İnme nedir? İnme MR da tespit edilebilirmi?
  16.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Ülkemizde her yıl 20,000 insan inme (felç) geçirmektedir. Ciddi bir hastalık olmakla birlikte ölüme en çok sebebiyet veren üçüncü hastalık olarak kabul edilen inme hakkında bilinmesi gereken önemli ayrıntılar vardır.

 

Yapılan araştırmalara her 10 yılda bir inme geçiren insanların sayısı 10 kat artmaktadır. Bunun farklı nedenleri olmakla birlikte en çok neden olan durumların başında ise kişilerin hastalık hakkında bilgi sahibi olmamaları olarak kabul edilmektedir. 

İnme nedir?

Halk arasında “felç” olarak da adlandırılan “inme” beyne giden kanın ani bir şekilde kesilmesi veya azalması durumudur. Beyne yeteri kadar kan gitmediğinde fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu da kişilerin inme geçirmesine neden olur.

Beyne kan gitmemesi durumuna bağlı olarak beyinde yeterli oksijenlenme meydana gelmez ve tam sağlıklı beslenme sağlanamadığından beyin hücrelerinde hasar oluşmaya başlar ve hızlıca hücre ölümü kendini göstermeye başlar. 

İnme çeşitleri nelerdir?

Uzmanlar, inme çeşitlerini farklı başlıklar altında incelemektedirler. Bazı çeşitleri diğer çeşitlerinden çok daha risklidir ve bu riskli olan inmeler durumunda zaman kaybetmeden doktora gitmek şarttır. İnme çeşitleri şunlardır;

1- İskemik inme

2- Hemorajik inme

3- Geçici iskemik atak (TIA)

İskemik inme: İnmelerin yüzde 85’inin girdiği iskemik inme, en sık görülen ve ölüme en çok neden olan durumlardan biridir. Beyin damarlarında oluşan pıhtı sonucu beyne giden kanın azalması veya tamamen kesilmesi ile oluşan inme çeşididir. 

Hemorajik inme: farklı nedenlere bağlı olarak beyin damarlarının kopması veya yırtılması sonucu meydana gelen bu inme türü de yine risk gurubunda yer alan ve acillik gerektiren durumlardandır. 

Geçicik iskemik atak (TIA): beyindeki kan akımının geçici bir süre ile durduğu durumlara denmektedir. Geçici iskemik inme, gelecek inmenin habercisi de olabilir bu nedenle en kısa sürede doktora gidilmesi şarttır. Bu durum aynı zamanda kalpte darlık veya pıhtı olan bir damarın da habercisi olabilmektedir. Bu yüzden zaman kaybetmeden doktora görünmek gerekir. 

İnmede risk faktörleri

1- Yüksek kan basıncı / Hipertansiyon

2- Yüksek kolesterol

3- Diyabet

4- Kilo fazlalığı

5- Sigara kullanımı

İnme geçirildiğinde ne yapılmalıdır?

İnme, ölümle sonuçlanabilen çoğu zaman dikkat edilmediğinde ölüme yol açan bir hastalıktır. Bu nedenle kişilerin inme geçirildiğinde yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. İnme geçirildiğinde zaman kaybetmeden bir özel hastane veya inme merkezine gidilmesi gerekir. İnmez merkezlerinde 7/24 hazır bekleyen teknisyenler ve doktorlar bulunmaktadır. 

İnme sonrası

İnme, ciddi hastalıklar grubunda yer aldığı için sonrası da önemlidir. İnme geçiren bir hasta, tedavi olduktan sonra yeniden kendini gösterebilmesi durumuna karşı tedbirli olmalıdır. Kontrollerine zamanında gitmeli, doktorunun verdiği ilaçları düzenli kullanmalıdır. Özel bir diyet programı verilmişse de buna kesinlikle dikkat edilmesi gerekir.  

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.