3 Tesla Açık Emar var mı?
  10.10.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
İleri tanı ve görüntüleme yöntemlerinde sağlık teknolojilerini yakından takip edenler, gelişmelerin ve yeniliklerin ne kadar hızlı ilerlediğine yakınen tanık oluyorlar. Emar teknolojisin de de gelinen nokta 3 tesla emar cihazlarının merkezler de kullanılmaya başlanması ile bir çok çekimde hem kolaylık sağladı hem de bu cihazların iç çaplarının geniş olması boy uzunluğunun kısa olması ve sessiz olma özellikleri hasta konforunu arttırdı. 3 Tesla MR cihazı bu özellikleri ile halk arasında yarı açık mr cihazı olarak da adlandırılıyor.

 

Halk arasında “EMAR” olarak bilinen ve güncel hayatta da bu şekliyle kullanılan, ancak tıbbi terim olarak Manyetik Rezonans Görüntüleme olarak adlandırılan MR  artık yepyeni şekliyle bize hizmet vermekte. 

Öncelikle “MR nedir”, “MR ne için kullanılır” bundan bahsedelim. Vücudumuzdaki bütün organların net olarak en ayrıntılı şekilde görüntülenebilmesi için manyetik alan ve radyo dalgalarının kullanıldığı bir tekniktir.

MR çekiminde kullanılan makinaların neredeyse tamamı, içerisinde mıknatısların bulunduğu büyük tüpler halindedir. Kapalı MR cihazı ile çekim yapıldığında kısa bir süreliğine vücuttaki hidrojen atomları tekrar düzenlenir. Radyo dalgaları, bu hizalanmış atomların çok zayıf sinyaller üretmesine neden olur.

Bu sinyaller evimizde hazırladığımız ve mayalanması için dinlenmeye bıraktığımız hamurun dinlenmesi gibi ilgili bir nevi radyo dalgalarıyla atomların dinlendirilip organların görüntülerinin en net haliyle alınması için kullanılır. 

Emar (MR) neden çekilir? 

MR, Kişinin tüm iç organlarının ve iskelet sistemini incelenmesinin dikişsiz, ameliyatsız gözlemlenebilmesinin bir yoludur. Bu yöntemle bir hastalık ya da hasarın tespiti ile ayrıca devam edilen tedavinin etkinliğinin izlenmesine yardımcı olan bir tekniktir.

Açık Emar (MR) ile Kapalı Emar (MR) Arasındaki Fark nedir?

Teknoloji Dünyasının yeni buluşu açık emar kapalı emar yönteminden tamamen farklı olarak kapalı ortamda kalamayan hastalar için düşünülmüş, daha konforlu bir görüntüleme sistemi sunan tekniktir. Yani daha sessiz ve daha ferah bir ortamda görüntünün alınması sağlanır.

Stres, nefes darlığı gibi rahatsızlıkları olan hastalar için kolaylık sağlayan bir buluştur. Ayrıca kapalı emar yöntemine göre Açık Emar düşük mıknatıs gücüne sahiptir.

Her iki MR yönteminde de taramanın yapılacağı gün normal rutin hayatınızdaki gibi yiyip içmeye devam edebilirsiniz. İstisnai durumlarda bazen doktorunuz 4 saat öncesinden yeme içme işlemini bırakmanızı isteyebilir. Bu uyarı yapılmadıkça normal şekilde beslenmenizi yapıp MR çekilmeye gidebilirsiniz.

Açık emarı kimler tercih etmelidir?

Kalp ve damar hastalıkları bulunan, ayrıca nefes darlığı, anksiyete, astım hastalıkları bulunanlar için açık emar çekimi yapılması daha rahatlatıcı ve daha uygundur. Ayrıca kapalı alan fobisi olan hastalar için, normal MR yönteminde tünel gibi kapalı bir alanda bulunulması bu hastalar için büyük sorun teşkil ederken, açık emar yönteminde hastanın başının tamamen açık ve dört tarafı tamamen açıktır.

Bunun haricinde yüksek kilo problemi olanların normal MR çekiminde problem yaşamalarından dolayı doktorlar bu tarz hastalara da daha çok açık emar çekimi yöntemini tavsiye etmektedir. Bu da özellikle de çocuk ve yaşlı hastalar için büyük bir avantaj sağlamaktadır;

Açık Emarın (MR)  konforu artıran üstünlükleri

Hastalara hiçbir şekilde uyutma ya da anestezi işlemi yapılmamaktadır.

Çocuk ve yaşlı hastalar için yakınları görüntüleme işlemi sırasında yanlarında bulunabilir. Hatta hastalar işlem sırasında yakınları ile konuşabilir.

Açık MR çekilmeye giderken dikkat edilmesi gerekenler neler?

1- Öncelikle mutlaka her türlü metal içeren takı ve süs eşyalar bırakılmalıdır.

2- Rahat ve bol kıyafetler giyilmelidir.

3- Önlük giyilmesi istenilmediği takdirde metal detay içermeyen iç ve dış kıyafetlerin tercih edilmesi gerekmektedir. 

MR çekimi kaç dakika sürer?

Hastanın öncelikle MR çekimi sırasında oldukça rahat ve hareketsiz yatması gerekmektedir.

Görüntülenen vücut bölgesine ve ne kadar görüntünün gerekli olduğuna bağlı olarak işlem süresi değişkenlik göstermektedir ancak minimum 15 maksimum 60 dakika sürer. Taramanızın ne kadar sürmesi gerektiği konusunda size önceden mutlaka bilgi verilecektir.

Yukarıda bahsedildiği üzere görüntüleme işlemi sırasında tamamen hareketsiz kalmanız istenecektir. Ancak seanslar arasında küçük bir harekete izin verilebilir. 

Emar işlemi başladığında normal nefes alabilirsiniz fakat bazı bölgeler için nefesinizi kısa süre tutmanız gerekebilir. Bu konuda görevli sizi yönlendirecektir. Emar incelemesi sırasında da işlemi yapan operatör sizinle konuşabilir. Yani işlem esnasında herhangi bir sorunuz varsa veya olağandışı bir şey hissediyorsanız tarayıcı operatörüyle konuşabilirsiniz.

Emar işlemi sona erdiğinde, daha fazla görüntü gerekip gerekmediğinin belirlenmesi için beklemeniz istenebilir. Taramadan sonra, herhangi bir kısıtlama yoktur ve normal günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.