Açık MR çekimleri pahalımı?
  23.09.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Manyetik rezonans görüntüleme (MR), tıbbi görüntüleme cihazları arasında son dönemlerin en çok tercih edilen yöntemlerinden biridir.

 

En küçük hücre ve dokuya kadar görüntüleme sağlamasından dolayı kanserli hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa tanı konulması için kullanılan bu yöntemde yapılan iyileştirmeler sayesinde daha kesin sonuçlar alınabilmektedir. 

MRG, vücuttaki organ ve dokuların görüntülerini oluşturarak manyetik alan ve radyo dalgalarının kullanıldığı bir tekniktir. Aslında uzun dönemler öncesinde tıp dünyasına girmiş olmasına rağmen MRG’deki gelişmelerin yeni bir döneme tekabül ettiğini belirtmek gerekir. 

MR nedir?

Halk arasında “emar” olarak adlandırılan Manyetik rezonans görüntüleme (MR), insan vücudundaki doku ve hücreleri en ince ayrıntılarına varıncaya kadar radyo dalgaları ile görüntülemeye yarayan özel bir yöntemdir. 

Hasta MRI cihazına girdiğinde kısa süreliğine vücuda hidrojen atomlarının düzenlenmesini sağlar ve hizalanmış atomların çok zayıf sinyaller üretmesine neden olur. Bu işlem sayesinde sinyaller bir somun ekmeğin dilimlenmesi gibi ilgili organın “kesit MR görüntülerini” oluşturur. 

MR çekilmesinin nedeni, hastalıklar hakkında bilgi edinirken cerrahi müdahaleye gerek bırakmadan organın incelenmesidir. Aynı zamanda MR çekimi, bir hastalığı izlemek veya hastalık ile ilgili tedavi planının yapılmasını belirlemek amacıyla da kullanılan bir yöntemdir. 

Yumuşak doku ve sinir sistemini değerlendirmek için özellikle kullanılan MR, uzman doktora kişinin hastalığı ile ilgili ve hastalığının tedavi edilmesi ile ilgili önemli bilgiler verir. 

Açık MR çekimleri neden pahalıdır?

MR ücretlerinin yüksek olmasındaki nedenler birden fazladır. Birincisi, devlet hastanelerinde özellikle son zamanlarda yeteri kadar radyoloji uzmanının bulunmaması, randevu alımını zorlaştırmaktadır. Durum böyle olunca hastalar çareyi özel hastanelere gitmekte bulunuyorlar. 

Kapalı MR cihazları, yaygın olarak birçok özel hastanede ve özel görüntüleme merkezlerinde bulunabiliyor ama modern tıp dünyasında geliştirilerek hastalıklar üzerinde ve hastalar üzerinde daha etkili olan açık MR ise çok az yerde bulunuyor ve bu da fiyatların biraz yüksek olmasını etkiliyor.

Açık MR nedir?

MR, ilk olarak Kimyacı Paul Lauterbur tarafından 1972 ilk görüntüsünü alma ile bilinen tıbbi bir görüntüleme sistemidir. Sistemin ilk olarak kullanıldığı dönemlerde “NMR” olarak adlandırılıyordu. NMR, organik maddelerle hidrojen atomlarının pozisyonunu ve miktarını belirlemek için kullanılmaktadır. 

Tıp dünyasının çalışması ve yeni gelişmelere imza atmasından sonra yeniden şekillendirilerek 1924 yılında hidrojen atomunun mıknatıs gibi manyetik bir özelliğinin olduğunun fark edilmesi MR cihazının keşfedilmesini sağlamıştır. 

Bu dönemden sonra yine tıp dünyasında yapılan özel çalışmalar sayesinde MR cihazları daha etkili sonuçlar veren yeni nesil cihazlarla değiştirildi. “Açık MR cihazları” olarak görüntülemede daha başarılı sonuçlar veren yeni nesil cihazlar, görüntü kalitesi bakımından elbette kapalı MR cihazlarına göre daha başarılıdır ve konforu da yine eski tip MR cihazlarına göre çok daha konforludur. 

Ancak açık MR çeken yerler, sayıca az oldukları için fiyatları diğer cihazlarla alınan görüntülerden daha yüksektir. 

Kaç çeşit açık MR vardır?

Açık MR cihazları da gelişmişlik bakımından farklıdırlar, Sürüm yenilenmesi yapılarak daha kesin sonuçlar vermeye yönelik geliştirilen sistemlerin tamamı tüm hastanelerde bulunmaz. Cihazların fiyatlarının yüksek olması, özel hastane ve özel görüntüleme merkezlerinin kendi inisiyatiflerine bağlı bırakılmıştır. Günümüzde en çok kullanılan açık MR cihazları şunlardır;

- 1,5 Tesla Premium Açık Mr

- 1.0 Tesla Yarı Açık Mr

- 0,35 Tesla Açık MR

- 0,2 Tesla Açık MR

- 3 Tesla Yarı Açık MR

- 7 Tesla Mr Cihazı

Emar hangi durumlarda gereklidir?

Modern tıp dünyasında yapılan iyileştirme çalışmaları ile birlikte birçok hastalığın tanılanması için kullanılan açık MR, bazı durumlarda özel olarak istenmektedir. Bu durumlar şöyledir;

- Yumuşak dokuların görüntülenmesi,

- Kafatasının içine bakılmasını gerektiren durumlar,

- Beyinde oluşan tümörün tespit edilmesinde,

- Beyin kanaması gibi zor ve ağır durumların tespitinde,

- Kadınlarda meme hastalıkları ve meme kanseri teşhisinde,

- Kalp hastalıklarının detaylı incelenmesinde,

- İç organ hastalıklarının tespitinde.

MR nerede çekilir?

Devlet hastanelerinin radyoloji bölümlerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilen MR, devlet hastanelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı hastalar daha çok özel hastanelerde emar çekimi yapmayı tercih etmektedir. 

Ancak özel hastanelerin hepsinde açık MR cihazlarının bulunmaması, araştırma yapmayı gerektirmektedir. Biyorad, hastanelerle özel anlaşmalı bir kurum olup İstanbul genelinde hizmet veren bir kurumdur. “MR nerede çekilir?” sorusuna yanıt bulmak için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz. 

MR fiyatları 2019

MR fiyatları da tıp alanının diğer konularında olduğu gibi değişikliğe uğrayan fiyatlardır. 2019 yılına özel çıkartılan fiyatların, geçtiğimiz seneye göre çok da yüksek olmadığını belirtmemiz gerekir. MR fiyatları, çekilecek bölgeye göre ve kullanılacak cihaza göre değişmektedir. 

Bu nedenle hangi hastalığın tanılanması için çekildiğinin önemi vardır. Açık emar fiyatları ile kapalı emar fiyatları da birbirinden farklı olduğu için en doğru bilgilere ulaşmak için çağrı merkezi iletişim numaramızdan arayabilirsiniz. 

MR zararlı mı?

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) çekimi yapılırken herhangi bir şekilde hasta radyasyona maruz kalmadığı için hastalar üzerinde yan etkilere neden olmamaktadır. Hamile kadınların da zorunlu olduğu durumlarda çektirebilecekleri MR’dan sonra gündelik yaşama kolaylıkla dönülebildiği için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.