Diz MR
  23.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Diz MR / emar hastanın diz bölgesindeki sıkıntılardan dolayı doktora gitmesi ve doktorun genel muayeneden net sonuçlara ulaşamaması durumunda çektirilmesini istediği emar türüdür.

 

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), vücudun her bölgesi için görüntüleme imkanı sağlayan tıp teknolojisinin en yeni nesil görüntüleme sistemlerinden biridir. Diz bölgesinde yaşanan problemler birbirinden farklı olabilir. Sıradan bir ağrı gibi görünen durumların altında bile ciddi problemlerin yatabileceğini unutmamak gerekir.

Çarpma, spor kazaları, trafik kazası veya başka nedenlerden dolayı diz bölgesinde oluşan rahatsızlıkların ihmale bırakılmamaları gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

Geliştirilen tıp teknolojileri sayesinde yaşanılan tüm sorunların görüntülenmesini sağlayan teknikler sayesinde hastalığınız ile ilgili kesin bilgilere ulaşılabilmekte ve buna uygun tedavi yöntemleri sunulabilmektedir. Diz MR’ı da bu yeni nesil teknolojilerden biri olup bu bölgede yaşanan sorunların çözümüne yönelik bilgi veren bir görüntüleme yöntemidir. 

Diz emarı nasıl çekilir?

Diz bölgesinde yaşanan sıkıntıların teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için kullanılan görüntüleme sistemleri birbirinden farklıdır.

Yeni nesil olması ve daha kesin sonuçlar sunması hasebi ile daha çok tercih edilen diz emarı, uzun sürmeyen bir işlemdir. Ancak hastanın MR çekiminden önce bazı detaylara dikkat etmesi gerekmektedir. MR çekiminden önce hastanın dikkat etmesi gereken detaylar şunlardır;

Diz MR’ı çekiminden önce;

- Hastanın üzerinde bozuk para bırakmaması gerekmektedir. 

- Kemer ve diğer aksesuarları çıkartmalıdır.

- Metal diş dolgusu veya diş tedavisi sırasında kullanılan metallerin hasta üzerinde bulunmaması gerekmektedir. 

- Yukarıda saydıklarımızın haricinde de diğer tüm metallerin hasta üzerinden çıkartılması gerekmektedir. 

Diz MR’ı çekiminde kullanılan yöntemler hastanelere göre değişiklik gösterrebilir. Bazı hastanelerde kişilerden sadece üzerinde bulunan metal eşyaların çıkartılması istenirken bazı hastanelerde ise hasta kıyafeti giydirilmektedir.

Açık MR ile diz emarı çektirmenin çok daha konforlu olduğunu söylemek gerekir. Kapalı MR cihazı ile çekim yapıldığında, hasta uygun pozisyonda MR cihazına yatırılır ve sabitlenir. Yaklaşık olarak 30 dakika süren diz emar çekiminde önemli olan etken hastanın sabit şekilde kalmasıdır.

Kapalı emar cihazı ile çekim yapılırken bazı hastaların kendi başlarına sabit kalamamaları, kapalı alan korkusunun olması, refakatçi olmadan hareket edememe gibi durumlardan dolayı çekimler net olmayabilmektedir. Modern tıp dünyasına geliştirilerek sunulan açık MR cihazı sayesinde bu tip sorunlar ortadan kalkıyor.

Hastanın uzun süre sabit kalmasına gerek kalmadan görüntüleme imkanı sunan açık emar cihazı ile daha net sonuçlar da alınabilmektedir. 

Diz emarı neden istenir?

Diz içinde meydana gelen ve fiziksel muayene ile tam olarak teşhis edilemeyen problemlerin çözülmesi adına istenen diz emarı, doktorun hastanın dizi ile ilgili genel bilgilere ulaşmak için istediği bir tanı aracıdır. Ayakta tedavi prosedürü uygulanan diz MR’ında hastanın üzerindeki tüm metal eşyaların çıkartılması istenir. Yaşanılan problem ve hastalığın boyutuna göre bazı hastanelerde hastaya, hasta kıyafeti giydirilebilmektedir.

Diz emarı nerede çekilir?

Sürekli diz ağrısı şikâyeti olan hastaların yaşadıkları problemi küçümsememeleri gerekir. Her ne kadar sırdan bir ağrı gibi görülse de yaşlılarda veya spor, trafik kazası gibi travmalara neden olan durumlarda diz içinde bazı problemlerin meydana gelmesi söz konusu olabilir.

Dizinizle ilgili yaşadığınız sıkıntılarının nedenini tam olarak öğrenmek ve buna göre uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesini sağlayarak tedavi olmak için ortopedi uzmanına görünmeniz gerekmektedir.

Doktorun fiziki incelemeden herhangi bir somut bilgi elde edememesi durumunda sizden MR isteyecektir. Diz emarı; devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilmektedir. Acil çekilmesi gereken durumlarda yapılması gereken en doğru şey, özel hastane ve görüntüleme merkezleri ile anlaşmalı olan bir kurumdan destek almak olacaktır. Biyorad, bu alanda tercih edebileceğiniz, alanında deneyimli uzmanların bulunduğu bir kurumdur. 

Diz mr çekimi kaç dakika sürer?

Diz hastalıkları birbirinden farklıdır. Travma sonucu oluşan hastalıklar, farklı sıkıntılardan dolayı kendini gösteren rahatsızlıklar veya daha ileri derecede hastalıkların yaşanması gibi birtakım değişik nedenlerden dolayı dizde hastalıkların veya problemler görülebilmektedir. Hasta, şikayetleri ile doktora gittiğinde doktor gerekli ön muayeneyi yapar.

Net bir sonuç elde edilememesi durumunda hastanın dizinin iç kısmının görüntülenmesi için hastadan diz emarı istenir. İstenilen MR şekline göre diz emarı çekim süresi değişebilir. Ancak genel olarak 25-30 dakika arasında sürmektedir. 

Diz mr sonucu kaç gün de çıkar?

Hastanelerin yoğunluğuna bağlı olarak sürenin değişebileceğini söylemek gerekir. Buna ek olarak diz ile ilgili sıkıntı yaşayan hastalardan istenilen MR türüne göre de diz emarı sonucu erken veya daha geç alınabilmektedir.

Ancak genel olarak 1 gün içinde hastaya sonuçları verilmektedir. Kurumumuz ile iletişime geçerek diz emarı hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, size en yakın görüntüleme merkezinden randevu oluşturarak yaşadığınız sıkıntıların çözülmesini sağlayabilirsiniz. Sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu ve ihmale yer verilmemesi gerektiğini unutmayın.

Diz emarı fiyatları

MR teknolojisinin her geçen gün daha geliştirilerek tıp dünyasına sunulması sayesinde fiyatlarda da düşüşlerin yaşandığı görülmektedir. Diz emarı fiyatı da bu kapsamdadır.  Diz MR fiyatı hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.