurtalıkları hissetmek için karın bölgesine baskı uygular,

- Fiziki muayenede şüpheli durumlarla karşılaşılması haline anormallikleri görsel olarak kontrol edebilmesi için vajina içine bir cihaz (spekulum) yerleştirilir.

Yumurtalık kanseri tedavisi

Cerrahi operasyon:

Yumurtalık kanserinin tedavisi evresine göre değişebilmektedir. Genel olarak cerrahi müdahale ile her iki yumurtalığın, fallopi tüplerinin, rahimin alınmasının yanı sıra yumurtalık kanserinin sıklıkla yayıldığı yakın lenf düğümleri ve yağlı karın dokusunun katlantısının (omentum) alınmasını içerir. 

Kemoterapi:

Hastaya cerrahi operasyon yapıldıktan sonra kalan kanserli hücrelerin yok edilmesi amacıyla kemoterapi uygulanır. Kemoterapi ilaçları damara veya doğrudan karın boşluğuna enjekte edilir. Kemoterapi tedavisi ileri evrelerde yumurtalık kanserinin teşhis edilmesi durumunda başlangıç tedavisi olarak da uygulanabilmektedir. 

Yumurtalık kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattığımız bu makalemizde, toplumun bilinçlenmesini amaçladık.

Kanser hakkında şüphesi olan kişilerin zaman kaybetmeden muayene olmaları gerektiğini unutmamaları gerekir.

Unutmayın; bütün hastalıkların tedavisi vardır ancak önemli olan hangi aşamada muayene olduğunuzdur. Sağlığınızı ihmal etmeyin.

 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.