Emar ve Tomografi arasındaki fark nedir?
  06.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Bilgisayarlı tomografi daha çok kemik yaralanmalarında, ciğer ve göğüs problemlerinde ve kanser teşhisinde kullanılan radyolojik görüntüleme sistemdir. MR ise tendon yaralanmalarında, omurilik problemlerinde, beyin tümorlerinde ve yumuşak bağ doku teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.

 

Son yıllarda adından daha fazla söz ettirmeye başlayan MR, tıp teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelere bağlı olarak sunulan yeniliklerden dolayı daha fazla konuşulmaktadır. Özellikle de manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazlarında yapılan yeniliklerle birlikte, vücudun yapısal anormalliklerini değerlendirmede daha fazla tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.

Daha önceki yıllarda emar yerine kullanılan tomografi ise yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen bulgulardan dolayı çok daha az tercih edilmektedir. Peki, emar ve tomografi arasındaki fark nedir?

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), vücudun yapısal anormalliklerini tespit etmede kullanılan ve yüksek radyo frekansları ile görüntülemeyi sağlayan bir görüntüleme cihazıdır.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ise aynı işlemlerin tomografik şekilde görüntülenmesini sağlayan görüntüleme sistemine verilen isimdir.

Bilgisayarlı tomografi ile hastanın vücudu incelenirken X-ışınlarından faydalanılır bu da radyasyon yaymasına neden olmaktadır. MR da ise radyo dalgaları kullanıldığı için insan vücudu üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu da daha fazla tercih edilmesini etkileyen en büyük nedendir. 

MR nedir?

“Manyetik Rezonans” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulan “MR” halk dilinde “emar” olarak kullanılır. MR, yüksek radyo frekanslarının yer aldığı bir cihazdır. Kapalı MR ve son yıllarda daha fazla kullanılan “açık MR” cihazın iki farklı türleridir.

Canlıların içyapısını görüntüleme amacıyla tıp dünyasında kullanılan yöntem, yüksek düzeyde manyetizmayla canlı doku yansıtması ile görüntülerin elde edildiği bir yöntemdir. ancak bazı durumlarda tek başına yeterli gelmediği için uzman doktorlar tarafından bilgisayarlı tomografi ile birlikte kullanılması istenilebilmektedir. 

Bilgisayarlı tomografi (BT) nedir?

“Bilgisayarlı tomografi” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulan “BT” X-ışınları kullanılarak vücuttan kesitsel görüntü almayı sağlayan radyolojik bir yöntemdir. İlk defa 1963 yılında Allan McLeod Cormack ve Godfrey Hounsfield tarafından teorize edilen BT, radyolojide yeni bir çığır olarak değerlendirilmiştir.

Ancak gelişen tıp teknolojisi ve araştırmaların derinlemesine incelenmesiyle birlikte BT çekiminde insan vücuduna radyasyon yaymasından dolayı özellikle hamil ve hamilelik şüphesi olan kadınların çekilmesi önerilmemektedir. 

BT ile MR arasındaki fark nedir?

Bilgisayarlı tomografi daha çok kemik yaralanmalarında, ciğer ve göğüs problemlerinde ve kanser teşhisinde kullanılan radyolojik görüntüleme sistemdir. MR ise tendon yaralanmalarında, omurilik problemlerinde, beyin tümorlerinde ve yumuşak bağ doku teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.

Bazı durumlarda her ikisinin aynı anda kullanılması gerekebilmektedir. Hastanın şikâyetine bağlı olarak ve doktorun fiziki incelemeden net sonuç elde edememesi durumunda MR ve BT’nin aynı anda kullanılması gerekebilir. MR cihazının BT cihazına göre oluşan farklılıklarından bir diğeri de MR cihazının daha pahalı olmasıdır. BT işlemleri genel olarak ortalama 5 dakika kadar sürerken MR incelemelerinde daha detaylı görüntülemeler alındığı için süre 30 dakika bazı durumlarda göre 1 saati de bulabilmektedir. 

Açık MR nedir?

Modern tıp dünyasının ileri düzeyde adım atması sayesinde hastalıklarla ilgili genel bilgilere ulaşmak ve tedavi planının yapılmasını sağlamak daha kolay hale getirilmiştir. Tıp dünyasında yeni buluş olarak da adlandırılan açık MR cihazı, yukarıda anlattığımız tüm özelliklere sahip olmakla birlikte hem kapalı MR cihazından hem de bilgisayarlı tomografiden (BT) daha fazla avantaj sağlamaktadır.

Kapalı alan korkusu olan hastalar, uzun süre sabit duramayan hastalar, çocuk hastalar, hamile hastalar gibi kapalı MR cihazı ile görüntü alınamayan hastalarda kullanılması tercih edilen açık emar cihazı, hem kalite bakımından hem de diğer yönleriyle her iki sisteme göre daha kullanışlı ve ayrıntılı sonuçlar veren bir radyolojik görüntüleme yöntemidir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.