Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
  19.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Biyopsi, sadece hastalıklara tanı koymak veya hastalığı teşhis etmek için kullanılan bir yöntem değildir. Aynı zamanda vücudun herhangi bir bölgesinde istenmeyen dokuların oluşmasını engellemek amacıyla dokunun çıkartılması için de biyopsi yapılabilmektedir.

 

Biyopsi, bazı hastalıklara tanı koymak, hastalığın boyutunu öğrenmek ve buna göre uygun çözümler ve tedavi şekillerini belirlemek için vücudun farklı bölgelerinden hücre ve doku alınması işlemine verilen isimdir.

Tanı ve teşhis alanında önemli bir güce sahip olan biyopsi, 11. Yüzyıldan beri tıp dünyasında kullanılan bir yöntemdir.

Ancak teknolojik gelişmelerin günümüzde daha gelişmiş bir şekilde kendini göstermesi ve tıp alanında kullanılan cihazların ve sistemlerin daha net sonuç vermesi ile birlikte biyopsi de eskisine göre çok daha farklı ve gelişmiş yönleriyle ön plana çıkmaktadır.

Biyopsi, sadece hastalıklara tanı koymak veya hastalığı teşhis etmek için kullanılan bir yöntem değildir. Aynı zamanda vücudun herhangi bir bölgesinde istenmeyen dokuların oluşmasını engellemek amacıyla dokunun çıkartılması için de biyopsi yapılabilmektedir.

Biyopsi nedir nasıl yapılır?

Kanserli hastalıklar, günümüzün en sık görülen hastalıklarıdır ve çoğu zaman erken tanı konulmadığında hastalın ölümleri ile sonuçlanabilen durumlar yaşanmaktadır.

Neyse ki günümüzün gelişmiş teknolojisi sayesinde artık kanserli hastalıklara teşhis koymak ve tanı koymak eskisine göre çok daha kolay olduğu için kanserli hastalıkları engellemek veya oluşan kanserin ilerlemesini engellemek mümkündür.

Biyopsi; meme kanseri, akciğer kanseri, tiroit hastalıkları gibi alanlarda daha sık kullanılan bir yöntem olup, vücuttan alınan doku ve hücreler üzerinde patolojik inceleme yapmayı sağlamaktadır.

Bu sistem, çoğu zaman erken tanı durumunda hastaların iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ancak uzmanların sürekli uyardıkları önemli bir konu olan erken sürede tanı koyma detayını göz önünde bulundurmak gerekir.

Biyopsinin avantajları nelerdir?

Tıp dünyasında 11. Yüzyıldan beri kullanılmasına rağmen son yıllarda daha az ağrılı işlemlerle yapılan biyopsi, cerrahi operasyon gerektirmemektedir. Buna karşın geçmiş yıllarda kanserli hastalıklara teşhis etmek için kullanılan biyopsi yönteminde, cerrahi operasyonlar yapılarak hastadan doku ve hücre örnekleri alınmakta idi.

Bu bile kendi başına hastanın bir süre kendini toparlamasını zorlaştırabiliyordu. Gelişmiş ve modern yapısı ile tıp dünyasına sunulan biyopsi sayesinde artık lazer yöntemi ile kolaylıkla doku ve hücre örnekleri alınarak patolojik sonuçlara daha kolay şekilde ulaşılabilmektedir.

Kaç çeşit biyopsi vardır?

Biyopsi, sadece kanserli hastalıklara tanı koymak ve teşhis etmek amacı ile kullanılan bir yöntem değildir. Birçok hastalığın tespit edilmesinde de oldukça etkili bir yöntem olduğunu söylemek gerekir. Buna göre en sık yapılan biyopsi çeşitleri şunlardır;

  • -          Akciğer biyopsisi,
  • -          Böbrek biyopsisi,
  • -          Karaciğer biyopsisi,
  • -          Tiroit iğne biyopsisi,

Genel olarak yukarıdaki hastalıkların tanısı için kullanılan biyopsi, uzmanların çalışmaları ile muhtemelen önümüzdeki yıllarda daha farklı alanlar ve hastalıklar için de kullanılacaktır.

Hastalıklarla başa çıkmanın en kolay yolunun erken sürede tanı olduğunu unutmamak ve ihmale yer vermeden en kısa sürede uzman doktora görünmede fayda olduğunu unutmamak en önemli detaydır.

Girişimsel Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Bir çok tedavi seçeneği olarak konuşulan Kök Hücre Nedir?
Füzyon Biyopsi Fiyatları
Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
Mide Biyopsi nedir? Neden yapılır?
Kan vermeden önce Sadece su için
Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.