Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
  31.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
İlk uygulanan yıllardan bu yana son derece geliştirilmiş bir haliyle tıp dünyasına sunulan biyopsi, mikroskop yarımı ile hastalıklı bölgeden alınan hücre ve dokunun incelenmesidir.

 

Modern tıp dünyasının getirisi arasında olan ve 11. Yüzyıldan bu yana kullanılan biyopsi yöntemi, hastalıklara tanı koymak amacıyla, hastalıklı bölgeden hücre ve doku alınarak incelenmesi işlemine verilen isimdir. Teknoloji çağında yaşamamız ve modern tıp dünyasının büyük oranda gelişmelere tanık olması, her alanda olduğu gibi biyopsi alanında da önemli adımların atılmasını sağlamıştır.

İlk uygulanan yıllardan bu yana son derece geliştirilmiş bir haliyle tıp dünyasına sunulan biyopsi, mikroskop yarımı ile hastalıklı bölgeden alınan hücre ve dokunun incelenmesidir.

Biyopsi, sadece tanı konmak amacıyla yapılan bir işlem değildir. Hastalıklı bölgede zararlı bir doku varsa, bu yöntemle o doku alınarak hastalık arındırılır. Farklı hastalıklarda kullanılan bu yöntem, daha çok kanserli hastalıklarda kullanılmaktadır.

Biyopsi çeşitleri nelerdir?

1- Akciğer Biyopsisi
2- Böbrek Biyopsisi
3- Karaciğer Biyopsisi
4- Tiroid Biyopsisi

Akciğer Biyopsisi

Akciğer kanseri, önlem alınması durumunda ve erken tanı ile müdahale edilmesi durumunda önüne geçilebilen bir hastalıktır. Ancak bunun için erken davranmak son derece önemlidir.

Hastalıklı bölgenin akciğere tamamen yayılmasını engellemek için biyopsi olmak gerekir. Akciğer biyopsisi, akciğer kanseri hastalıklarında hızlı ve kesin tanı koymak için uygulanan bir işlemdir. Akciğer kanseri içinde zarar veren kitle, ilk zamanlarda kendini belli etmez. Ama tomografi veya röntgen çekildiğinde belli olur.

Biyopsi ile akciğerde kanserli kitle varsa bunun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tomografi ile belli etmez. Bu yüzden kitlenin görülmesi durumunda iğneli biyopsi yapılır.

Böbrek Biyopsisi

Tespit edilemeyen böbrek hastalıklarında kesin çözüme ulaşmak için uygulanan böbrek biyopsisi, böbrekteki hastalığın hangi aşamada olduğunu gösteren bir tekniktir. H

astalığın hangi boyutlara ulaştığının saptanması için uygulanan biyopsi, hastalığın tedavisinin ne şekilde yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verir.

Aynı zamanda böbrek nakli olan hastaların hastalıklarının geçmemesi durumunda da böbrek biyopsi si yapılır ve böbreğin neden düzgün çalışmadığı tespit edilerek gerekli müdahale gerçekleştirilir.

Karaciğer Biyopsisi

Hepatit hastalığı karaciğerde görülen bir hastalıktır. Karaciğer biyopsisi yapılmasının nedeni de hepatitin karaciğere verdiği hasarı netleştirmek amaçlıdır.

Sadece bu amaç için kullanılmayan karaciğer biyopsisi, karaciğer yağlanması, primer biliyer siroz, hemakromatozis, Wilson gibi birçok karaciğer hastalığında da teşhis koymak ve tedavi yöntemlerini belirlemek amacıyla yapılmaktadır.

Tiroid İğne Biyopsisi

Yaygın olarak daha çok kadınlarda görülen tiroit bezi hastalığı, tiroit bezinde oluşan yumrular (nodüller) yer alır. Bu durum her üç kadından birini etkilemektedir. Bu nodüllerin neden oluştukları büyüme ve küçülme nedenleri henüz tam olarak anlaşılmış değildir.

Hastalığın belirtilerinin olmaması ya tesadüfi ultrasonda belli eder veya herhangi bir hastalık için çekilen röntgende belli eder. Tiroid biyopsisi, ince iğne ile nodüllerden doku alınması ile yapılan bir işlemdir.

Hastalığın hangi boyutta olduğunu, iyileşmesi için hangi tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiği hakkında doktorlara bilgi verir.

Randevu için arayın

Birçok hastalığın teşhisinde ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde kullanılan biyopsi için çağrı merkezi numaramızı arayarak randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Girişimsel Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Bir çok tedavi seçeneği olarak konuşulan Kök Hücre Nedir?
Füzyon Biyopsi Fiyatları
Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
Mide Biyopsi nedir? Neden yapılır?
Kan vermeden önce Sadece su için
Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.