Enteroklizis Nedir? Hangi Durumlar da Yapılır?
  29.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
1971’de Sellink tarafından tanımlanmış olan Enteroklizis de tıp dünyasına kazandırılmış bir sistem olup, ince bağırsağı görme yöntemi olarak tanımlanmaktadır.

 

Tıp dünyasının modern teknolojiler alanında her geçen gün yeni adımlar atması, sağlık alanında daha stabil sonuçların elde edilmesini sağlamaktadır. Geliştirilen tıbbi cihazlar sayesinde artık neredeyse tüm hastalıklara kolaylıkla teşhis konulabiliyor ve tedavi sürecine başlanabiliyor.

1971’de Sellink tarafından tanımlanmış olan Enteroklizis de tıp dünyasına kazandırılmış bir sistem olup, ince bağırsağı görme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle “bağırsak kanseri” riski taşıyan hastalara uygulanan bu yöntem, hastalığın nerede olduğunu ve ne aşamada olduğunu kesin bir şekilde göstermeye yaramaktadır.

Enteroklizis nasıl uygulanır?

Enteroklizis işlemi yapılırken, hastanın burnundan 150 cm. uzunluğunda nazojejunal kateter skopi (ayna) takılır. Nazojejunal kateter skopi, hastanın yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve “jejunum” adı verilen ince bağırsağın son kısmına yerleştirilir.

Bu kraterin yerleştirilmesinden sonra krater yardımı ile 600-800 ml. “baryum” adı verilen yapı itibari ile kirece benzeyen bir madde verilir. Baryum, tek seferde verilmek yerine belli zaman aralıkları ile pompa yardımı ile verilir. En nihayetinde işlemin sonucunda seri görüntüler alınır ve ince bağırsak röntgenlenir.

Hastanın durumuna göre veya yaşanan vakaya göre de verilen baryum şekli değişebilmektedir. Bazı vakalarda “ çift kontrastlı röntgen” ihtiyacı görülebilir. Böyle durumlarda, baryum ile birlikte 300-450 ml. Hava işe şişirilmiş 450-600 ml. Su ilave edilerek verilir. Bu işlemin ardından baryumun rahat şekilde ince bağırsağa ilerlemesini sağlamak amacıyla % 0,5’lik “metil sellüloz” eklenir.

Kaç çeşit Enteroklizis vardır?

Genel olarak üç farklı şekilde Enteroklizis çekilir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre doktorun kararı ile röntgen cihazı ile yapılacak Enteroklizis’e ‘’klasik enteroklizis’’ adı verilirken, bilgisayarlı tomografi ile gerçekleştirilmesine ‘’BT enteroklizis’’, manyetik rezonans görüntüleme ile gerçekleştirilmesine ise ‘’MR enteroklizis’’ adı verilmektedir.

Hangi durumlarda Enteroklizis yapılır?

Tıp dünyasının gelişmiş teknik cihazlara sahip olması sayesinde birçok alanda yeni gelişmeler kendini göstermeye devam ediyor.

Bağırsak hastalıkları, sadece kanserli olan insanlarda görülen durumlar değildir. Bazen nedeni belli olmayan durumlardan dolayı da bağırsak rahatsızlıkları yaşanabilmektedir.

İşte tüm bunların nedenini öğrenmek, teşhis koymak ve tedavi yöntemini belirlemek için Enteroklizis yapılmaktadır.

Enteroklizis, aşağıdaki durumlarda yapılır;

- Bağırsak yapışkanlıkları,
- Kısmi bağırsak tıkanıklığı durumlarında,
- Crohn hastalığında,
- Neden belli olmayan karın ağrılarında,
- Çölyak hastalığında,
- İnce bağırsak kaynaklı gizli kanamalarda,
- Divertikülozis
- Tümör metastazı
- Tümör nüksü
- Radyasyon enteriti

Enteroklizis yan etkileri nelerdir?

Bağırsak hastalıklarının genelinde uygulanan ve net teşhisin konmasına yardımcı olan Enteroklizis işlemi yapılması esnasında ve sonrasında hastada bazı yan etkiler görülebilmektedir. Uzun süreli olmamakla birlikte görülen yan etkiler şunlardır;

- Reflü sonucu %10 kusma,
- Karın ağrısı (genellikle kramp şeklinde olur),
- Baryum maddesinin solunum yoluna kaçması.

Randevu için arayın

Yukarıda saydığımız hastalıkların belirtileri sizde de mevcut ise zaman kaybetmeden Enteroklizis çektirmeniz, sağlıklı kalabilmeniz adına son derece önemlidir.

Randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz. Enteroklisizis fiyatları ise her merkeze göre değişebilir.

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.