AKCİĞER SİNTİGRAFİSİ
Akciğer Sintigrafisi
Sağlık ve tıp alanında yapılan yeni çalışmalar sayesinde hastalıkları erken dönemde tanılamak ve uygun tedavi yöntemini bulmak çok daha kolaydır. Geliştirilmiş görüntüleme yöntemlerinden biri olan akciğer sintigrafisi de akciğer hastalıkları ile ilgili bilgi veren ve tedavi planının yapılmasına yardımcı olan bir sistemdir.
 
Akciğer perfüzyon/ventilasyon sintigrafisi olarak da adlandırılan akciğer sintigrafisi, akciğerlerin kanlanmasının incelenmesinde ve akciğerin havalanmalarıyla ilgili bilgi toplamak ve analiz oluşturarak hastalığın hangi evrede olduğunu anlamak için yapılan bir işlemdir.
 
Akciğer hastalıkları, ciddi hastalıklar arasında olup dikkat edilmediğinde kansere yol açabilmekte ve erken dönemde tedavi olunmadığında ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hastalık ile karşılaşıldığı ilk zamanlarda tedavi için gerekli tetkiklerin yapılmasına özen göstermek gerekir.

Akciğer perfüzyon sintigrafisi

Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler ve hastalıklar alanında yapılan yeni çalışmalar sayesinde daha olumlu sonuçların alındığı günümüzde, akciğer hastalıkları gibi kadın ve erkeklerde ölüme en çok neden olan hastalıklar hakkında bilgi toplamak ve buna göre hareket etmek çok daha kolay hale gelmiştir.
 
Akciğer ventilasyon perfüzyon (V/P) sintigrafisi, pulmoner emboli (PE) tanısı koymak için kullanılan yaygın bir görüntüleme sistemidir. Akciğer sintigrafisi, bacak toplar damarlarından kopan pıhtıların ya da operasyonlar sonrası yine kopan pıhtı veya yağ partiküllerinin akciğer damarlarını tıkaması sonucu ortaya çıkan, ciddi anlamda problemlere neden olan “pulmoner emboli” adı verilen tablonun incelenmesinde önemli bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.

Akciğer sintigrafi çektirirken dikkat edilmesi gerekenler

Akciğer ventilasyon sintigrafisi çektirilmeden önce elbette hastaların bilmeleri gereken önemli bazı konular vardır. Bunların en başında hamilelik şüphesi olan veya hamile kadınların mecbur olmadıkları müddetçe Akciğer ventilasyon sintigrafisi çektirmemeleri önerilmektedir.
 
Emziren annelerin de sintigrafi çekiminden önce dikkat etmeleri gereken en önemli detaylardan biri de sintigrafi çekiminden önce sütlerini sağmaları gerekmektedir. Sintigrafi çekiminden 12-24 saat sonrasında normal şekilde emzirilmeye devam edilebilir.

Akciğer perfüzyon ventilasyon sintigrafisi zararlı mı?

Sağlık alanında büyük ve olumlu adımların atılmış olması hastalıkların önceden teşhis edilmesinde önemli oranda yardımcı kaynaklar bulunmaktadır. Akciğere bağlı olarak gerçekleşen hastalıkların teşhis edilmesinde önemli oranda yardımcı olan akciğer perfüzyon ventilasyon sintigrafisi hakkında uzmanların verdikleri bilgilere göre herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Ancak buna karşın hamile veya hamilelik şüphesi olan kadınların zorunlu olmadıkça çektirmemeleri önerilmektedir.

Akciğer sintigrafisi nasıl çekilir?

Akciğer sintigrafisi iki bölümden oluşmaktadır. Yani çekimler iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir.
 
Birinci bölüm:
Nebülizör aracılığı ile hastanın birkaç dakika boyunca nefes almasını sağlamak için küçük dozda radyoaktif madde enjekte edilir. Nükleer tıp teknisyeninin yönlendirmesi ile yapılan işlemde, radyoaktif madde, tüp şeklindeki ağızlık veya burun ve ağza oturacak şekilde özel bir maske kullanılarak verilir.
 
