Kan vermeden önce Sadece su için
  02.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kan tahlili veya halk arasında kan alma olarak da bilinen işlem, aslında sanıldığı gibi basite alınacak bir durum değildir. Zira hatalı kan alma yanlış teşhislere neden olabilmektedir ve bu da hastanın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen önemli bir faktördür.

 

Kan tahlili veya halk arasında kan alma olarak da bilinen işlem, aslında sanıldığı gibi basite alınacak bir durum değildir. Zira hatalı kan alma yanlış teşhislere neden olabilmektedir ve bu da hastanın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen önemli bir faktördür. 

Kan tahlilleri, laboratuvar ortamında yapılır ve ciddi anlamda hastanın hastalığının teşhis edilmesi bakımından önemlidir. Tıbbi kararların alınmasında yüzde 70 oranında katkıda bulunan kan tahlili, tedavi ve hastalığın gidişatı hakkında doktora net bilgi vermektedir. Hastanın kan tahlili yaptırmadan önce bilmesi gerekenler konusunun önemli olması kadar, kan alınan ortamın steril ve hijyen kurallarına uygun olması da son derece önemlidir. Doğru şekilde ve doğru ortamda alınmayan kan, ciddi hastalıkların oluşmasına neden olmakla birlikte, hastanın ölümüne bile sebebiyet verebilmektedir. 

Kan testleri neden dikkat ister?

Uzman doktorlar, kan tahlili istemelerinin nedenini hastalıklara kesin tanı koyabilmek ve gerekli tedavi şeklini belirleyebilme olarak değerlendirmektedir. Ancak bazen gerek hastane ortamında yapılan hatalar bazen de hastanın dikkatsizliği yüzünden bazı hatalı sonuçların ortaya çıkması durumu söz konusu olabilmektedir. Kan tahlili, hastanın hücre yapısından hücrelerindeki bozukluğu ve derecesini öğrenmeye yarayan bir materyal olarak değerlendirilmektedir. Hatalı kan alımı ise laboratuvarda test ve analiz yapılırken uzmanları yanıltmaktadır bu da bazen ciddi bir hastalık olmasına rağmen net sonuçların alınmasına mani olmakta ve hastalık ile ilgili gerekli tedavinin uygulanmasını engellemektedir. 

Kan tahlili yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kan tahlili, yukarıda da açıkladığımız üzere, hastalıklara tanı koyma ve teşhis etme açısından son derece önemli bir materyaldir. Hastane ortamında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hastaya verilen barkod ile sistemdeki barkodun uyuşması iken, hastanın dikkat etmesi gerekenler ise şunlardır;

- Kan alımından önceki 24 saat içerisinde hasta aşırı egzersiz yapmaktan kaçınmalıdır,

- Kan alınmadan önceki 8-12 saat içerisinde hastanın su dışında herhangi bir şey yiyip-içmemesi gerekir,

- Kan alma işleminden 1 saat öncesinde hastanın sigara, alkol ve kan değerlerini değiştirebilecek her şeyden uzak durması gerekir,

- Kan alımından 20 dakika önce, hastanın sabit pozisyonda kendini yormadan dinlenmesi gerekir,

- Kullanılan bir ilaç veya vitamin varsa kan alımından önce mutlaka doktora bildirilmelidir,

- Kan vermek için sabahın erken saatleri tercih edilmelidir.

Kan tahlili randevu

Kan tahlili yaptırmak için devlet hastanelerinden veya özel hastanelerden randevu alınabilmektedir. Ancak daha hızlı ve hijyenik ortamda kan tahlili yaptırmak isteyenlerin dikkatli davranmaları gerekir. Biyorad olarak bu alanda hastalara yardımcı olarak hastaya en yakın kan alma merkezinden randevu oluşturuyor, doğru kan alma işlemi için gerekli olan desteği sunuyoruz. Sağlıklı günler…

 

Girişimsel Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Bir çok tedavi seçeneği olarak konuşulan Kök Hücre Nedir?
Füzyon Biyopsi Fiyatları
Füzyon Biyopsi Yapan Hastaneler?
Biyopsiye neden ihtiyaç duyulur?
Mide Biyopsi nedir? Neden yapılır?
Kan vermeden önce Sadece su için
Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.