Emar çekilirken aç olmak gerekir mi?
  15.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Birçok hastalığın teşhisinde ve tanılanmasında önemli görevler üstlenen MR veya MRG, tomografide kullanılan x-ışınları yerine güçlü bir mıknatıs ortamında radyo frekansları ile vücuttaki hidrojen atomlarının hareketlerini izleyen bir görüntüleme sistemidir.

 

Emar (MR), “Manyetik Rezonans Görüntüleme” zararlı röntgen ışınları kullanılmadan görüntüleme sağlayan bir cihazdır.

Kanser hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tanılanmasında kullanılan MR, uzman doktorun hasta hakkında kesin bilgi edinebilmesi, hastalığı hakkında teşhis koyabilmesi için kullanması neredeyse zorunlu olan bir cihazdır. Yeni nesil emar cihazları (açık emar), klostrofobi (kapalı alan korkusu) hastaları başta olmak üzere; hareket kabiliyetini yitiren hastalarda, çocuk hastalarda, bebek hastalarda ve uzun süre sabit pozisyonda kalamayan hastalarda daha fazla tercih edilen yöntemdir. 

1946 yılında Bloch ve Purcell tarafından ilk defa tanımlanan Manyetik Rezonans Görüntüleme, dünyada ilk kez 1973 Lauterbur tarafından kullanılmaya başlamış, ülkemize girişi ise 1989 yılındadır. İlk defa İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde kullanılan MR, daha sonraları yaygınlaşmaya başlamış ve devlet hastaneleri ile özel hastanelerde kullanılmaya başlamıştır. 

Emar hangi durumlarda çekilir?

“Emar nasıl çekilir?” sorusundan önce yanıtlanması gereken önemli konu, “MRG hangi durumlarda istenir?” sorusuna yanıt vermek olacaktır. MR çekimi, halk arasında zaman zaman korkulara neden olsa da yukarıda değindiğimiz gibi x-ışınları kullanılmadan yapılan bir görüntüleme olduğu için insan vücudu üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye yer vermemektedir. Bazı ilaçlı emar çekimlerinde aç olmak gerikerken ilaç kullanılmadan yapılan emar çekimlerinde aç olmaya gerek yoktur. Emar çekimi, birçok durumda çekilebildiği gibi temel çekim nedenleri şunlardır;

- Yumuşak dokuların görüntülenmesinde,

- Kanser hastalığı tespit edilen kişilerde, kanserin hangi evrede olduğunu tespit etme amacıyla,

- 30 yaş üstü olan tüm kadınlarda meme kanserinin teşhis edilmesinde,

- Beyin ve omurilik ile ilgili rahatsızlıkların tespit edilmesinde,

- Kalp hastalıklarının tespit edilmesinde,

- İç organ rahatsızlıkları hakkında bilgi almak, tanı koymak ve teşhis etmek amacıyla emar çekimi yapılır. 

Emar nasıl çekilir?

Emar çekimine girecek olan kişinin öncelikle üzerinde olan yüzük, küpe, kolye, saat, gözlük, kemer gibi metal barındıran tüm aksesuarları çıkartması gerekir. Daha sonra kapalı MR cihazı ile çekim yapılacaksa hasta MR cihazına yatırılır ve özel radyo anteni bağlanır. Çekimi yapan teknisyen çekim yapılacak bölgenin tam olarak cihazın görebileceği şekilde hastanın pozisyon almaşığını sağladıktan sonra çekim yapar. 

MR; “ilaçlı MR” ve “ilaçsız MR” olmak üzere iki farklı şekilde çekilir. İlaç kullanılması gereken durumlarda, teknisyen ve doktor gözetimi altında hastaya radyoaktif madde verilir ve ilacın vücuda tamamen yayılmasını bekledikten sonra çekim işlemi gerçekleştirilir. 

Açık MR nedir?

Açık MR, kapalı MR sistemine göre çok daha konforlu olan, hastanın sabit pozisyonda beklemesine gerek bırakmayan, çekim kalitesi daha yüksek bir sistemdir. Özel hastanelerde çekilen açık MR için öncesinden randevu alınması gerekmektedir. Bunun için Biyorad ile iletişime geçerek detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.