Sıvının istenilen şekilde yayılması için bir süre beklendikten sonra işlem gerçekleştirilmektedir. Hastaya verilen sıvının bölgeye yayıldığından emin olunduktan sonra hasta masaya uzandırılır ve akciğerlerin görüntüleri gama kamera ile farklı açılardan görüntülenir. Gama kameralar, radyoaktif maddenin akciğerlerde hangi bölgelere dağıldığını görmek için kullanılmaktadır.
 
İkinci bölüm:
Akciğer perfüzyon ventilasyon sintigrafisinin ikinci bölümünde nükleer tıp teknolojisi uzmanı hastanın kol damarından farklı bir radyofarmasöti enjekte eder. Enjekte işleminin tamamlanmasından sonra ikinci bir dizi görüntü alınmaya başlanır.
 
Ortalama olarak 30 ile 60 dakika arasında süren işlemde, hastanın en çok dikkat etmesi gereken şey, hafif nefes almak ve hareketsiz kalmaktır. Görüntüyü alan uzman, bu konuda hastanın ne şekilde hareket etmesi gerektiğini çekim esnasında bildirmektedir.

Akciğer perfüzyon ventilasyon sintigrafisinden sonra

Akciğere bağlı olarak gelişen hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan akciğer ventilasyon sintigrafisinde kullanılan radyofarmasötikler, görüntüleme işleminin bitmesinden sonraki 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atar, vücutta kalan diğer radyofarmasötikler ise kendiliğinden çürüyerek vücutta kaybolmaktadır.
 
Görüntüleme işleminden sonraki 24 saat içerisinde hasta kadın ve emziriyorsa bebeği için önceden sağdığı sütü vermesi önerilir. Bu sürenin tamamlanmasından sonra normal şekilde bebeğini emzirebilir.

Akciğer perfüzyon sintigrafisi neden yapılır?

Akciğerlerin havalanması ve kanlanmasını görüntülemek için iki farklı aşamada gerçekleştirilen akciğer sintigrafisi, çoğunlukla bacak toplardamarlarından kopan pıhtıların ya da operasyonlar sonrası yine kopan pıhtı veya yağ partiküllerinin akciğer damarlarını tıkaması sonucu ortaya çıkan “pulmoner emboli” tablosunun incelenmesi için yapılan bir işlemdir. İşlem sonucunda hastalık ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilerek uygun tedavi şeklinin belirlenmesi ve programlanması yapılır.

Akciğer sintigrafisi fiyatları

Modern tıp dünyasının her geçen gün yeni adım atması ve yaygınlaşan cihazların artması, fiyatların da düşmesini etkilemektedir. Akciğer sintigrafisi fiyatları, doktorun istediği türe göre değişmekle birlikte, genel olarak ortalama rakamlarda seyretmektedir. Biyorad olarak hastalarımıza en yakın hastaneden randevu oluşturmanın yanında en uygun fiyatlarla çekim yapmalarına da olanak tanımaktayız. Akciğer perfüzyon sintigrafisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Akciğer sintigrafisi çeken hastaneler

Özel hastanelerde ve nükleer tıp görüntüleme merkezlerinde çekilen akciğer sintigrafisi, İstanbul gibi büyük şehirlerde daha kolay çekilebilmektedir. Yaygın olan özel hastaneler ve görüntüleme merkezleri ile anlaşmalı olan Biyorad’ı arayarak randevu talebinde bulunabilir, size en yakın hastaneden randevu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı günlere yeniden ulaşmak ve yaşam kalitenizi yükseltmek için hastalık belirtilerinin kendini göstermeye başladığı ilk anda uzman doktora görünmeniz gerektiğini unutmayın.
 
Sintigrafi
Akciğer Sintigrafisi
Böbrek Sintigrafisi
Kemik Sintigrafisi
Miyokard Kalp Sintigrafi
MIBG
MIBI Tüm Vücut Taraması
Tiroid Sintigrafisi
 
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.