Emar nedir?
  20.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Emar, “Manyetik Rezonans Görüntüleme” kelimelerinin kısaltılışı olan MR veya MRG’nin halk dilinde kullanım şeklidir. Emar, insan vücudunun farklı yerlerinde bulunan organların görüntülenmesini sağlamak amacıyla geliştirilen tıbbi bir cihaz olup görüntülemede radyo frekanslarının kullanıldığı bir cihazdır.

 

Bilgisayarlı Tomografide (BT) x-ışınlarının kullanılması ve bazı durumlarda net olarak görüntü alınamamasından dolayı kullanımı gerekli görülmediği sürece tavsiye edilmemektedir.

Bunun yerine modern tıp dünyasına geliştirilerek sunulan emar cihazları, hem daha sağlıklı sonuç almak hem de insan vücuduna zarar vermeden görüntüleme alabilmek adına daha etiktir. 

Emar, geliştirilmeye devam eden tıbbi bir cihazdır, daha önceleri ve şimdilerde de çoğunlukta kullanılan kapalı emar cihazları, bazı hastalarda görüntüleme alınmasına engel olmaktadır.

Tünel benzeri bir yapıya sahip olan cihaz, hastanın içerisindeki özel emar yatağına uzandırılması ve hastanın gerekli pozisyona gelmesinden sonra çekim işlemi yapılan bir cihazdır.

Kapalı MR cihazının bu prensipler doğrultusunda çalışması başta klostrofobi (kapalı alan korkusu) hastaları olmak üzere; kendi başına hareket edemeyen hastalarda, bebek ve çocuk hastalarda, uzun süre sabit pozisyonda duramayan hastalarda görüntülemeyi güç hale getirmektedir. Açık MR cihazı ise modern tıp dünyasına sunulan son teknoloji donanımına sahip bir cihazdır.

Bu sistem, diğer sistemden farklı olarak hastanın kapalı ortamda kalmasına gerek bırakmaz, sabit pozisyonda kalmasını gerektirmez ve kapalı alan korkusu olan hastaların çekim işlemlerinde sıkıntı yaşamalarına neden olmaz. Bu yüzden, uzman doktorlar, mümkün olduğunca hastalıklara tanı koymak için açık emar çektirmelerini isterler. 

Emar kimlere çektirilmez?

Emar çekimi, her ne kadar hastalıklar hakkında kesin bilgilere ulaşmak adına kullanılsa da bazı durumlarda veya bazı kişilerde MR çekimi yapılamaz. Bu durumlar şunlardır;

- Hasta vücudunda çelik protez veya plak varsa,

- Böbrek sıkıntısı olan hastalar,

- Çok kilolu olan hastalar (kapalı emar ile görüntüleme yapılamaz ama açık emar ile yapılabilir.)

- Kalbinde pil bulunan hastalar,

- Diş teli olan hastalar,

- Sabit işitme cihazı kullanan hastalar,

- Kalbi stent takılı olan hastalara emar çekilmez. 

Emar çekimi öncesi yapılması gerekenler

MR çekimi, hastalığın durumuna göre uzun veya kısa sürebilir bu durum tamamen hangi amaçla çekildiğine bağlıdır. Eğer doktor aksi yönde bir şey belirtmemiş ise hasta MRG çekimine girmeden önce üzerinde bulunan tüm metal eşyaları (yüzük, küpe, kolye, gözlük vs.) çıkartmalıdır.

MR çekim nedenine bağlı olarak doktor çekimden 6-8 saat öncesinden yeme içmeyi kesilmesini isteyebilir. Ancak bazı çekimlerde açlık gerektirmediği için çekim yapmadan önce mutlaka bu konuyu doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. 

Emar nerede çekilir?

Emar, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilmektedir. Zaman kaybetmek istemeyen veya acil durumlarda yapılması gereken şey, özel bir kurum ile iletişime geçerek MR randevusu almasıdır. Hastalıkların erken sürede tanılanması, hastalığı engellemenin en kolay yolu olduğunu unutmayın.

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.