Bağırsak kanserinde (Kolon Kanseri) erken teşhis, Emar Enteroklizis
  12.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Bağırsaklar, insan yaşamını en çok etkileyen organlardır. Düzgün çalışmaması, fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirmemesi gibi durumlardan dolayı bağırsak hastalıkları meydana gelir. Türkiye’de ve dünyada bağırsak kanserine yakalanan insan sayısı oldukça fazladır.

 

İnsan sağlığı, her dönem önemli idi ve her dönem yeni gelişmeler ve tıp dünyasına kazandırılan teknikler sayesinde sağlı alanında daha önemli ve ileri adımlar atılmış ve atılmaya devam ediyor. Bağırsaklar, insan yaşamını en çok etkileyen organlardır. Düzgün çalışmaması, fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirmemesi gibi durumlardan dolayı bağırsak hastalıkları meydana gelir. Türkiye’de ve dünyada bağırsak kanserine yakalanan insan sayısı oldukça fazladır ve bu hastalığın önüne geçebilmenin tek yolu ise erken tanıdır. Gelişmiş tıp dünyasına sunulan ve kısa sürede görüntü almayı sağlayan enteroklizis tekniği, sağlık alanında “büyük buluş” olarak değerlendirilen önemli gelişmelerden biridir.

Enteroklizis nasıl çekilir?

Enteroklizif  çekimi için ince bağırsakların “12 parmak” kısmı olarak adlandırılan katater adı verilen içi boş, plastik tüpün burundan yerleştirilerek içine bağırsakların iç yüzeyini göstermeye yarayan bir konstrat madde verilerek “X” ışını yardımı ile görüntü sağlamaya yarayan radyolojik yöntemdir. Günümüzde bağırsak hastalıklarının erken tanısı durumunda kanser hastalıkları ve riskleri büyük oranda engellenebilmektedir. Ancak bağırsak hastalıkları veya kanseri, öncesinden gizli şekilde büyüdüğü için çok fazla belirtisi olmaz fakat yapılan muayenelerde tesadüfi olarak anlaşılabilmektedir.

Bağırsak kanseri (Kolon Kanseri) belirtileri nelerdir?

Halk arasında bağırsak kanseri olarak bilinen “kolon kanseri” kendini belli eden çok detaylı belirtileri olmayan bir hastalıktır. Bazen muayenede belli eden bu hastalıkta en çok şikayet edilen konular şunlardır;

-          Bağırsakların yeterince boşalmadığı hissi,

-          Büyük abdestte zorluk (dışkılama güçlüğü),

-          Ağrılı büyük abdest (ağrılı dışkılama).

Bağırsak kanserinde iki farklı detay göze çarpmaktadır. Bağırsağın sol kısmını tutan kolon kanseri ile sağ tarafı tutan kolon kanseri farklıdır ve belirtileri de türüne göre değişmektedir. Bağırsağın sol kolon kanseri belirtisi genellikle dışkının incelmesi olarak görülür. Bağırsağın sağ kolon kanseri belirtisi ise sinsi olduğu için kendini çok fazla belli ettirmez. Nedeni belli olmayan halsizlik, kansızlık, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi şikâyetler kolon kanseri olarak bilinmektedir.

Enteroklizis ile erken tanı

Hastalıkların önüne geçebilmenin en iyi yolu erken dönemde hastalığın teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanmasıdır. Modern tıp dünyasına kazandırılarak kolon kanserine yakalanan hastalarda erken tanı koymayı sağlayan Enteroklizis ile hastalığa daha erken sürede teşhis konulabilmekte ve uygun tedavi şekli belirlenebilmektedir.

Enteroklizis nerede kullanılır?

Enteroklizif; ince bağırsakların iltihabı hastalıklarında (Crohn), ince bağırsaklarda tam olmayan tıkanıklıkların tanısının konması ve tedavi yönteminin belirlenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Büyük oranda net sonuç sunan bu yöntem sayesinde hastalar erken dönemde konulan tanı sayesinde sağlıklarına geri dönebilmektedir.

Enteroklizif hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.