Bebeklerde mr çekimi nasıl yapılır?
  05.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Daha önceki dönemlerde çoğunlukla yetişkinlerde görülen hastalıklar, yaşam şartlarının değişmesi, doğa dengesinin bozulması ve dış etkenlere maruz kalma oranının yükselmesinden dolayı bebeklerde de görülebiliyor.

 

Bundan 10 yıl öncesine kadar bebeklerde görülen yetişkin hastalıkları daha az iken son yıllarda büyük oranda artışların görüldüğü dünya genelinde tespit edilen başlıca durumlardan biridir. 

Bebeklerde MR/Emar çekimi, yaşanılan bu sıkıntılardan kurtulmak ve bebeklerin daha erken sürede tedavi olarak yaşamlarına kaliteli şekilde devam edebilmelerini sağlamak amacıyla tıp dünyasına sunulan bir görüntüleme yöntemidir.

Ancak şunu açık bir dille belirtmek gerekiyor ki; günümüzde anestezili bebek MR’ı çektirilmesi gerektiğinden dolayı, çoğu hastanelerde anestezi uzmanının bulunmaması veya devlet hastanelerinde bebek MR’ı çok az çekilmesinden dolayı bebek hastalar uzun süre hastalıkları ile baş başa kalabiliyorlar.

İstanbul gibi Türkiye’nin en kalabalık ilinde bile sadece 2 hastanenin bebek emarı çekmesi, düşündürücüdür.

Bebek MR çeken hastaneler

Yukarıda saydığımız olumsuzluklardan söz ettikten sonra bebek MR/Emarı çeken hastaneler hakkında da bilgi vermek gerekir.

Bebekler, yetişkinlere göre daha hassas yapıya sahiptirler ve emar çekimi, bir bebek için en zor işlemlerden biridir. MR çekecek olan radyoloji uzmanının bu alanda önemli başarılara imza atmış olması ve bebekler konusunda deneyimli olması çok önemlidir.

Özellikle de kapalı MR ile görüntüleme sağlamada bir hayli güçlük çekildiği bilinen bir durumdur. Bebeğin uzun süre sabit pozisyonda kalması, radyoloji uzmanının talimatlarını yerine getirmesi bir hayli güç olduğu için anestezili bebek MR’ı daha fazla tercih edilmektedir.

Buna ek olarak modern tıp dünyasına geliştirilerek sunulan ve bebek hastalarda da kullanılabilen açık MR cihazları sayesinde, daha konforlu bir şekilde çekim yapılabilmektedir. Bebek MR çeken hastaneler daha çok özel hizmet veren özel hastaneler ve özel görüntüleme merkezleridir. Bebeğinizin emar çekimini Biyorad merkezlerinde kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

Bebeklerde MR ne kadar sürer?

MR çekimi, yetişkin hastalarda olduğu gibi bebek hastalarda da çekilme amacına ve çekilecek bölgeye göre değişebilmektedir. Hastaların bebek olduğu düşünüldüğü için sürenin daha kısa tutulmasına önem veren uzmanlar, ortalama 15-20 dakikalık bir çekim sürecinin oluşabildiğini belirtmektedir. 

Bebeklerde beyin MR neden istenir?

Bebeklerde beyin MR istenmesinin farklı nedenleri olabilir. Beyin damarlarını incelemek veya beyne bağlı olarak çalışan organların değerlendirmesini yapmak amacıyla istenebilmektedir. 

MR bebeğe zarar verirmi?

Anne ve babaların en çok telaş haline getirdikleri konulardan biri de bebekleri için MR istenmesidir. MR’ın zararlı olup olmadığını merak eden annelere kesin bir ifadeyle zararsız olduğunu söyleyebiliriz.

Sadece çekim esnasında bebeğin hareket halinde olmaması gerekir, tabi bunu başarmak da biraz zor olduğu için bebeğin huysuzlandığı görülebilir. Bunun haricinde bebek sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkinin oluşmadığını söyleyebiliriz. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazları, bilgisayarlı tomografi (BT)’den farklı çalışırlar.

BT ile görüntüleme sağlanırken x-ışınları kullanıldığı için insan vücudunu olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak MR cihazları, yüksek radyo dalgaları ile görüntüleme sağlayan cihazlar olduğu için, x-ışınına gerek duyulmadığı için herhangi bir zarar vermemektedir. 

Bebeklerde anestezisiz emar

Kapalı MR cihazları ile bebeklerin vücudunun görüntülenmesi gerektiği durumlarda, bebeklerin sabit pozisyonda durmaları için anestezi uygulanır. Anestezi, bebeklerin çekim esnasında kıpırdamaması için verilen bir ilaçtır. Ancak günümüzde buna da gerek bırakmayan açık MR sayesinde bebekler annelerinin kucağında iken de işlem yapılabilmektedir. 

Bebeklerde beyin MR sonucu

MR sonucu, ortalama 1 gün içinde verilmektedir. Ancak hastanenin yoğun olmasına bağlı olarak bu süre biraz daha uzayabilir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.