Beyin Emar ile hangi hastalıklar tespit edilir?
  09.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Genel olarak beyin tümörlerinden kuşkulandığı durumlarda istenen beyin emarı, aynı zamanda nedeni bilinmeyen baş ağrılarında, nörolojik bazı incelemelerde de istenmektedir.

 

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), kişinin vücuduna herhangi bir şekilde zarar vermeyen ve vücudun istenen bölgesinin görüntülenmesini sağlayan bir tetkik yöntemidir.

Modern tıp dünyasının gelişmesi ve hastalıklar alanında başarılı çalışmalar yapması sayesinde çoğu hastalık hakkında genel bilgilere ulaşılabiliyor, hastalıklar hakkında detaylı bilgiler alınarak uygun tedavi yönteminin planlanması sağlanabiliyor.

MR ile görüntüleme yapılırken x-ışınları kullanılmaz, bunun yerine radyo dalgaları kullanılır. Radyo dalgalarının uyardığı hücrelerdeki hidrojen atomlarının ürettiği enerji sayılara dönüştürülerek bilgisayar ortamına aktarılması ile bölgedeki görüntü elde edilir.

MR’ı diğer görüntüleme tetkiklerinden (bilgisayarlı tomografi) ayıran en büyük özelliği radyasyon yaymamasıdır. Bu da hem çekim yapan teknisyen açısından hem de hasta açısından daha sağlıklı sonuçlarla hastalığın tedavi edilmesine imkân tanır. 

Beyin MR neden istenir?

Emar veya diğer adıyla MR, farklı sebeplerden dolayı istenir. “Kranial MR” yani Türkçe adıyla beyin MR’ı da çeşitli bazı hastalıkların değerlendirilmesi için istenir. Genel olarak beyin tümörlerinden kuşkulandığı durumlarda istenen beyin emarı, aynı zamanda nedeni bilinmeyen baş ağrılarında, nörolojik bazı incelemelerde de istenmektedir. 

Beyin MR çeşitleri nelerdir?

Farklı amaçlar doğrultusunda çekilen ve doktora en net bilgileri sunan beyin MR’ı çeşitli nedenlerle çekilebildiği gibi çeşitli yöntemlerle de çekilmektedir. Beyin MR’ı çeşitleri şunlardır;

- İlaçlı beyin MR

- İlaçsız beyin MR

- Difüzyon MR

- Perfüzyon MR

İlaçlı beyin MR’ı nedir?

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı doktora müracaat eden hasta hakkında kesin bilgilere ulaşmak ve doğru tanının konulması için doktor bazen ilaçlı beyin MR’ı çektirmesini isteyebilir. İlaçlı beyin emarı, hastaya damar yoluyla kontrast madde verilerek çekilir. Kontrast madde, incelenmesi gereken bölgeyi boya ile tarar ve burada oluşan lezyonlar daha iyi görüntülenir.

Herhangi bir yan etkisi bulunmamasına karşın bazı hastalarda kısa süreli de olsa mide bulantısı gibi problemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Ancak bunun kısa süreli olduğunu bilmek gerekir. 

İlaçsız Beyin MR’ı nedir?

Baş bölgesinde oluşan sorunların değerlendirilmesi için ilaçlı beyin emarı çektirilirken, beyin fonksiyonları ile ilgili olarak vücudun diğer organlarında meydana gelen rahatsızlıkların incelenmesinde ilaçsız MR kullanılmaktadır. Bu yöntem de yine x-ışınları kullanılmadığı için hastaya herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 

Beyin MR sonuçları kaç günde çıkar?

Beyin MR’ı saydığımız nedenlerden dolayı çekilen ve doktora hastalık ile ilgili kesin bilgileri sunan bir tetkik yöntemidir. Beyin MR sonuçları genel de 1 gün sonra verilir ancak hastanenin yoğunluğuna bağlı ve çekilecek MR türüne bağlı olarak sürenin uzayıp kısalması durumu söz konusu olabilmektedir.

Özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde çekilen MR için devlet hastanelerinden veya özel hastanelerden randevu alınabilmektedir. Devlet hastanelerinin yoğun olmasından dolayı çoğunlukla özel hastaneler tercih edilmektedir. 

 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.